Luni, 20 octombrie 2014, la sediul Institutul Cultural Român din București a avut loc lansarea filmului documentar „Drumul României spre NATO: Punctul de cotitură 1996-2000” realizat de Fundaţia Română pentru Democraţie în parteneriat cu Studio Video Art.

Drumul Romaniei spre NATOEvenimentul a avut loc la 10 zile după lansarea la ICR New York (pe data de 10 octombrie 2014), cu prilejul aniversării unui deceniu de la intrarea României în NATO şi a unui sfert de veac de la prăbuşirea regimurilor comuniste în Europa Centrală şi de Est.

NATO_10+DSC_0215-vertRealizat în limba engleză, filmul are durata de 60 de minute şi conţine documente şi imagini din arhiva Ministerului Afacerilor Externe şi din arhiva personală a preşedintelui Emil Constantinescu. De asemenea, pentru realizarea filmului au fost utilizate și imagini video filmate de Dumitru Alexe, cameraman oficial al preşedintelui Constantinescu în perioada anilor 1996-2000.

NATO_10+DSC_0304-vertFilmul documentar „Punctul de cotitură. Drumul României spre NATO (1996-2000)” prezintă o istorie a relaţiilor privilegiate dintre Statele Unite ale Americii şi România, iniţiate şi construite de preşedintele Emil Constantinescu şi William Jeferson Clinton, prin semnarea Parteneriatului Strategic România – SUA. Transformarea României într-un pilon de stabilitate în Balcani, în timpul mandatului preşedintelui Emil Constantinescu, s-a dovedit a fi un proces istoric şi politic ireversibil, care a condus la admiterea oficială în Alianţa Nord-Atlantică, la Summit-ul de la Praga din aprilie 2004.

NATO_10++DSC_0308-vertLansarea parteneriatului strategic cu SUA, la 11 iulie 1997, cu ocazia vizitei oficiale a preşedintelui Clinton la Bucureşti, a devenit posibilă în urma politicii externe inovative şi energice a preşedintelui Emil Constantinescu, care a scos România din zona gri în care fusese plasată în primii şapte ani ai tranziţiei post-comuniste şi a trasat drumul ţării către integrarea în Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană: reconcilierea istorică cu Ungaria, semnarea tratatului de stat cu Ucraina, iniţierea trilateralelor Polonia-România-Ucraina, România-Ucraina-Moldova, România-Bulgaria-Turcia, România-Bulgaria-Grecia (foruri de consultare şi cooperare între şefii de state, cunoscute în cercurile diplomatice şi sub denumirea „triunghiurile lui Constantinescu”).

NATO_10++DSC_0315-vert

În momentul izbucnirii conflictului din Kosovo, în ciuda unui curent de opinie nefavorabil,  sub conducerea preşedintelui Constantinescu, România a colaborat foarte strâns cu Statele Unite ale Americii şi aliaţii săi din Alianţa Nord-Atlantică pentru a aduce pacea în zonă şi a stopa epurarea etnică dirijată de regimul Milosevici în ţările fostei Iugoslavii.

NATO_10++DSC_0282-vert

Un moment decisiv pentru soluţionarea conflictului iugoslav a fost acela în care Preşedintele Emil Constantantinescu a interzis survolul în spaţiul aerian românesc al avioanelor ruseşti care transportau trupe şi armament spre fosta Iugoslavie, împiedicând astfel o previzibilă înfruntare între militarii americani şi ruşi la Priştina. Mesajul transmis în acest fel de preşedintele Emil Constantinescu partenerilor americani a fost extrem de puternic: România îşi respectă angajamentele faţă de SUA în cadrul Parteneriatului Strategic şi se comportă ca un membru de facto al NATO.

NATO_10++DSC_0338-vertDupă vizionarea filmului documentar, participanții au vizitat expoziția de documente şi fotografii.

NATO_10+DSC_0380-vert