Maclean, Burgess, Philby și Blunt au fost membrii britanici ai un cerc de spioni KGB care au pătruns în sistemul de informații al Marii Britanii și au trecut în Uniunea Sovietică informații vitale pentru ruși în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și în primele etape ale Războiului Rece.
Membrii cercului au fost Donald Maclean (1913 – 1983), Guy Burgess (1911 – 1963), Harold “Kim” Philby (1912 – 1988) și Anthony Blunt (1907-1983), dar se presupune că mai multe persoane au aparținut cercului, inclusiv John Cairncross. Blunt a devenit comunist la începutul anilor 1930 și a fost recrutat de NKVD (mai târziu KGB), agenția de securitate sovietică. În timp ce preda la Universitatea din Cambridge, Blunt a influențat recrutarea celorlalți trei membri, care au fost cu toții studenți la această universitate.
Burgess a devenit ziarist după ce a plecat din învățământ, dar, după izbucnirea războiului, s-a alăturat MI6. Maclean a fost angajat al Ministerului de Externe în aceeași perioadă. În 1951, preveniți de către Philby că sunt suspectați, Burgess și Maclean au fugit în Uniunea Sovietică, unde și-au petrecut tot restul vieții.
Philby a fost, de asemenea, jurnalist, dar s-a alăturat agenției SIS – Secret Intelligence Service – (de asemenea, cunoscută sub numele MI6), în 1940. Chiar înainte de sfârșitul războiului, el a fost numit șef de secție anti-sovietică a MI6. Astfel, cel care a fost acuzat de operațiuni ce se desfășurau împotriva sovieticilor a fost un agent KGB. Mai târziu, a devenit ofițer-șef al informațiilor britanice în Statele Unite ale Americii.
După ce Burgess și Maclean au fugit în Uniunea Sovietică, Philby a devenit suspect și a fost forțat să demisioneze. În 1963, a fugit în Uniunea Sovietică, unde a și murit. Blunt a lucrat pentru MI5 în timpul războiului, iar după război, a avut o carieră distinsă ca istoric de artă, ajungând director al Institutului Courtauld.
(Între MI 5 și MI 6 există următoarea diferență: MI 5 reprezintă agenția internă de securitate din Marea Britanie, iar MI 6 reprezintă serviciul de informații externe. – n.red)
Revenind acum la Blunt; el a fost înnobilat în 1956, iar în 1963 guvernul britanic a descoperit că era spion al rușilor, dar i-a oferit imunitatea în schimbul informațiilor pe care le deținea. În 1979, povestea sa a fost făcută publică, iar Blunt și-a pierdut rangul de cavaler.