Fotografia unui schior clujean, dintr-o expoziţie care are ca subiect oraşul de altădată, scoate la iveală o poveste amuzantă din secolul trecut.

schiorÎn 1913, vameşii Vechiului Regat au crezut că schiurile unui călător sunt instrumente muzicale şi le-au consemnat drept toacă. Aceasta în timp ce la Cluj a existat club de schi din 1897, iar la pe lacul din Parcul Central erau găzduite baluri mascate pe gheaţă şi campioni mondiali promovau patinajul.

Imagini vechi cu doamne elegante care patinează pe gheaţa din Parcul Central, străzi şi peisaje parcă desprinse dintr-un basm, o nuntă din anii `40 din comunitatea oştezenilor cu alai şi lăutari, maşini şi autobuze într-un peisaj urban îngheţat şi alte crâmpeie din viaţa oraşului, surprinse în cel mai rece anotimp al anului pot fi văzute la expoziţia organizată de Ucu Bodiceanu şi Lăcrămioara Chiş la clădirea Casion din Parcul Central. Expoziţia „Clujul de altadătă în decor hibernal” poate fi vizitată în perioada 19 – 27 ianuarie 2015, de luni până duminică de la 10.00 la 20.00.

„Am citit undeva că vameşii din Vechiul Regat au fost luaţi prin suprindere de obiectele neobişnuite. Ei nu au ştiut la ce folosesc schiurile şi le-au consemnat drept obiecte muzicale. Mai exact, au scris că e vorba despre o toacă”, povestește Ucu Bodiceanu, coordonator de programe la Casa Municipală de Cultură.

Ucu Bodiceanu, coordonator de programe la Casa Municipală de Cultură şi preşedintele Asociaţiei Clujul de altădată, spune povestea celor mai interesante fotografii de la expoziţie.

O fotografie de la începutul secolului XX suprinde un schior aflat într-unul dintre cartierele mărginaşe ale oraşului. „Pe vremea aceea nu se foloseau două beţe pentru a schia, ci unul singur care era utilizat ca o vâslă. La Cluj a existat un club de schi din 1897. Oamenii se întruneau la Cluj şi apoi fie mergeau în împrejurimi, fie la Băişoara sau Feleac”, explică Bodiceanu. În zona în care acum se află un cartier rezidenţial se putea schia. „ În cartierul Gheorgheni se putea schia, era o zonă numită Râtul bivolilor. Acolo făceau cei de la armată instrucţie”, îşi aminteşe clujeanul. Bodiceanu povesteşte o întâmplare amunzantă din 1913, când nişte schiuri au ajuns la vameşii din Vechiul Regat. „Am citit undeva că vameşii au fost luaţi prin suprindere de obiectele neobişnuite. Ei nu au ştiut la ce folosesc schiurile şi le-au consemnat drept obiecte muzicale. Mai exact, au scris că e vorba despre o toacă”, spune Bodiceanu amuzat.

patinaj Lily Kronberger

Lily Kronberger, primul sportiv din lume care a făcut patinaj artistic pe muzică. Ea promova mişcarea pe lacul din Parcul Central al Clujului

 Primul patinator din lume care „dansa” pe muzică promova sportul la Cluj

„Avem o fotografie cu o patinatoare celebră în acea vreme Lily Kronberger, campioană mondială, primul sportiv din lume care a făcut patinaj artistic pe muzică. Sportiva a venit din Viena la Cluj-Napoca pentru a promova patinajul. Se făceau atunci astfel de acţiuni de promovare a sportului. Fotografia a fost făcut pe lacul din Parcul Central, care în timpul iernii era tranformat în patinoar. Ţin mine că şi eu când eram copil am patinat acolo”, explică Bodiceanu. Fotografia a fost făcută la începutul secolului XX, pe când Lily Kronberger (12 Noiembrie 1890 – 21 mai 1974), era o vedetă a lumii sportive de atunci. Născută la Budapesta, Lily a fost primul campion mondial din Ungaria.

 Continuarea articolului o puteți citi pe site-ul Adevărul.