Lady Godiva a fost o nobilă anglo-saxonă ce a trăit în secolul al XI-lea și care, conform legendei, a călărit goală pe străzile din Coventry cu scopul de a obține o scădere a taxelor apăsătoare impuse de soțul ei arendașilor săi.

640px-Maidstone_018

Statuie ecvestră, secolul al XIX-lea,John Thomas (1813 – 1862), Maidstone Museum, Kent, England
Foto: Wikipedia

Potrivit legendei, Godivei i s-a făcut milă de locuitorii din Coventry care sufereau grav din cauza taxelor apăsătoare impuse de soțul ei. Lady Godiva a apelat din nou și din nou la soțul ei care care cu încăpățânare a refuzat să remită taxele. În sfârșit, obosit de rugăminți, Leofric a spus că îi va acorda această favoare dacă se va dezbrăca în pielea goală și va ieși așa călare pe străzile orașului. Lady Godiva i-a luat cuvintele în serios și, după ce a emis o proclamație ca toată lumea să stea în casă cu ferestrele inchse și oblonele trase, ea a mers prin oraș, îmbrăcată numai în părul ei lung. Doar o persoană în tot orașul, un croitor cunoscut mai târziu sub numele de Peeping Tom, nu s-a supus proclamației ei, acesta devenind unul dintre cele mai faimoase acte de voyeurism. Legenda spune că a facut o gaură în oblonul său ca să o poată vedea pe Godiva trecând și drept urmare a acestui fapt a orbit. În final, soțul Godivei, s-a ținut de cuvânt și a abolit oneroasele taxe.

Godiva_statue_Broadgate_Oct_2011

Statuia Lady Godiva din Broadgate, Coventry – operă de Sir William Reid Dick
Foto: Wikipedia

La aceea vreme, se obișnuia ca penitenții să facă o procesiune publică purtând un articol de îmbrăcăminte alb asemănător unui slip de astăzi și care cu siguranță a fost considerat lenjerie de corp. Unii cercetători au speculat că Godiva a călătorit prin oraș ca un penitent. Însă, povestea Godivei ar fi putut trece în istoria populară în variantă romanțată. O altă teorie spune că goliciunea Godivei se poate referi la a merge pe străzi „dezbrăcată” de bijuterii, cele care marcau clasa superioară din care făcea parte. Cu toate acestea, ambele încercări de a reconcilia faptele cunoscute din legendă sunt slabe; în acea epocă cuvântul „gol” primește explicația „fără niciun fel de îmbrăcăminte”.

Lady_Godiva_by_John_Collier

Lady Godiva de John Collier, 1897, Herbert Art Gallery and Museum
Foto: Wikipedia

Herbert Art Gallery & Museum din Coventry menține o expoziție permanentă pe această temă. Cea mai veche pictură a fost comandată de către Consiliul Județean a orașului Coventry în 1586 și realizată de Adam van Noort, un artist flamand refugiat. În plus, Galeria a colectat multe interpretări victoriene ale subiectului descrise de Marina Warner ca fiind “un compus ciudat Landseer, un Watts entuziast și un somptuos Woolmer Alfred”.”Lady Godiva a lui Collier a fost lăsată moștenire de reformatorul social, Thomas Hancock Nunn. Când a murit, în 1937, tabloul a fost oferit Corporației din Hampstead. Acesta a fost refuzat, probabil din motive de decență, și de aceea a fost oferit orașului Coventry, iar acum se găsește în Herbert.