Pun pariu pe orice doriți dvs. că nu știți de unde provin absolut toate expresiile următoare. Mai mult ca sigur că știți câteva, poate chiar majoritatea, dar cu siguranță nu aveți de unde să le știți pe toate. Așadar, vă invit să parcurgeți cele 60 de expresii prezentate în ordine alfabetică.

questions-300x300

Foto: thirstyaffiliates.com

Acarul Păun. La începutul sec. XX a avut loc o catastrofă feroviară în stația Vintileanca, de pe ruta Ploiești-Buzău. Ancheta a ajuns la concluzia ca vinovat pentru catastrofa era acarul de stație … Ioan Păun. Adevărații vinovați au fost scoși de sub acuzație.

Abracadabra: Abrevierea cabalistică a cuvintelor ebraice: ab (tata), ben (fiu), Ruah a cadish (Sfântul Duh).

A priori. În latină: “din cele precedente”. Când cineva pretinde că știe acel lucru dinainte, a priori.

A da mâna cu cineva: Obiceiul provine din antichitate, când două persoane care se întâlneau vroiau să demonstreze că mâna nici uneia nu conține o armă.

A-și da arama pe față: În Evul Mediu, falsificatorii monedelor de aur ori de argint le făceau din aramă și le acopereau numai cu un strat subțire de aur ori argint. După un timp de folosire, se rodea acea pojghita rămânând numai materialul inițial, arama.

A trăi ca în sânul lui Avraam: Expresia care înseamnă ”a trăi fericit”, se trage de la Evanghelia lui Luca (c.XVI,v.22 si 23), unde se spune că săracul Lazar a murit și a fost dus la sânul lui Avraam (în paradis)

A trăi ca un bimbașă: …a trăi în belșug, expresia vine de la comandantul cetelor de arnăuți, bimbașa Sava, care se îmbogățise excesiv în ultimii ani ai epocii fanariote. (ex: Bimbașă în turcă este ”comandantul a 1000 de soldați”)

Avocatul diavolului: provine de la Advocatus Diaboli, persoana însărcinată de biserica catolică să cerceteze un candidat propus la canonizare. El este în opoziție cu Advocatus Dei (avocatul Domnului).

A se bate cu morile de vânt: expresie care înseamnă a te lupta cu năluci, cu himere. Cunoscutul personaj a lui Cervantes, Don Quijote de la Mancha a pornit să se lupte cu nişte mori de vânt pe care, în închipuirea lui înfierbântată, le luase drept adversari.

A spune brașoave: a spune minciuni, lăudăroșenii. Expresia provine de la negustori brașoveni medievali, care își lăudau exagerat marfa.

Augur: ”E de bun augur”…”E de rău augur”…efectiv înseamnă ”e semn bun”…”e semn rău” Expresia provine din antichitatea romană, când preoții -numiți și ei auguri” prevesteau viitorul după zborul păsărilor, ori după măruntaiele acestora .

Banul nu are miros: Împăratul roman Vespasian (69-79) a pus foarte multe taxe, printre ele și una asupra folosirii closetelor publice (numite și vespasiene). La ironia fiului sau Titus, care îi reproșa acest lucru, Vespasian a luat un ban, i l-a dat să-l miroasă fiului și i-a zis: “Vezi, nu are nici un miros”.

Barbie: În sensul de foarte frumoasă, cu trăsături perfecte. Păpușa de plastic cu par blond și măsuri ideale. Ideea acestei păpuși i-a aparținut lui Ruth Handler, soția fondatorului firmei Mattel, fiica acestora, Barbara, purtând diminutivul Barbie. Modelul folosit a fost o păpușă germană, pe numele său Lili, adusă de cuplu dintr-o călătorie în Elveția. Barbie are 30 de cm înălțime și o mulțime de accesorii.

Bătaia e ruptă din rai: Zicală aproape universală care se regăsește la aproape toate popoarele europene. ”Bătaia e ruptă din rai”, ”Dumnezeu îți dă dar nu îți bagă în traistă” și ”încurcate sunt căile Domnului” nu sunt citate biblice.

Călcâiul lui Ahile: Orice persoană are un punct slab. Legendele grecești povestesc că zeita Thetis, la nașterea fiului său Ahile, l-a îmbăiat pe acesta în Styx, fluviul care despărțea infernul și oferea invulnerabilitate. Dar când l-a scăldat, zeița l-a ținut de călcâi. Astfel, Ahile era invulnerabil, cu o singură excepție, călcâiul. El a fost ucis la asediul Troiei de o săgeată trasă în călcâi.

Ca mortul în păpușoi: Deșugubina – iată un cuvânt pe care pariez ca nu l-ați întâlnit de prea multe ori (sau chiar niciodată). Cuvântul acesta reprezenta în vechime un fel de amenda pe care cineva trebuia să o plătească în cazul în care era bănuit de crimă pentru că pe pământul sau fusese descoperită o persoană ucisă. Amenda se plătea fie în bani, fie în animale, fie chiar se purcedea la confiscarea unei părți din pământ, și aplicarea deșugubinei făcea parte din prerogativele marelui vornic și a vornicilor de poartă. Cum descoperirea unui mort pe ogorul cuiva implica automat deșugubina fără investigații suplimentare, au apărut cu timpul și practica mutării mortului pe terenul vecinului sau ascunderea cadavrelor în zone în care era mai greu de observat cum ar fi culturile de porumb, iar mai târziu, unele persoane mai avide de câștig au început să însceneze moartea unor persoane pentru a pune mana pe terenurile altora sau pe sume considerabile de bani. Din cauza acestor practici imorale a apărut cuvântul șugubăț, mai întâi cu sensul de criminal sau persoana care arunca vina pe altcineva, și expresia a face pe mortul in păpușoi, cu sensul de a participa la o înscenare. Odată cu trecerea timpului, expresia de a face pe mortul în păpușoi a început a fi asociată cu refuzul persoanelor în a-și recunoaște faptele.

Cangur: Când englezii au ajuns în Australia, au văzut un animal ciudat, care țopăia. Au chemat un băștinaș și l-au întrebat prin semne ce animal era acela. Cum băștinasul repeta “kan ghu ru”, ei au adoptat acel nume pentru animal. După mult timp, cercetătorii au constatat că băștinașul de fapt spunea “nu înțeleg”.

Carpe Diem: Bucură-te de ziua de azi, trăiește clipa. E începutul unei ode scrise de Horațiu “Bucură-te de ziua de azi și nu te încrede în ziua de mâine”.

Casus belli: În latină “Motiv de război”.

Cele 7 minuni ale lumii: Piramida lui Keops, Grădinile suspendate ale Semiramidei, Statuia lui Zeus, Templul lui Artemisa din Efes, Colosul din Rodos, Farul din Alexandria, Mausoleul din Halicarnas.

Cui Bono: Expresie latină care înseamnă ”cui folosește” ori “în folosul cui”. Este atribuită marelui jurist roman Cicero, care, într-o pledoarie asupra unui asasinat, a cerut să se cerceteze “cui bono”, cui foloseste acel asasinat.

Curriculum Vitae: În latină: Cursul vieții. Toate datele referitoare la starea civilă, studii, ocupații și funcțiile avute.

Dacă nu vine muntele la Mohamed, se duce Mahomed la munte: În anul 612, păgânii i-au cerut lui Mohamed, care începuse să predice islamul, să facă o minune și să aducă muntele la el. Mohamed a cerut o clipa de răgaz, a început să se roage spre cer, apoi s-a închinat și a zis “Mare este înțelepciunea ta Allah, dacă ai fi dat ascultare rugii și ai fi urnit muntele ne-ai fi omorât pe toți. Trebuie să mă duc eu la munte pentru a nu muri acești păgâni”.

De la Ana la Caiafa: Semnifică o amânare, o tergiversare premeditată a unei rezolvări de mare importanță, amânare ce presupune de fapt un refuz. ”Sunt trimis de la Ana la Caiafa!” Sau: ”M-am săturat să mă duc de la Ana la Caiafa!” – adică nu se rezolva nimic, niciodată. Iisus, după ce a fost trădat, s-a dus la Ana, socrul arhiereului Caiafa și fruntaș al Sinedriului. Purtat apoi de la unul la altul, i se pun întrebări, la care Iisus răspunde simplu și demn. Pentru a nu fi implicați în pedeapsa lui Iisus, aceștia îl predau procurorului Pilat din Pont.

Degetul mijlociu (a i-l arăta cuiva): În ziua de azi este ceva jignitor să arăți cuiva degetul mijlociu. Dar acum sute de ani, gestul avea altă semnificație. Înaintea bătăliei de la Agincourt din 1415, francezii, anticipând victoria lor asupra Angliei, au decis să le taie degetul mijlociu tuturor soldaților luați prizonieri. Asta pentru că fără degetul mijlociu le-ar fi fost imposibil să mai tragă cu arcul și astfel să mai ia parte la vreo luptă pe viitor. Însă francezii au pierdut acea bătălie, iar soldatii englezi îi batjocoreau, arătându-le degetul mijlociu, pe care aceștia intenționaseră să îl taie.

Demiurg: Cuvântul înseamnă în limba greacă “constructor”, “arhitect”. În filozofia platoniană numele dat lui Dumnezeu, Creatorul, Sufletul Universului.

Divide et Impera: În latină ”Împarte și stăpânește”. Acest adagiu roman a fost folosit de Machiaveli sub forma “divide ut regnes”, “divide pentru a domni”.

Dura lex, sed lex: În latină ”Legea este aspră, dar este lege”; maxima antică prin care se susține forța și importanța legii pentru viața socială și nevoia de a respecta.

Eminența cenușie: Omul din spatele acțiunilor, cel care conduce fără a fi văzut. Expresia vine de la colaboratorul cel mai apropiat al cardinalului francez Richeliu, prim ministru al Franței în timpul domniei lui Ludovic al XIII-lea (1610- 1643), călugărul capucin Francois Le Clerc.

Et in Arcadia Ego: (În latină ”Și eu am trăit în Arcadia”), exprimă regretul fericirii pierdute. Arcadia era o regiune din Pelopones, sudul Greciei, unde trăia un popor de păstori, pe care greci îi considerau neprihăniți, oameni de o mare puritate. Expresia a fost folosită ca inscripție la tabloul “Pastorii Arcadiei” pictat de POUSSIN.

Evrika: (în limba greacă “Am descoperit”). Strigătul inventatorului grec Arhimede, când a descoperit celebra lui lege: ”un corp scufundat în apă pierde o parte din greutatea lui, egală cu volumul de apă dislocuit” – principiul lui Arhimede.

Excelsior (În latină “Mai sus”) era motto-ul Statelor Unite ale Americii.

Ex aeque (În latină ”la egalitate”): Când doi candidați la un examen au obținut aceeași notă ori când doi sportivi au cucerit același loc si același premiu.

Fiasco: (eșec complet, dezastru) În mod ciudat, cuvântul provine din lb italiană și înseamnă literamente ”sticlă”. Originea provine dintr-o tavernă venețiană, unde un cântăreț încerca să înveselească consumatorii. Unul dintre ei, însă, nemulțumit de prestația ”artistului”, a cerut în mod repetat să i se aducă o sticlă (fiasco) pentru a aplica o corecție celui de pe scenă.

Grosso modo (În latină ”în linii mari”): Se spune despre o lucrare incompletă.

Idem: lat. ”același”, ”de asemenea”

Incognito: lat. ”fără să fie cunoscut”

In extremis: lat. “în ultima clipă”

In vino veritas (În latină ”În vin stă adevărul”). În Grecia antică, cei care erau bănuiți de fapte infame erau îmbătați de autorități și anchetați sub această stare.

În țara lui Papură Vodă: Poreclă dată lui Ștefăniță domnitor al Moldovei, în timpul căruia Principatul a fost lovit de o mare foamete, oameni hrănindu-se cu papură.

JEEP vine din prescurtarea “General Purpose” vehicle – G.P.

La Paștele cailor: Adică niciodată; corespondentul roman al acestei expresii este “la calendele grecești”. Conform unei legende populare, la naşterea lui Iisus, în grajdurile lui Crăciun, boii au fost blânzi şi liniştiţi, în schimb caii nu. Maica Domnului i-ar fi blestemat să nu fie sătui decât în ziua de Ispas sau de Înălţare (joia din săptămâna a şasea de după Paşti), căreia i s-a spus şi „Paştele Cailor”. În timp, expresia „la Paştele Cailor” a căpătat semnificaţia de „nicicând” (echivalentă cu „la Sfântu’ Aşteaptă”).

Linșaj: Executarea fără judecată a unui infractor de către mulțime. Expresia vine de la șeriful american Joh Lynch (se citește linci) care își exercita meseria într-un oraș din Carolina de Sud și care, pentru a stârpi tâlhăriile și omorurile, a indrodus pedeapsa cu linșajul. Lăsa mulțimea să pedepsească singură pe autorii infracțiunilor.

Luna de miere: În Babilonul de acum 4000 de ani, în prima lună de după nuntă, tatăl miresei trebuia să-i ofere ginerelui atât mied (o băutură alcoolică ce conține miere) cât poate să bea acesta. Pentru că, așa cum se știe, calendarul babilonienilor era lunar, iar băutura era cu miere, s-a inventat expresia “lună de miere”. Motivul pentru care se oferea mied era că se credea că acesta este afrodiziac și, astfel, erau sporite șansele ca tânărul cuplu să aibă copii în cât mai scurt timp.

Această expresie s-ar găsi consemnată și în cartea Zend Avesta a vechilor perși. Voltaire susține acest lucru în romanul său Zadig, capitolul 3: “Prima lună de casatorie, cum scrie în cartea lui Zend, e luna de miere, iar a doua, luna de pelin…” Din aceasta completare se poate trage concluzia că orientalii voiau să arate cât de puțin ține dulceața căsniciei: o lună!

Mană cerească (de la ebraicul man, hu… – Ce e asta?) Are înțelesul de surpriză placută picată pe neașteptate “din cer”. Expresia are legătură cu legenda biblică relatată în Exodul (cap. XVI, 4): Dumnezeu, pentru a-i hrăni pe evreii plecați din Egipt și aflați în mijlocul deșertului, le-a făcut marea surpriză de a le trimite o hrană gustoasă și hrănitoare, zi de zi, dimineața și seara. Minunea era ca hrana avea gustul pe care îl dorea cel ce o consuma.

Mărul lui Tell: Wilhelm Tell a fost legendarul erou național al Elveției în războiul de independență împotriva împăratului Albert al Austriei. Refuzând – spune legenda – să-l salute pe guvernatorul imperial Gessler, Tell a fost condamnat de acesta să tragă cu arcul într-un măr așezat pe capul copilului său. El a trecut cu succes prin această primejdioasa încercare și, de atunci, “mărul lui Tell” a devenit simbolul unei reușite bazate pe o mare iscusință.

Mărul discordiei: este un fruct simbolic generator de conflicte. În timpul nunţii zeiţei Thetys cu Peleus, un rege din Tesalia, în timp ce zeii dănţuiau, şi-a făcut apariţia Eris, personificarea discordiei, care nu fusese invitată, şi care a aruncat un măr de aur (mărul discordiei) pe care era scris “celei mai frumoase”. Văzând mărul, Hera, Atena şi Afrodita l-au revendicat, fiecare susţinând că le întrece în frumuseţe pe celelalte două. Văzând că nu pot ajunge la o înţelegere, cele 3 zeiţe au hotărât să ceară o opinie obiectivă. De aceea l-au ales ca arbitru pe prinţul troian, Paris. Paris i-a oferit mărul Afroditei, după ce aceasta i-a promis ca soţie pe cea mai frumoasă femeie pământeană, Elena. Zeiţa a făcut-o pe Elena să se îndrăgostească de Paris şi să fugă cu el în Troia. Agamemnon, regele cetăţii Micene a hotărât să răzbune onoarea fratelui său, Menelaus, printr-un război îndreptat împotriva cetăţii troiene.

Mea Culpa (În latină ”E vina mea”) Expresia provine din două surse, de la o rugăciune catolică, Peccavi, care constă în a-ți mărturisi păcatele și apoi a te lovi cu pumnul în piept, rostind cu glas tare “mea culpa, mea culpa”, precum și de la un obicei juridic în dreptul roman: cel acuzat era întrebat dacă își recunoaște vina, iar cei care recunoșteau, Mea culpa, se bucurau de circumstanțe atenuante.

Munca lui Sisif. Se folosește cu înțelesul de muncă grea și inutilă. Sisif a fost primul rege legendar al Corintului. Din cauză că și-a sedus nepoata, i-a luat tronul fratelui și a scos în vileag nişte secrete ale lui Zeus, unul din ele fiind răpirea Aeginei de către Zeus. Zeus, ca pedeapsă, l-a supus la o caznă perpetuă în Infern: a fost sortit să împingă la deal o stâncă uriaşă, care, ajunsă în vârf, se rostogolea din nou la vale şi munca se relua. O muncă fără sfârşit, de unde şi expresia “munca lui Sisif”.

O.K. În războiul civil din SUA, după o bătălie se afișau răniții și morții. Când armata nu avea pierderi se afișa “0 killed” (0 morți) – de acolo provine expresia O.K.

Oul lui Columb. Soluție simplă la îndemâna tuturor, dar realizezi acest lucru abia după ce soluția a fost descoperită de altcineva. Columb a cerut nobililor să facă un ou să stea pe masă pe unul dintre capetele lunguțete, însă fără ca ei să reușească acest lucru. În schimb, Columb a luat oul și l-a lovit la unul dintre capete, fixându-l astfel pe masă.

Ochi pentru ochi. Cunoscută și sub denumirea de Legea Talionului (Exodul.XXI.v24): ”Viață pentru viață, dinte pentru dinte, ochi pentru ochi”. Face parte din legislația antică mozaică. Atenție! Legea Talionului spune clar că pedeapsa trebuie să fie egală greșelii: ochi pentru ochi, nu dinte pentru ochi!

Panem et circenses (În latină ”Pâine și circ” – Expresia este întâlnită în Satirele lui Iuvenal și se referă la perioada de decadență a Romei republicane, când plebeilor nemulțumiți li se ofereau spectacole de circ, la sfârșitul cărora primeau gratuit alimente. În sens general, a oferi pâine și circ înseamna a da maselor lucruri neînsemnate, pentru a le distrage atenția de la lucrurile reale.

Paști, întrebuințat de obicei la plural, este de origine ebraică. La evrei, cuvântul Pascha (pesah) însemna trecere și era moștenit de aceștia de la egipteni, indicând sărbătoarea anuală a azimilor în amintirea trecerii evreilor prin Marea Roșie și a exilului, sărbătoare ce coincidea cu prima lună plină de după echinocțiul de primăvară.

Sabia lui Damocles. În sensul de pericol care te pândește mereu. Damocles, curtean a lui Dionisos cel Bătrân, tiranul Siracuzei, a fost ca mai toţi curtenii… curtenitor şi linguşitor. Spunea că nu există mai mare fericire decât să fii tiran. Spre a-i da o lecţie, Dionisos, la un ospăţ, l-a aşezat în locul lui pe tron şi a poruncit să i se acorde toate onorurile regeşti. Dar când Damocles se lăfăia mai în voie, tiranul i-a cerut să se uite în sus. De tavan, exact deasupra capului lui Damocles, atârna o sabie fără teacă prinsă numai cu un fir de păr de cal. Îi arăta astfel primejdiile care îl pândesc în orice moment pe tiran.

Sânge albastru: Expresia vine din Spania medievală, când marii aristocrați susțineau că în vinele lor curge sânge albastru, spre deosebire de nobilii din “categoriile inferioare”, care au suferit mezalianțe cu maurii și evreii (în timpul ocupației arabe, între anii 711 – 1492)

Strugurii sunt acri. Un vers din fabula lui Esop, Vulpea si strugurii. O vulpe înfometată, neputându-se cațără până la struguri, invocă faptul că “struguri sunt necopți și tari”.

Veni, vidi, vici! – “Am venit, am văzut, am învins”! – Cezar. După victoria de la Zala asupra lui Franace, regele Pontului, Cezar a trimis la Roma lui Matius o scrisoare care conținea numai trei cuvinte: Veni, vidi, vici! Acest mesaj a devenit o expresie universală, care servește spre a caracteriza un succes rapid.

Veto (În latină ”Mă opun”). Concept din legislația romană. Era folosit de Consuli (doi la număr) unul dintre consuli se puteau opune unei decizi militare luate de celălalt (deci decizia militară trebuia să fie luată în unanimitate. Tribunii (aleși să reprezinte plebeea romană) se puteau opune prin VETO unei legi votate de senatul roman. Astăzi, Veto se folosește în Consiliul de Securitate O.N.U și în numeroase legislații (Marea Britanie, Australia, India, SUA etc.).

Ți-a mâncat pisica limba? În imperiul asirian, soldaților dușmani capturați li se taia limba, acestea deveneau delicatesele cu care erau hrănite pisicile regelui.

Material primit prin e-mail. Mulțumesc, Dan Mincă!