Săpăturile arheologice realizate în Castrul de la Porolissum de arheologii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău în cadrul unui proiect european de punere în valoare a castrelor romane din Sălaj au scos la iveală un fragment din braţul unei statui imperiale romane din bronz. Descoperirea a fost făcută în zona încă neexplorată din imediata apropiere a Porţii Praetoria, poarta de acces în castru.

descoperire-importanta-in-castrul-roman-porolissumPotrivit celui care a descoperit fragmentul din bronz, asistentul cercetare Dan Deac, cel mai probabil statuia străjuia una dintre laturile drumului roman din interiorul castrului, drum ce lega Poarta Praetoria de clădirea comandamentului.

„Zona n-a fost deloc cercetată, pentru că o astfel de piesă putea apărea numai în zone necercetate. Poarta Praetoria a fost cercetată, dar numai la o mică distanţă în jurul ei, iar fragmentul a fost găsit la circa 15 metri de poartă. Noi am mai găsit în 2012, în zona castrului, o mână imensă de împărat, din bronz, ce este actualmente la Cluj-Napoca. Cu siguranţă umărul găsit acum nu este din aceeaşi statuia. În castru erau mai multe statui imperiale, nu era un singură. Puteau să fie statuile mai multor împăraţi, în funcţie de cum s-au succedat, deşi ei aveau şi obiceiul ca atunci când un împărat intra în dizgraţie şi era schimbat, era înlocuit numai capul statuii, pentru că statuile din bronz erau scumpe şi pe vremea aceea. Nu putem fi siguri câte au fost, pentru că în momentul în care s-a retras armata romană şi au venit barbarii au luat statuile şi le-au topit”, a declarat Horea Pop, şeful Secţiei de Cercetare din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, citat de Agerpres.

În anii trecuți, în Castrul de la Porolissum au mai fost descoperite fragmente de statuie din bronz cu chipul împăratului roman Marcus Aurelius Antoninus, poreclit Caracalla, precum și alte fragmente de statui imperiale din bronz, despre care nu se poate afirma cu certitudine că fac parte din aceeaşi statuie.

Descoperirea recentă făcută la Porolissum vine chiar în anul în care muzeul din Zalău a aniversat, în luna august, printr-o serie de manifestări, împlinirea a 1.080 de ani de vizita împăratului Caracalla la castrul de pe limesul imperiului roman. Cu prilejul acestei vizite în castru a fost amplasată o statuie ecvestră din bronz a împăratului, realizată la Roma şi reconstituită ulterior din mai multe bucăţi, la Porolissum.