Walt Disney vindea căști germane ca suveniruri, după ce le deforma și le vopsea, în timpul Primului Război Mondial

Pe vremea când era la liceu, Disney era desenatorul ziarului școlii. Desenele sale erau foarte patriotice, majoritatea fiind axate pe Primul Război Mondial. Disney a abandonat liceul la vârsta de 16 ani pentru a intra în armată, dar nu a fost primit pentru că era prea tânăr. În schimb, Walt și un prieten de-al său au decis să intre în Crucea Roșie. Pentru a se putea angaja, trebuiau sa aibă minim 17 ani, dar, în ciuda opoziției tatălui său, mama sa a elaborat un nou certificat de naștere în care scria că Walt era născut în 1900 și nu în 1901. Crucea Roșie l-a trimis în Franța timp de un an unde a lucrat ca șofer de ambulanță.

disney

Walt Disney
Foto: www.waltdisney.org

Pe front, pentru a face rost de câțiva bănuți, Walt Disney, împreună cu camaradul său, vopsea și deforma căști germane militare, astfel încât să pară purtate, pentru a le vinde apoi ca suveniruri de război oricui era interesat să cumpere. Căștile erau ”dotate” inclusiv cu găuri făcute de gloanțe. Nimeni nu știe însă câte astfel de căști au fost realizate. De asemenea, Disney își folosea talentele sale artistice pentru a picta caricaturi pe copertinele camioanelor de Cruce Roșie.

Căștile din fotografiile următoare au fost achiziționate de pe eBay și nu se știe sigur dacă desenele îi aparțin lui Walt Disney. Cel mai probabil au fost pictate de un soldat american din Divizia 59 în lungul drum spre casă, după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, cele două steaguri simbolizând capitularea Japoniei și a Germaniei.

casca

Foto: www.usmilitariaforum.com

casca3

Foto: www.usmilitariaforum.com

casca2

Foto: www.usmilitariaforum.com

Cel mai scurt război din istorie, care a intrat în Cartea Recordurilor, a durat doar… 38 de minute!

Războiul a avut loc in 1896, când sultanul Zanzibarului, Khalid bin Barghash, a adoptat o politică de apropiere cu Germania și a întrerupt orice colaborare cu Marea Britanie, care n-a acceptat asemenea ofensă. Drept urmare, i-a cerut lui Khalid sa se predea garnizoanelor britanice.

bombardamentSultanul s-a răzvrătit și și-a mobilizat efectivele compuse din 2.800 soldați, precum și “întreaga flotă”, compusă dintr-un vas de război, dotat cu un tun, și s-a pregătit de apărare.

Britanicii au deschis focul, omorând dintr-o singură salvă 570 dintre soldați, care n-au apucat să tragă niciun foc, iar ceilalți s-au predat fără ordin. Pe tronul Zanzibarului a venit sultan un văr al răzvrătitului, care era simpatizant al Marii Britanii. Dar asta nu l-a împiedicat pe fostul sultan să se laude că el a îndrăznit să înfrunte puternica Anglie timp de 38 minute.

Biblioteca la purtător

carteÎn secolul al X-lea, Marele Vizir al Persiei, Abdul Kassem Ismael, își lua cu el întreaga bibliotecă, oriunde mergea. Și să nu vă gândiți că era vorba de 4 – 5 cărți. Nu. Biblioteca sa cuprindea nu mai puțin de 117.000 de volume și era transportată de 400 de cămile. Iar cărțile nu erau ”împachetate” oricum, ci erau aranjate în ordine alfabetică!

Se pare că un Kindle i-ar fi fost de un real ajutor vizirului…

Salutul militar provine din timpuri medievale

salutÎn Evul Mediu, cavalerii care participau la diverse întreceri, trebuiau, la încheierea luptei, să își ridice vizierele pentru a-și dezvălui identitatea. Cu timpul, acest gest a început să fie considerat drept un semn de respect, fiind preluat şi practicat pe larg în cercul militarilor.

Războinicii celți cei albaștri

celtiPentru a-și intimida dușmanii, războinicii celți apelau la o metodă bizară de luptă; porneau la război dezbrăcați, având trupurile acoperite de vopsea de culoare albastră. Chiar daca nu există dovezi concrete ale tatuării vechilor celți, mărturii ale scribilor romani amintesc de razboinicii celți care aveau desenate pe membre și pe față imagini de animale și purtau corpurile vopsite în albastru in confruntările armate. Romanii chiar porecliseră triburile războinice din nord “Picti” adică “Cele pictate”. Cu siguranță efectul luării prin surprindere era garantat!

John F. Kennedy, Anthony Burgess, Aldous Huxley și C.S. Lewis – toți au murit în aceeași zi

Kennedy

JF Kennedy

Motivul pentru care puțină lume știe despre această coincidență, este că moartea tragică a președintelui american a ”eclipsat” celelalte treceri în neființă. Astfel, Anthony Burgess (romancier și critic englez, celebru pentru scrierea romanului său distopic Portocala mecanică, ecranizat de Stanley Kubrick), Aldous Huxley (scriitorul britanic ce a scris una din capodoperele literaturii britanice, Brave New World – Minunata lume nouă), Clive Staples Lewis ( C. S. Lewis, scriitor de origine irlandeză, cunoscut pentru scrierile sale despre literatura medievală și romanele de ficțiune, în special pentru ciclul narativ pentru copii Cronicile din Narnia), precum și John F. Kennedy (cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, considerat un stindard al liberalismului american) au murit în aceeași zi: 2 noiembrie 1963.