Luni, 20 octombrie 2014, la sediul Institutul Cultural Român din București a avut loc lansarea filmului documentar „Drumul României spre NATO: Punctul de cotitură 1996-2000” realizat de Fundaţia Română pentru Democraţie în parteneriat cu Studio Video Art.
Evenimentul a avut loc la 10 zile după lansarea la ICR New York (pe data de 10 octombrie 2014), cu prilejul aniversării unui deceniu de la intrarea României în NATO şi a unui sfert de veac de la prăbuşirea regimurilor comuniste în Europa Centrală şi de Est.
Realizat în limba engleză, filmul are durata de 60 de minute şi conţine documente şi imagini din arhiva Ministerului Afacerilor Externe şi din arhiva personală a preşedintelui Emil Constantinescu. De asemenea, pentru realizarea filmului au fost utilizate și imagini video filmate de Dumitru Alexe, cameraman oficial al preşedintelui Constantinescu în perioada anilor 1996-2000.
Filmul documentar „Punctul de cotitură. Drumul României spre NATO (1996-2000)” prezintă o istorie a relaţiilor privilegiate dintre Statele Unite ale Americii şi România, iniţiate şi construite de preşedintele Emil Constantinescu şi William Jeferson Clinton, prin semnarea Parteneriatului Strategic România – SUA. Transformarea României într-un pilon de stabilitate în Balcani, în timpul mandatului preşedintelui Emil Constantinescu, s-a dovedit a fi un proces istoric şi politic ireversibil, care a condus la admiterea oficială în Alianţa Nord-Atlantică, la Summit-ul de la Praga din aprilie 2004.
Lansarea parteneriatului strategic cu SUA, la 11 iulie 1997, cu ocazia vizitei oficiale a preşedintelui Clinton la Bucureşti, a devenit posibilă în urma politicii externe inovative şi energice a preşedintelui Emil Constantinescu, care a scos România din zona gri în care fusese plasată în primii şapte ani ai tranziţiei post-comuniste şi a trasat drumul ţării către integrarea în Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană: reconcilierea istorică cu Ungaria, semnarea tratatului de stat cu Ucraina, iniţierea trilateralelor Polonia-România-Ucraina, România-Ucraina-Moldova, România-Bulgaria-Turcia, România-Bulgaria-Grecia (foruri de consultare şi cooperare între şefii de state, cunoscute în cercurile diplomatice şi sub denumirea „triunghiurile lui Constantinescu”).
În momentul izbucnirii conflictului din Kosovo, în ciuda unui curent de opinie nefavorabil, sub conducerea preşedintelui Constantinescu, România a colaborat foarte strâns cu Statele Unite ale Americii şi aliaţii săi din Alianţa Nord-Atlantică pentru a aduce pacea în zonă şi a stopa epurarea etnică dirijată de regimul Milosevici în ţările fostei Iugoslavii.
Un moment decisiv pentru soluţionarea conflictului iugoslav a fost acela în care Preşedintele Emil Constantantinescu a interzis survolul în spaţiul aerian românesc al avioanelor ruseşti care transportau trupe şi armament spre fosta Iugoslavie, împiedicând astfel o previzibilă înfruntare între militarii americani şi ruşi la Priştina. Mesajul transmis în acest fel de preşedintele Emil Constantinescu partenerilor americani a fost extrem de puternic: România îşi respectă angajamentele faţă de SUA în cadrul Parteneriatului Strategic şi se comportă ca un membru de facto al NATO.
După vizionarea filmului documentar, participanții au vizitat expoziția de documente şi fotografii.