Firma de publicitate AMV BBDO a realizat pentru compania Sainsbury’s un impresionant clip publicitar – inspirat după un fapt real, și anume Armistițiul de Crăciun din Primul Război Mondial – care ne întoarce în timp, în urmă cu 100 de ani. Mai exact în noaptea de  24 decembrie 1914, când din tranșee răzbate, printre fulgii de zăpadă care cad alene, colindul Silent Night. În ziua următoare, soldaţii din armata britanică şi cea germană au lăsat la o parte armele, au ieşit din tranşee, au jucat un meci de fotbal şi au făcut schimb de cadouri.

sainsburys-and-the-royal-british-legion

Foto: www.adweek.com

Ciocolata, cu un aspect vintage, pe care un soldat englez i-o oferă unui soldat german ca dar de Crăciun, joacă un rol-cheie în această reclamă și va fi vândută în magazinele cu același nume în perioada Sărbătorilor. Supermarketurile  Sainsbury’s au colaborat cu Legiunea Regală Britanică pentru a pune în vânzare ciocolata, care se va vinde cu 1 liră sterlină, profiturile urmând să fie donate în scop caritabil Legiunii Regale Britanice.

În numai trei zile de la lansare, videoclipul a adunat aproape 7 milioane de vizualizări pe YouTube.

Miracolul de Crăciun din Primul Război Mondial

Primul Război Mondial începuse de aproape cinci luni, iar mulți dintre soldați erau deja sleiți de puteri. Pe frontul de Vest, trupele germane se luptau cu englezii și francezii. Erau peste 100.000 de soldați care văzuseră moartea cu ochii și care, din clipă-n clipă așteptau să fie, poate, la rândul lor, uciși.

Familiile lor erau departe, Crăciunul se apropia și, cu toate acestea, li se ordonase să continue atacul. S-au depus nenumărate eforturi pentru ca soldații să aibă o permisie de câteva zile pentru a putea petrece Sărbătorile cu familia, însă conducătorii țărilor implicate în război nu au fost de acord cu o pace provizorie. Cu toate acestea, în ajunul Crăciunului, nemții și-au “decorat” tranșeele cu brazi împodobiți și candele aprinse, iar spre seară au început să cante colinde. Li s-a răspuns în același ton de către englezi și francezi. Aceleași colinde, în trei limbi diferite, se-auzeau din toate cele trei tabere.

Ce a urmat nu poate fi descris în cuvinte. Soldații și-au aruncat armele și au iesit din tranșee, reunindu-se pentru a “încheia” propriul armistițiu. Focul și ura au încetat, iar inamicii și-au strâns mâinile, au facut schimb de țigări și mâncare, au râs și au uitat, pentru o noapte, că luptă în Marele Război.

A fost un moment unic, ce a rămas în istorie sub numele de Armistițiul de Crăciun.

Mărturiile celor care au participat la “Armistițiul de Crăciun”

“Apoi, am plasat chiar mai multe lumânări decât înainte de-a lungul tranșeului nostru de un kilometru, precum și pomi de Crăciun (…). Britanicii și-au exprimat bucuria prin aplauze. Ca majoritatea oamenilor, mi-am petrecut toată noaptea treaz. A fost o minunată, dar, oarecum, o rece noapte”, explică locotenentul german Kurt Zemisch.

“Cred că am văzut una din cele mai extraordinare priveliști ce i-a fost dată unui om să vadă (…). Urma să deschidem focul asupra lor, când am văzut că nu aveau puști, așa că unul din oamenii noștri a ieșit să îi întâmpine și, în cam două minute, pământul dintre cele două linii de tranșee roia de soldați și ofițeri ai ambelor părți, dând mâna și urându-și reciproc un Crăciun fericit!“, povestește sublocotenentul britanic Dougan Chater.

“Ce priveliște, grupuri (…) de germani și britanici de-a lungul întregii lungimi a frontului. Din întuneric puteam auzi râsete sau vedea chibrituri aprinse, un german aprinzând țigara unui scoțian și invers, făcând schimb cu ele sau cu alte suveniruri. Acolo unde nu puteau vorbi limba, se făceau înțeleși prin semne și toată lumea părea că se împacă bine”, spune caporalul John Ferguson într-o scrisoare trimisă familiei.

“Un lucru cu totul deosebit s-a întâmplat (…). Unii germani au ieșit cu mâinile ridicate și au început să-și ia unii dintre răniții, așa că am ieșit și noi imediat din tranșeele și am început, de asemenea, să ne aducem și răniții. Germanii apoi ne-au făcut semn și o parte dintre noi ne-am îndreptat spre ei și am vorbit cu ei (…). Ne-au ajutat să ne îngropăm morții. Acest lucru a durat toată dimineața și am vorbit cu mai mulți dintre aceștia și trebuie să spun că păreau oameni formidabili (…) Nu pot să exprim ironia în cuvinte”, este mărturia locotenentului Geoffrey Heinekey.

În următoarele două videoclipuri puteți vedea cum a fost realizat spotul publicitar prezentat mai sus, care a devenit viral pe internet în numai câteva zile.

Surse: www.adweek.com & avocat.net & ziare.com