Castle Roche este unul dintre cele mai frumoase castele normande abandonate din Irlanda – un castel fortificat, situat în comitatul Louth.

Castleroache

Poarta principală a castelului
Sursa foto: Abarta Audioguides

Construit pe un afloriment stâncos și cu vedere asupra întregii zone, cu un șanț adânc și cu ziduri puternice, acest castel a fost practic de necucerit. Un pasaj secret face legătura dintre castel și un avanpost – un turn – care se află în apropiere.

A fost construit de Lady Rohesia de Verdun după moartea subită a soțului ei, Theobald le Botiller, în 1236. Dorind ca pământurile sale să fie în siguranță, s-a hotărât să ridice un castel fortificat. Însă avea reputația de a fi aprigă la mânie, iar această reputație a descurajat toți arhitecții. În cele din urmă, Lady Rohesia a anunțat că se va căsători cu cel care îi va construi castelul dorit. Și bineînțeles că odată cu căsătoria, viitorul soț primea și o parte din averea sa.

Conform legendei locale, după ce petrecerea de nuntă s-a încheiat, în castelul recent construit, Lady Rohesia și-a invitat soțul în apartamentul nupțial și i-a cerut să privească domeniul de la fereastră. Dorind ca planurile de proiectare ale castelului să rămână secrete pentru totdeauna, Lady Rohesia și-a împins proaspătul soț de la fereastra dormitorului, iar acesta, căzând de la înălțime, a murit pe loc. Fereastra a fost cunoscută ulterior drept Fereastra Crimei.

O femeie cu adevărat formidabilă, Lady Rohesia a trebuit nu numai să se confrunte cu puternicele triburi galice, dar și cu lorzii care doreau să își însușească pământurile văduvei. Însă, în cele din urmă, ea a reușit să lase moștenire fiului său întreaga avere.

1024px-Roche_Castle_from_North_West_1

Foto: en.wikipedia.org

Lady Rohesia s-a călugărit la mănăstirea Grace Dieu, din Leicestershire, unde a și murit, în 1247. A fost înmormântată în apropierea bisericii parohiale Belton, unde efigia sa mai poate fi observată și astăzi. Deși este general acceptat faptul că Lady Rohesia a ridicat inițial castelul, se crede că o mare parte din acesta a fost construită de fiul său, Ioan, iar numele de “Castelul Roche” este considerat a fi derivat din numele de ”Castelul Rohesiei”.

Alice Diana BOBOC