Monumentul Taj Mahal se află în orașul Agra, India și a fost construit de împăratul Shah Jahan drept mausoleum pentru soția sa, Mumtaz Mahal, între anii 1630 și 1653. În 1983 Taj Mahal a devenit parte din patrimoniul mondial UNESCO, aflându-se și astăzi printre cele mai vizitate și faimoase monumente din lume.
În această fotografie puteți vedea modul prin care Taj Mahal a fost protejat de bombardamente în 1942, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La fel s-a petrecut și în anii 1965 și 1971 în timpul războaielor dintre India și Pakistan.
Motivul este unul foarte simplu: Taj Mahal strălucește si poate fi vazut de la o distanță de 40 de kilometri, în special în nopțile cu lună.
Așadar, acesta a fost acoperit cu o schelă uriașă, pentru a-l face să arate precum un depozit de bambus pentru a induce în eroare orice bombardiere inamice. Procesul de camuflare este însă incomplet în această fotografie. Se spune că întreagul Taj Mahal a fost acoperit, dar această imagine prezintă doar domul principal.
În timpul războiului indo-pakistanez din 1971, monumentul a fost protejat prin acoperirea sa cu un postav verde, iar astfel a devenit aproape invizibil, camuflându-se în vegetația din jur. Chiar și în 2001, după atacurile din 11 Septembrie 2001, arheologii din India au luat măsuri de precauție, acoperindu-l din nou cu o pânză de culoare închisă, proces care a durat mai mult de 20 de zile, croitorii din provincia Agra punând astfel cap la cap 400 de metri de pânză kaki, neagră și verde pentru a acoperi monumentul.
Cu toate acestea, în zilele noastre, odată cu apariția aparaturii GPS de înaltă precizie, precum și datorită imaginilor primite prin satelit, un inamic poate bombarda astfel de obiective prețioase. Însă Taj Mahal nu a reprezentat de fapt niciodată o țintă a dușmanilor săi, ci, mai degrabă, rămâne, din nefericire, o țintă a miilor de oameni ignoranți care vizitează monumentul în fiecare zi și îi deteriorează structura prin atingere, zgârieturi și zgomotul puternic. Și nu în ultimul rând, cel mai mare dușman al mausoleului rămâne poluarea, care creează cele mai importante daune.