Un adevărat tezaur, cu bijuterii de argint, care astăzi valoarează peste o sută de mii de euro, a fost găsit la nici 15 cm sub pământ, la Târgu-Mureş, de un căutător de comori din oraş. Descoperirea i-a adus bărbatului pe lângă faimă, şi bani, deoarece urmează să fie recompensat de autorităţi cu 45% din valoarea comorii găsite.

bratara

Bijuterii din vremea dacilor
Foto: vatra-daciei.ro

Tezaurul dacic din argint, care s-ar părea că datează din secolul I î.Hr., a fost descoperit la 10 km de municipiul Târgu-Mureş de un pensionar pasionat de arheologie. După doar câteva minute, comoara compusă din 14 piese a fost scoasă la suprafaţă. Omul a predat-o a doua zi autorităţilor. Conform legii, bărbatul trebuie să primească o recompensă între 30 şi 45% din valoarea tezaurului în termen de cel mult un an şi jumătate.

“Se stabileşte valoarea în funcţie de oferta de pe piaţă, după piese similare, trebuie să stabilim în funcţie de piesele care sunt din aceeaşi perioadă şi au o valoare apropiată. În regiunea Mureş sunt unice deocamdată, nu au mai fost descoperite tezaure similare”, a spus directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soós Zoltan. Piesele, care acum se află în depozitul Muzeului Judeţean din Mureş, vor fi prezentate publicului după ce vor fi expertizate de specialişti.

Sursa: adevarul.ro