O expoziție spectaculoasă ce cuprinde peste 1.000 de piese de aur și argint ale Tezaurului istoric al României, inclusiv celebrele brățări dacice și tezarul de la Pietroasa, va fi deschisă mai bine de o lună la Muzeul de Artă din Satu Mare, pentru prima dată în județ.
Directorul Muzeului Județean Satu Mare, Liviu Marta, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că expoziția “Aurul și Argintul Antic al României”, va fi deschisă în perioada 18 septembrie — 2 noiembrie și cuprinde 1.004 piese.
“Întotdeauna aurul este spectaculos, trebuie să mergem dincolo de metal, aurul este interesant și prin valoarea artistică ce o poartă, fiind un material prețios și meșterii își dau silința să facă obiecte cu totul și totul speciale, de aceea expoziția este cu totul și cu totul extraordinară. Avem 1.004 piese pornind de la podoabe, arme de aur, piese mari, vase, tot felul de obiecte de mare valoare artistică și de mare însemnătate”, a declarat Liviu Marta.
Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, a spus că există un interes foarte mare pentru această expoziție, fiind solicitate deja mijloace de transport din partea unor școli. “Pentru sătmăreni este un cadou foarte frumos. Tezaurul, pe lângă valoarea materială, are și o valoare sentimentală. Sunt foarte multe comunități care vor să le ajutăm cu mijloace de transport pentru copii-elevi”, a spus Adrian Ștef.
Reprezentantul Muzeului Național de Istorie al României, Rodica Oanță Marghitu, a menționat că expoziția este structurată pe șase mari capitole, începând cu mileniul V î. Hr până în secolul VII d. Hr. — neolitic, epoca bronzului, cultura getică preclasică, cultura geto-dacică clasică, perioada romană și antichitatea târzie și evul mediu.
Autoritățile au luat măsuri extraordinare de pază ale muzeului, Liviu Marta spunând că valoarea expoziției se ridică la zeci de milioane de euro. Expoziția este realizată de către Ministerul Culturii.
Sursa: Agerpres