Fiul fostului președinte al companiei Vodafone, Sir Ernest Harrison, a sunat acasă în urmă cu 30 de ani de pe un telefon mobil asemănător cu o servietă, ce cântărea nu mai puțin de 5 kg și care, curând, a avut cumpărători ce au plătit pentru respectivul telefon echivalentul a 5.000 de lire din ziua de astăzi.

First mobile call

Michael Harrison, dând primul apel telefonic din Marea Britanie
Sursa foto: Vodafone/PA

“Hello, Dad?” – acestea au fost primele cuvinte cu care a început conversația telefonică pe care Michael Harrison a avut-o cu tatăl său, Sir Michael Harrison, la data de 1 ianuarie 1985, de pe prototipul de telefon transportabil de 5 kg – Vodafone VT1, informează theguardian.com.

Acum treizeci de ani, fiul fostului președinte Vodafone, Sir Ernest Harrison, a plecat în secret de la petrecerea din seara de Anul Nou, organizată la  reședința familiei din Surrey, Marea Britanie. Câteva ore mai târziu, imediat după miezul nopții, aflat în Parliament Square, lângă Big Ben, tânărul și-a sunat tatăl pentru a-i ura un An Nou fericit, acesta fiind primul apel dat pe telefonul mobil din Marea Britanie.

First mobile call

Telefonul transportabil Vodafone VT1
Sursa foto: Vodafone / PA

În cadrul apelului, Michael Harrison a spus: “Bună, tata? Sunt Mike. Acesta este primul apel dat într-o rețea de telefonie mobilă comercială din Marea Britanie.” Iar la celălalt capăt al liniei, dopurile de șampanie au pocnit și fotografii au înregistrat momentul istoric.

Până la sfârșitul lui 1985, peste 12.000 de telefoane mobile au fost vândute pentru aproximativ 2.000 de lire sterline fiecare (echivalentul a aproximativ 5.000 de lire sterline în zilele noastre, luând în considerare inflația). Telefoanele au fost comercializate în reclamele firmei de publicitate Saatchi & Saatchi, care prezentau oameni de afaceri ce conduceau Ferrari, sub sloganul:  “You can be in when you’re out.”

Astăzi, Vodafone are 438 milioane de clienți în întreaga lume, iar industria telefoniei mobile din Marea Britanie a atins cifra de 15,6 miliarde £ în 2013, cu peste 83 milioane de contracte noi încheiate, această cifră depășind populația Marii Britanii, care este de 64 milioane. Utilizatorii au dat 134 miliarde de apeluri și au trimis în jur de 130 de miliarde de mesaje anul trecut.

…Iar în afară de faptul că a intrat în istorie prin apelul său telefonic, Michael Harrison a avut și marele avantaj că, în noaptea de Revelion, a găsit rețeaua liberă… 🙂

Alice Diana BOBOC