Ecaterina Teodoroiu, supranumită şi Eroina de la Jiu, este una dintre cele mai importante figuri feminine din istoria României. Ecaterina a murit în timpul luptelor din Primul Război Mondial, fiind împuşcată de două ori în piept.
Ecaterina Teodoroiu este cinstită doar o singură dată pe an la Târgu Jiu, pe 14 ianuarie, atunci când s-a născut în fostul cătun Vădeni, în prezent un cartier al municipiului. Aici se află Casa Memorială, iar elevii de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ vin aici şi vorbesc despre personalitatea, curajul şi actele de vitejie ale Eroinei de la Jiu. Puţini ştiu însă, că osemintele Ecaterinei Teodoroiu sunt îngropate chiar în centrul oraşului Târgu Jiu, în Piaţa Prefecturii, unde, de obicei, se desfăşoară spectacole sau acţiuni de protest.
Mausoleul sub care Ecaterina Teodoroiu îşi doarme somnul de veci este realizat de artista Miliţa Pătraşcu, o ucenică a lui Brâncuşi, şi este din travertin italian, cu dimensiunile 2,90 pe 1,60 metri şi înălţimea de 2,10 metri. Are forma unui sarcofag şi este aşezat pe un postament cu trei trepte. Sunt realizate în basorelief scene din viaţa şi activitatea militară a Ecaterinei.
Astfel, pe faţada dinspre miazăzi apare un tablou care prezintă copilăria eroinei, în satul său natal Vădeni, iar pe latura opusă apare Ecaterina Teodoroiu salutată de cercetaşii din rândurile cărora a făcut parte. Celelalte două faţade o prezintă pe Eroina de la Jiu în război: pornind la atac şi la sfârşitul vieţii, când este purtată pe braţe de soldaţi spre locul de odihnă. Cele patru colţuri ale sarcofagului sunt „străjuite” de femei îmbrăcate în costum naţional, care ţin în mâini câte o cunună de lauri pentru faptele Cătălinei.
Mausoleul are nevoie de lucrări de restaurare
Monumentul istoric are nevoie de lucrări de restaurare, prezentând mai multe crăpături. „Noi, urmaşii ei, trebuie să-i fim recunoscători Cătălinei în primul rând că a contribuit direct, prin sacrificiul său, la constituirea României Mari.
Din păcate, la această oră, Mausoleul se află într-o avansată stare de degradare, iar mulţi oameni nici nu ştiu că acolo, sub acea piatră, se află osemintele eroinei. Ar fi normal să existe şi o cruce lângă Mausoleu, cu datele şi chipul Cătălinei, iar noaptea, din respect pentru ceea ce reprezintă ea pentru naţiune, să ardă mereu o lumânare sau o făclie!”, a spus Dorin Brozbă, unul dintre publiciştii gorjeni care au scris mai multe volume despre Eroina de la Jiu.
Continuarea articolului o puteți citi pe site-ul adevarul.ro