Un tribunal german a renunțat la procesul intentat unui fost membru SS, acuzat că a participat la masacrarea a 642 de locuitori ai unui sat francez în cel de-Al Doilea Război Mondial, ca represalii pentru răpirea unui soldat german de către Rezistența franceză, informează CNN. Această acțiune sângeroasă a reprezentat una dintre cele mai grave atrocități petrecute pe teritoriul Franței în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

oradour

Fotografia arată ruinele din Oradour-sur-Glane și biserica în care femeile și copiii satului au fost uciși
Foto: edition.cnn.com

Bărbatul, denumit de presa locală doar Werner C., în vârstă de 89 de ani, a fost acuzat de uciderea a 25 de persoane, precum și de faptul că a contribuit la uciderea altor câtorva sute de săteni din localitatea Oradour-sur-Glane în centrul Franței, la data de 10 iunie 1944.

Potrivit rechizitoriului, trupele germane au înconjurat satul înainte a aduna toți locuitorii în piața mare, apoi au separat bărbații de femei și copii. Bărbații au fost împușcați în patru grajduri, care au fost apoi incendiate. Femeile și copiii au fost închiși într-o biserică în care au fost aruncați explozibili și grenade de mână; ulterior, trupele au incendiat clădirea și au ucis toți supraviețuitorii atacului inițial.

Tribunalul Regional din Köln a declarat în cursul zilei de marți că nu există nicio îndoială că militarii din regimentului Panzer au ucis locuitorii din Oradour-sur-Glane și au ars întreaga localitate.

Dar instanța a declarat că sunt puține șanse ca acuzațiile aduse pensionarului să poată fi demonstrate. Faptul că acuzatul a fost prezent în localitate în ziua masacrului nu este suficient pentru a dovedi acuzațiile care îi sunt aduse, din moment ce nu s-a aflat în respectiva localitate pe cont propriu.

Primarul localității Oradour-sur-Glane, Philippe Lacroix, a declarat pentru CNN că decizia va fi atacată.

“Avem nevoie să mergem mai departe cu procesul pentru familiile victimelor. Timpul nu scuză crima”, a declarat acesta. “Germania s-a implicat într-o mare măsură pentru a se asigura că procesul are loc, iar noi sperăm că va reuși.”

Și procurorul Andreas Brendel, citat  de Radio France International, s-a declarat “surprins” de decizia instanței din Köln, deși în aceste cazuri dovada acuzării este ”extrem de subțire”.

Ruinele localității Oradour-sur-Glane sunt păstrate și astăzi ca monument în memoria victimelor, 300.000 de oameni vizitând anual “satul martir”.