Miercuri, 19 noiembrie 2014, începând cu ora 13:00, la Muzeul Municipiului București (Palatul Suțu) va avea loc vernisajul expoziției „Vindecări miraculoase”, dedicată  pictorului Gheorghe Tattarescu, întemeietor în 1864 al învăţământului superior artistic din Ţara Românească, informează un comunicat trimis redacției Redescoperă Istoria.

Vindecari miraculoase

Sub titlul Rememorări – restaurări asociat subiectului, expoziția indică conţinutul „dublu” al acestor manifestări: organizatorii îşi propun evocarea unor cunoscuţi artişti români, cu prilejul împlinirii unei date rotunde din existenţa acestora (aniversare sau comemorare), prin intermediul câtorva lucrări semnificative din opera lor, recent supuse procesului de restaurare.

Ctitor de şcoală, însemnat pictor de istorie şi unul dintre cei mai prolifici pictori religioşi din secolul al XIX-lea, Gheorghe Tattarescu – de la a cărui trecere în nefiinţă se împlinesc 120 ani – a fost o figură proeminentă a mişcării artistice moderne.

Născut în octombrie 1820 la Focșani, Gheorghe Tattarescu a început să picteze ajutându-l pe unchiul său, Nicolae Teodorescu, zugrav de biserici, însă ulterior va continua studiul picturii la Școala de zugravi din Buzău. În perioada anilor 1845 – 1851, cu ajutorul episcopului Buzăului, Chesarie, Tattarescu a obținut o bursă de studii la Academia di San Luca din Roma.

Participant la Revoluția de la 1848, Gheorghe Tattarescu a pictat portretele revoluționarilor Gheorghe Magheru, Ștefan Golescu care se aflau în exil, iar în anul 1851 pictează potretul lui Nicolae Bălcescu în trei replici aproape identice.

Merită menționat faptul că o mare parte din activitatea artistică a lui Tattarescu a fost dedicată artei religioase, acesta creând un stil personal influențat de academismul italian și parțial de iconografia tradițională bizantină. Astfel, în perioada anilor 1853–1892, împreună cu elevii săi, a pictat, în spirit neoclasic, peste 50 de biserici din București (Biserica Sf. Spiridon) și Iași (Mitropolia din Iași), precum și Biserica Greacă din Brăila sau Biserica mănăstirii Ciolanu din județul Buzău.

Nicolae Tatarescu s-a stins din viață la 24 octombrie 1894 la București. În anul 1951, casa pe care pictorul a cumpărat-o în 1855 – și în care a locuit timp de aproape 40 de ani  – a fost transformată în muzeu, adăpostind o mare parte din lucrările sale.

Expoziția poate fi vizitată la Palatul Suțu până pe 15 ianuarie 2015.