Duminică, 26 octombrie 2014, începând cu ora 11.00, Muzeul Național de Istorie a României (Calea Victoriei nr.12) va fi gazda unei noi întâlniri în cadrul programului „Duminica la muzeu”, intitulată „Moneda. Istorie și pasiune”, informează un comunicat trimis redacției Redescoperă Istoria.

AFIS_Duminica_la_muzeu_Atelier_NumismaticaCoordonat de Cristiana Tătaru, specialist al Secţiei Numismatică-Tezaur din cadrul MNIR, atelierul de numismatică „Moneda. Istorie și pasiune”, își propune să familiarizeze participanții cu noțiunile de bază ale numismaticii, dar să şi îi învăţe cum să organizeze o colecţie de monede.

În deschiderea atelierului, participanţii vor vizita micro-expoziţia „Exponatul lunii – Tezaur de silicve” descoperit la Poiana Mică, jud. Brașov.

Moneda este obiectul care vorbește despre toate aspectele vieții umane: economice, politice, sociale și culturale. De aceea, atunci când privim o monedă putem să observăm anumite caracteristici ale suveranului sau statului care a emis moneda, situația politică sau economică a statului, dar și idei și mentalități care circulă într-o anumită epocă istorică.

În cadrul atelierului vor fi ilustrate aceste trăsături prin analiza monedelor reprezentative care au circulat pe teritoriul României din Antichitate până în prezent și care pot fi regăsite în colecția numismatică a Muzeului Național de Istorie a României.

De asemenea, în partea finală a atelierului vor prezentate regulile de bază pentru întocmirea unei colecții numismatice, prezentare ce va fi urmată de o aplicație practică. În cazul în care există participanți care dețin o colecție numismatică, o pot aduce la atelier pentru a prezenta propria colecție sau pentru a o reorganiza cu ajutorul specialiștilor de la muzeu.

Pentru participarea la atelierul de numismatică „Moneda. Istorie și pasiune” se achiziţionează un bilet de acces în muzeu cu valoarea de 7 lei, de la casa de bilete. Înscrierile se fac la dna. prof. Daniela Niculescu, coordonatorul programului „Duminica la muzeu”, la numărul de telefon 0731.252.834 sau pe adresa de e-mail a Secţiei Relaţii cu Publicul (MNIR) pr.mnir@gmail.com.