Pentru a cinsti memoria soldaților români care au luptat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum și în amintirea luptelor de la Giurgiuleşti, comunitatea gălăţeană, prin intermediul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi, a ridicat Monumentul „Troiță și placă comemorativă pentru ostașii români din al Doilea Război Mondial”, se arată într-un comunicat de presă al muzeului.
Ceremonia de inaugurare a monumentului va avea loc vineri, 3 octombrie 2014, începând cu ora 12:00, la intrarea în Punctul de trecere frontieră Galaţi-Rutier (Giurgiuleşti).
În urmă cu 74 de ani, mai exact în iulie 1940, armata sovietică ocupa Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinuturile Herţei. În paralel, Stalin pregătea un plan de cucerire a României, precum şi a întregului continent european.
Comandantul Companiei V, Regimentul V Care de luptă din Galaţi, căpitanul Napoleon Alexandru Popescu (1909-1996), era considerat un adevărat strateg militar. Curajul şi abilităţile profesionale l-au făcut să aibă un rol extrem de important în luptele date pentru Basarabia. În momentul în care Basarabia a fost cedată ruşilor (iunie 1940), preventiv, a fost minat podul de peste Prut Galaţi-Giurgiuleşti.
În data de 02 iulie 1940, cu şase ore înainte de cedarea oficială a Basarabiei, Bucovinei de Nord şi ţinuturile Herţei, căpitanul Napoleon Alexandru Popescu a trecut Prutul şi a oprit o coloană de 70 de tancuri sovietice care se îndreptau spre Galaţi. Prin această manevră, căpitanul a fost singurul ofițer român care a oprit înaintarea trupelor sovietice de ocupație în Basarabia, se mai precizează în comunicat.