Muzeul de Genți și Poșete, cel mai mare muzeul din lume de acest fel, și singurul din Europa, se află la Amsterdam în Olanda. Cu o colecție ce cuprinde peste 5 000 de poșete, genți, cufere, săculețe, huse și accesorii datând din Evul Mediu până în prezent, muzeul este considerat un paradis al femeilor și nu numai.

muzeul posetelor

Foto: (c) Tabletedeviata.blogspot.ro

Ideea înființării unui astfel de muzeu a pornit de la o geantă cumpărată, în 1820, de o colecționară de artă din Amsterdam, Hendrikje Ivo. Geanta respectivă i-a stârnit pasiunea pentru aceste accesorii. Ea s-a gândit să arate lumii o parte din colecția sa, astfel că un timp, muzeul a funcționat într-o casă cu două camere. Pe măsură ce colecția a crescut, aceasta i-a găsit o nouă locație, pe unul dintre cele mai prestigioase canale din Amsterdam, într-o casă uluitoare construită în 1864.

 Colecția muzeului prezintă istoria culturală europeană a genții în decursul a circa 500 de ani și evidențiază diversitatea formelor, funcțiilor și materialelor sale și, în același timp, pune accentul pe povestea fiecărui obiect al expoziției ca factor de stil și modă și pe efectele pe care le-a avut asupra dezvoltării societății. Obiectele sunt expuse în săli cu tavane pictate și cămine datând din secolele XVII-XVIII, săli ce sunt organizate pe epoci din care au făcut parte respectivele accesorii.

muzeul posetelor+

Foto: (c) Tabletedeviata.blogspot.ro

Sunt expuse sute de genți, între care cele mai vechi datează de la sfârșitul secolului al XVI-lea. Acestea aveau dimensiuni reduse fiind folosite, la vreme respectivă, pentru a transportul monedelor, cheilor, truselor de cusut. Pot fi văzute genți de mână devenite ulterior un element feminin nelipsit, de multe ori cu ornamente elaborate. Odată cu venirea revoluției industriale din secolul al XVIII-lea, tehnologia și creșterea transportului feroviar accesibile clasei de mijloc a dus la apariția genților de mână mai mari, mai durabile, confecționate de cele mai multe ori din piele.

Colecția permanentă cuprinde mai multe mini-expoziții. Astfel, “Timeline” oferă informații despre evoluția de-a lungul timpului acestui accesoriu începând cu anul 1600 și terminând epoca modernă. “Highlights” prezintă cele mai valoroase exponate ale colecției, între care o geantă sub formă de brioșă bătută în cristale Swarovski, în timp ce “Designer Bags” oferă câteva modele celebre, precum geanta “Kelly” produsă de Hermes. “Contemporary Designers” expune ideile designerilor viitorului, în timp ce “Shapes si Materials and Techniques” prezintă câteva genți ieșite din tipar.

Continuarea articolului o puteți citi pe site-ul agerpres.ro