O lucrare publicată în Journal of Archaeological Science anunță descoperirea unei vaste rețele de mine de aur ascunse sub recolte agricole și vegetație, în Spania. Minele de aur, care datează din cele mai vechi timpuri, au fost descoperite cu ajutorul unui sistem laser atașat la un avion, informează  Softpedia.

gold1

Foto: news.softpedia.com

Cercetătorii afirmă că acestea au fost create în urmă cu 2000 ani de romani, iar ceea ce este interesant de menționat este faptul că romanii s-au inspirat de la vechii egipteni atunci când au construit această rețea de mine de aur.

De asemenea, tot în cadrul aceleiași lucrări, specialiștii au declarat că minele au fost descoperite cu ajutorul unei tehnologii speciale, printr-un sistem denumit LiDAR (Light Detection and Ranging), sistem atașat la un avion.

gold2

În partea stângă, imagine realizată cu ajutorul sistemului LiDAR
Foto: news.softpedia.com

Această tehnologie, care se reduce la scanarea terenului și la îmbinarea unui model al formelor identificate în astfel de activități de supraveghere, a fost implementată de către oamenii de știință de la NASA și dezvoltată pentru a studia gheața din Arctica, precum și alcătuirea oceanelor.

Primul sistem LiDAR și-a făcut debutul în anii 1960 și s-a dovedit a avea atâta succes încât, în ultimele decenii, oameni interesați de geologie, arheologie, topografie și cartografie au îmbrățișat această tehnologie.

lidar

LiDAR poate crea cu acuratețe o hartă a zonei respective
Foto: news.softpedia.com

În Spania, tehnologia LiDAR a făcut posibilă identificarea nu doar a minelor de aur și a tunelurilor, ci și a sistemelor și structurilor hidrotehnice pe care romanii se bazau pentru a transporta și stoca apa necesară  activității miniere din zonă.

Romanii, cu siguranță, iubeau aurul

Romanii au fost atât de hotărâți să scoată aur din valea Eria din Spania, încât au  construit canale și rezervoare și chiar au schimbat cursul unui râu din zonă, doar pentru a se asigura că activitățile miniere se vor desfășura în condiții optime.

Mai mult decât atât, au săpat foarte adânc în pământ în încercarea de a profita din plin de orice bucățică de aur ascunsă în zonă, informează Science Daily.

“Volumul de pământ exploatat este mult mai mare decat se credea anterior, iar lucrările executate sunt impresionante, ceea ce face ca această vale să fie extrem de importantă în contextul exploatărilor miniere din epoca romană în partea de nord-est a Peninsulei Iberice.”

“S-a ajuns la concluzia că munca depusă pentru extragerea resurselor aurifere până la epuizarea lor a fost atât de intensă încât, după îndepărtarea aurului din sedimentele de la suprafață, operațiunile au continuat până când s-au atins rocile cu filoane de cuarț aurifere de  dedesubt”, explică cercetatorul Fernández Lozano.

Ceea ce este destul de interesant este faptul că arheologii sunt de părere că romanii au apelat la numeroase ”trucuri” referitoare la minerit, preluate de la vechii egipteni. Astfel, se pare că sistemele și structurile folosite pentru a transporta și depozita apa au fost copiate după lucrări hidraulice similare  realizate de către vechii egipteni din Africa de Nord.

egipteni

Aparent, romanii s-au inspirat de la vechii egipteni în vederea desfășurării operațiunilor miniere aurifere
Foto: news.softpedia.com

Conform datelor istorice, egiptenii au început să folosească astfel de sisteme și structuri cu secole înainte ca romanii să descopere activitățile miniere de extragere a aurului. Spre exemplu, în multe dintre însemnările sale, Pliniu cel Bătrân (care a fost procuratorul roman însărcinat cu supravegherea activităților miniere din Hispania), descria munca lor. Prin urmare, se poate presupune că acum 2000 de ani nu existau legile dreptului de autor, căci altfel romanii ar fi avut probleme serioase cu egiptenii, care i-ar fi tras, cu siguranță, la răspundere pentru activitatea minieră desfășurată după modelul lor.

Alice Diana Boboc