Joi, 12 martie 2015, la sediul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), a avut loc lansarea volumului Generalul Nicolae Rădescu. Profilul unui om de stat în imagini şi documente, de Oana Ionel Demetriade şi Alexandru Şerbănescu, editura Oscar Print.

DSC_0475-vert

Volumul reprezintă o monografie în imagini a vieţii şi activităţii generalului Nicolae Rădescu. Au fost folosite surse documentare şi fotografii din arhive publice şi private, din ţară şi din străinătate, majoritatea inedite, alături de mărturii despre Unchiul Nicu ale nepotului de soră al generalului, prof. univ. dr. Alexandru Şerbănescu. Miza volumului este de a oferi o retrospectivă cinematografică asupra destinului unui om care, în mod dramatic, a marcat sfârşitul unei lumi. Din acest motiv, documentele puse în scenă, alături de fotografii, au şi ele, în primul rând, un rol ilustrativ, fiind publicate în facsimil. Astfel, maniera în care este conceput volumul reprezintă o noutate.

scan0308-vert

scan0310-vert

După o scurtă prezentare a volumului de către dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al MNIR, au luat, pe rând, cuvântul prof. univ. dr. Mihai Retagan, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti, Silviu B. Moldovan, şeful Serviciului Cercetare, Editare din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, prof. univ. dr. Alexandru Şerbănescu și istoricul Oana Ionel Demetriade.

DSC_0061-vert

DSC_0145-vert

DSC_0057-vert

DSC_0193-vert

DSC_0306-vert

DSC_0261-vert

DSC_0335-vert

DSC_0453-vert

DSC_0480-vert

DSC_0471-vert

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la impunerea în România a primului guvern pro-comunist, condus de Petru Groza, la presiunile Moscovei. Luna februarie şi începutul lunii martie ale anului 1945 au fost dramatice pentru situaţia regimului politic din ţară. Premierul guvernului de coaliţie, generalul Nicolae Rădescu, susţinut de Regele Mihai şi partidele Naţional Ţărănesc şi Liberal, a încercat să stăvilească asaltul fără precedent declanşat de Partidul Comunist, susţinut de Armata Roşie de ocupaţie, asupra ordinii interne.

scan0311-vert-horz

Stânga: Locotenent Nicolae Rădescu în mare ținută de roșiori – Arhiva personală prof. univ. dr. Alexandru Șerbănescu • Centru: Articolul „Drumul spre prăpastie” de general adjutant Nicolae Rădescu, publicat în „Cruciada românismului”, nr. 86/23 august 1936 • Dreapta: Jurământ depus de gen. Rădescu în fața Regelui Mihai, la preluarea funcției de prim-ministru (6 decembrie 1944) – ANR, fond Președinția Consiliului de Miniștri, dosar nr. 1337, f. 140

Punctul culminant l-a constituit ziua de 24 februarie 1945, când, în Bucureşti şi în mai multe locuri din ţară, s-au desfăşurat manifestaţii împotriva guvernului, conduse de miniştrii comunişti. În aceeaşi seară, premierul s-a adresat ţării, printr-un discurs transmis de postul naţional de radio, arătând adevărata situaţie: încercarea de destabilizare a ţării, pusă la cale de comunişti, cu scopul de a pune mâna pe putere. După această cuvântare, asupra radioului s-a impus cenzura totală timp de mai bine de 40 de ani.

scan0309-vert

scan0314-vert

Gen. Nicolae Rădescu la biroul său de lucru din New York – Arhiva personală prof. univ. dr. Alexandru Șerbănescu