Printre noutățile anului 2015 în materie de reenactment și producție cinematografică având tema celui de-al Doilea Război Mondial se numără și lansarea filmului regizorului argentinian Alessandro Pepe, „My Honor Was Loyalty, Leibstandarte”. Realizat exclusiv cu reenactori, filmul se preconizează a fi lansat în mediul online la sfârșitul lunii februrie 2015. Înainte de prima vizionare integrală, regizorul Alessandro Pepe a acordat un interviu în exclusivitate revistei Redescoperă Istoria în care vorbește despre ultimul său film, colaborarea cu reenactorii și planurile sale de viitor.

My Honor Was Loyalty - Leibstandarte-vert

Alessandro Pepe s-a născut la 22 octombrie 1987 în Argentina. La vârsta de 6 ani a început să studieze muzica la Conservatorul din Milano, iar din anul 1995 a început să scrie scenarii pentru filme. 14 ani mai târziu, Alessandro a început să compună coloana sonoră pentru filme, uneori aceasta semnând atât regia filmului, cât și coloana sonoră. De-a lungul anilor, a participat la festivalurile de film din Italia unde a câștigat numeroase premii.

Alessandro Pepe_vert

Regizorului Alessandro Pepe în timpul filmărilor filmului „My Honor Was Loyalty, Leibstandarte”

Cum ţi-a venit ideea pentru acest film?

De mic am visat să fac filme de război, astfel că am făcut tot posibilul pentru a-mi îndeplini acest vis. Cred că am făcut vreo 50 de filmulețe de război, până când acestea au început să aibă succes la public. În urmă cu doi ani am fost invitat să realizez un scurtmetraj, ajutat de un grup de reenactment, despre un soldat german. A fost un moment dificil pentru mine, pentru că soldații germani din cel de-al Doilea Război Mondial îmi erau antipatici, însă după ce am petrecut o perioadă de timp cu reenactorii, am început să studiez mai bine perioada şi am devenit interesat de subiect. După ce am realizat scurtmetrajul, care a fost bine primit, am decis, împreună cu grupul de reenactment, să realizăm în 2 ani un lungmetraj, adică filmul „My Honor Was Loyalty, Leibstandarte”.

Movie_vert

Care e semnificaţia titlului „My Honour Was Loyalty, Leibstandarte”?

Cu toţii ştim că motto-ul celor din SS era „Meine Ehre heißt Treue” („My honour is called loyalty” = „Onoarea mea se numește loialitate”). Titlul filmului este adaptat după acest motto. Totodată, vreau să precizez faptul că, deși filmul are ca subiect membrii din Waffen-SS (ramura militară (de luptă) a organizației paramilitare naziste SS), acesta este unul anti-nazist, dar nu va fi un film similar cu alte producții cinematografice de acest gen. Prin acest film vreau să arăt lumii ce s-a întâmplat în acea perioadă şi de ce militarii din Waffen-SS erau aşa de hotărâţi. Filmul meu nu caută să le justifice acţiunile, ci să le înţeleagă!

Unterscharführer Ludwig Herckel-vert

Ce semnificație are pentru tine acest film?

Ţelul acestui film este de a doborâ prejudecăţile pe care le-am învăţat cu toţii. Dacă întrebi pe cineva pe stradă Care sunt primele cuvinte care îți vin în minte atunci când auzi cuvântul „nazist”? acesta o să îți răspundă astfel: evrei, holocaust, răutate, barbari. Germanii sunt vinovați de declanșarea războiului pe care ulterior l-au pierdut, de holocaust, precum și de alte lucruri îngrozitoare însă nu toți au fost la fel. Nu toţi au fost nişte criminali. Crimele de război au fost înfăptuite de ambele tabere, iar oamenii trebuie să cunoască acest aspect.

Schutze Johann Franz Scholl-vert

Cum a decurs filmarea? A fost dificil să lucrezi cu reenactorii?

A fost interesant să lucrez cu reeanctori, însă este important să alegi dintre aceștia, pe cel care, din punct de vedere istoric, îi poate conduce pe ceilalţi. E greu să urmezi scenariul când auzi mai multe opinii cu ce este bine și cu ce este rău.

Consideri că reenactorii ar trebui folosiţi mai mult în realizarea filmelor, deoarece pot intra mai uşor în pielea personajelor?

Reenactorii sunt foarte buni pentru roluri de figuraţie. Pentru personajele centrale îţi trebuie oameni cu experienţă actoricească, dar dacă dai peste un reenactor cu talent, e excelent. Asta mi s-a întâmplat mie.

herckel & margarite_vert

Care este opinia ta referitoare la reenactment?

În ultimii trei ani am întâlnit foarte mulţi reenactori şi cred că mă voi înscrie şi eu într-un grup de reenactment. Opinia mea – poate fi injustă – este că un reenactor adevărat este acela care studiază cât poate de mult ceea ce el vrea să pună în scenă şi care se menţine departe de ideile politice care decurg din perioada studiată.

Au fost momente tensionate pe durata filmărilor?

Eu sunt o persoană anxioasă, aşa că la fiecare scenă am fost neliniştit… Probabil cel mai tensionat moment a fost în timpul scenelor de luptă, când aveam o singură şansă pentru a filma. Unele scene au fost atât de costisitoare, încât nu mi-am permis decât o singură dublă.

Sturmscharführer Georg Prunelle-vert

Au fost scene periculoase?

Scenele cu lupte au fost bine organizate, aşa că am fost cu toţii relaxaţi în privinţa aceasta. Cea mai periculoasă scenă a fost cea filmată la o fabrică veche, datorită faptului că respectiva clădire era într-o stare avansată de degradare.

De ce ai optat pentru un soldat din Waffen-SS în rolul principal?

Am făcut această alegere deoarece soldaţii Wehrmacht-ului apar deseori în filme, iar cei din Waffen-SS sunt aleși de obicei pentru rolurile negative. Soldaţii din Waffen-SS sunt rareori reprezentaţi în filme, iar atitudinea lor este diferită de cea a Wehrmacht-ului, astfel că a fost interesant să îi studiez. Un alt motiv l-a constituit seria Unsere Mutter, Unsere Vater, unul dintre filmele mele preferate.

Oberschütze Willi Steiner-vert

Cum se va integra sergentul Siegfried Henckel vieţii de după război?

În asta constă surpriza filmului!

Când şi unde se va lansa filmul? Va fi lansat în cinematografe sau va fi valabil online?

Filmul va fi postat pe YouTube la sfârşitul lunii februarie 2015. Ţelul meu nu este să fac bani din acest film. Am realizat filmul singur. Chiar şi coloana sonoră a fost compusă de mine. Aşa că filmul va fi online şi toată lumea îl va putea vedea gratis. Sper să fiu remarcat de producători importanţi, iar dorința mea este să mă lansez într-o carieră de regizor. Mulţi oameni au crezut în mine şi în acest proiect, astfel că pe parcursul filmărilor, am primit ajutor din partea multora, cum ar fi grupul de reenactori, organizatorii, studiourile de înregistrări şi orchestra.

Joseph Steiner-vert

Ce ai vrea să le transmiţi acelora care vor să facă filme cu participarea grupurilor de reenactment?

Să fie modeşti şi să asculte de reenactori. Unii pun mâna pe o cameră de filmat şi vor să facă filme de Hollywood, pline cu flash-uri şi efecte speciale. Dar aceştia nu înţeleg că un film de război nu se face așa. Trebuie să asculţi de reenactori şi să înveți de la aceștia! Eu spre exemplu, am învăţat multe şi încă mai am de învățat. De asemenea, am citit mult și dacă vrei să faci un film cu participarea reenactorilor, trebuie să te documentezi mai întâi. Dacă aş citi acum primul scenariu pe care l-am făcut pentru film, probabil aş râde.

Care sunt planurile tale de viitor?

Visul meu este ca lumea să îşi amintească de mine ca fiind „regizorul acela care îşi compunea singur coloana sonoră a filmelor.” Sper să continui cu proiecte pe tema războiului. Dacă am succes, viitorul meu film va fi despre Luftwaffe.

Interviu realizat de Mihăiță ENACHE
Traducere: Gabriela BRE
ȚCANU
Foto: Alessandro Pepe