Arheologii care lucrează la restaurarea Castelului Tokat din Anatolia (Turcia) au descoperit două temniţe despre care se crede că ar fi locul unde a fost ţinut captiv de către turci, domnitorul român Vlad Ţepeş, în secolul al XV-lea, conform ziarului Hurriyet.
Lucrările de restaurare aflate în curs de desfăşurare vor viza şi consolidarea bastioanelor castelului, care au fost folosite ca puncte de apărare în timpul imperiului turco-persan Selgiuc (1037 – 1157) şi în epoca otomană (1299 – 1922).
“Noi încercăm să facem lumină în istorie prin intermediul straturilor recent dezgropate”, a declarat arheologul Ibrahim Çetin, precizând că au fost găsite cuburi de produse alimentare, o terasă deschisă, precum şi un adăpost militar şi temniţe.
Çetin a remarcat prezenţa a numeroase tuneluri în jurul sitului istoric. “Castelul este înconjurat complet de tuneluri secrete. Este foarte misterios”, a relatat el.
Çetin a declarat că celebrul domnitor român Vlad Ţepeş, supranumit Dracula, a fost ţinut captiv într-una dintre aceste temniţe descoperite. “Este greu de estimat în ce camera a fost ţinut Dracula, dar a fost în această zonă”, a spus specialistul.
Vlad Ţepeş care a trăit între 1431 şi 1476, a domnit în Ţara Româneasca în anii 1448, 1456-1462 şi 1476. Cei mai mulţi istorici spun ca a fost ţinut în captivitate în România, alţii consideră că a stat închis în fortăreaţa Vişegrad din apropiere de Budapesta. Durata exactă a perioadei de captivitate este deschisă dezbaterii, chiar dacă există indicii ca a fost între anii 1462-1474, mai scrie hurriyetdailynews.com, preluat de Agerpres.
Vlad Ţepeş, prinţul valah cunoscut sub numele de Vlad al III-lea, a fost ţinut captiv în Castelul Tokat de otomani, alături de fratele lui mai mic Radu, în 1442. A fost eliberat după ce tatăl şi un alt frate al lui au fost ucişi şi, ulterior, a adoptat practica trasului în ţeapă a duşmanilor săi. Vlad Ţepeş a moştenit patronimul “Dracul” sau “dragonul” de la tatăl său, Vlad al II-lea, care făcea parte din Ordinul Dragonului, un grup creştin care lupta împotriva Imperiului Otoman în ţările din Europa de est. Potrivit unei legende, după o luptă câştigată contra turcilor, Vlad Ţepeş ar fi luat masa în mijlocul unei “păduri” de ţepe în care agonizau inamicii lui şi şi-ar fi înmuiat o bucată de pâine în sângele unui turc muribund. Se crede că Bram Stoker ar fi citit o carte cu povestiri despre obiceiurile lui Vlad Ţepeş, considerate sadice, iar acele relatări l-ar fi inspirat pe romancierul britanic să creeze personajul vampirului însetat de sânge Dracula, protagonistul romanului omonim publicat în anul 1897.