Luni, 22 decembrie 2014, începând cu ora 13.00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) va avea loc vernisajul expoziției „Minunata lume a basmelor și poveștilor”, informează un comunicat trimis redacției Redescoperă Istoria.

AFIS_EXPO_MINUNATA LUME A BASMELOR SI POVESTILOR

Organizată cu ocazia sărbătorilor de iarnă, expoziția prezintă peste 100 de cărți de basme, povești și povestiri, datând din secolul al XIX-lea până în anii ’60 – ’80 ai secolului trecut, provenind din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Național al Literaturii Române și Muzeului Național Bran, precum și de la colecționarii George Trohani și Nicoleta Petcu.

Printre cele mai valoroase lucrări prezentate se numără: Kildine,  scrisă de regina Maria, o ediție specială a Luceafărului de Mihai Eminescu, cu o ilustrație spectaculoasă, realizată de Mișu Teișanu și un volum de Basme de Hans Christian Andersen, provenind din biblioteca regală de la Castelul Bran.

În expoziție se regăsesc unele dintre cele mai populare personaje (Albă ca Zăpada, Harap Alb, Baronul von Munchausen, Făt Frumos din Lacrimă, Motanul Încălțat etc.), dar și unii dintre cei mai mari autori de profil (Ion Creangă, Petre Ispirescu, Frații Grim, Hans Christian Andersen).

În anii de dinainte de 1989, în lipsa Internetului și a televiziunii prin cablu, cărțile de basme și povești reprezentau interfața care stârnea imaginația copiilor și care făcea ca personajele să se transforme în adevărați… parteneri de aventuri. Iar minunatele ilustrații, adevărate opere de artă, care însoțeau textele, contribuiau din plin la acest lucru.

Vizitatorii „mai mari” care vor trece pragul expoziției, cu siguranță vor retrăi amintiri și emoții plăcute din copilărie, iar „cei mici” vor fi îndemnați să redescopere plăcerea lecturii, lăsând tehnologia deoparte, măcar pentru o clipă.

Expoziția este deschisă la MNIR până pe 31 ianuarie 2015 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 09.00-17.00.