Un dublu eveniment constând în proiecția documentarului “Matirik – continent”, în regia Manuelei Morar, și vernisajul expoziției de fotografie “Copiii Soarelui” va avea loc, miercuri, 5 noiembrie, la sediul Institutului Cultural Român (ICR).

expo

Foto: (c) Anamaria TOMA / AGERPRES FOTO

Potrivit unui comunicat al Direcției Comunicare a ICR, transmis AGERPRES, evenimentul este organizat de Institut, prin Direcția Românii din Afara Granițelor și Limba Română, în parteneriat cu Umbra Studio și Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane.

“Matirik — continent”, parte a filmului documentar “Bilet de lup”, îl prezintă pe Vasile Kovaliov, ultimul supraviețuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolyma, în timpul vacanței petrecute acasă,  “pe continent”, alături de rudele sale.

Potrivit sursei citate, pe lângă importanța mărturisirii unui destin unic, covârșitor, filmul devine cronica unei întregi generații, victime a represiunii sovietice.

Expoziția “Copiii Soarelui” include o selecție de fotografii realizate de-a lungul a patru ani de prospecții și filmări în Siberia și Republica Moldova (2010-2014).

Lucrările, semnate de Veaceslav Cebotari, Ionuț Pițurescu, Augustin Bucur, Andrei Rădulescu, Mihai Țucă, Cătălin Dobre și Manuela Morar, documentează în “portrete de familie” destinele foștilor deținuți politici care trăiesc în regiunea Kolyma – o “zonă închisă” înainte de 1991, situată în Estul Extrem al Rusiei.

Demersul reprezintă atât o incursiune prin istoria locuitorilor Kolymei, cât și pretextul pentru a descoperi “geografia” unei societăți arestate pe locul fostelor lagăre sovietice din Siberia.

Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile. Expoziția poate fi vizitată până pe 7 noiembrie.

La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, numeroși români basarabeni au fost arestați de NKVD, condamnați la ani de lagăr în condiții severe și trimiși dincolo de Cercul Polar, la minele de aur din Kolyma. La eliberare, majoritatea deținuților nu s-au mai putut întoarce acasă. “Biletul de lup”—viza din pașaportul fiecăruia — le interzicea să revină în țara de origine sau să trăiască la mai puțin de 100 km de marile orașe.

Kolyma contemporană ne apare astăzi ca o lume puțin explorată și înghețată, la capătul Pământului, o lume în care toți acești ruși, ucraineni, tătari, germani, polonezi, letoni, basarabeni au fost nevoiți să își creeze o nouă casă într-un tărâm agresiv, stăpânit de frig, de gol, de nimic. Amintirile supraviețuitorilor-martori îi relevă pe foștii deținuti din Basarabia sub o nouă identitate, marcă a originii lor natale: “copiii soarelui”, se mai arată în comunicatul ICR.