Submarinul este un film produs în 1981 în regia lui Wolfgang Petersen. Filmul este o adaptare a romanului cu același titlu, scris de Lothar-Günther Buchheim în 1937, și, datorită realismului, este considerat printre cele mai reușite filme de război. În rolurile principale: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer și Klaus Wennemann. Deși acțiunea este fictivă, filmul prezintă entuziasmul luptei, cât și plictiseala vânătorii zadarnice a celor ce se află la bordul submarinului, care fac tot posibilul să-și ajute camarazii și să-și servească țara.

Das_boot_ver1

Posterul oficial al filmului Das Boot, din 1981

Cu 6 nominalizări Oscar, o nominalizare Globul de Aur și o nominalizare Bafta, filmul, cu o durată de aproape 4 ore, prezintă lumea claustrofobă a celui de-Al Doilea Război Mondial de pe un submarin german, caracterizată prin plictiseală, așteptare, murdărie, suspans, atmosferă apăsătoare și, nu în ultimul rând, teroare pură. Iar o dată cu imersiunea submarinului, filmul îți conferă senzația de scufundare alături de echipaj.

Acțiunea filmului are loc în anul 1941, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când submarinele germane primesc sarcina de a scufunda navele de comerț engleze, pentru a împiedica importul de material de război în Marea Britanie. Această acțiune devine tot mai riscantă, din cauza dezvoltării tehnicii de distrugere a submarinelor. În Strâmtoarea Gibraltar, comandantul submarinului, după ce a reușit să păcălească lanțul de nave de război britanice, este descoperit de radarul unui avion, care dă alarma și care înseamnă sfârșitul lor. Dar va fi oare acesta sfârșitul?

Produs cu un buget de 32 de milioane de mărci (aproximativ 12 milioane dolari), filmul a fost lansat pe data de 17 septembrie 1981. În 1997, filmul a fost relansat într-o versiune mai scurtă, având încasări de peste 85 milioane dolari (echivalentul a 208 milioane dolari în 2014). Costurile realizării acestei pelicule, clasează filmul Das Boot – Submarinul, printre cele mai scumpe filme din istoria cinematografiei germane.