Epava uneia dintre cele două corăbii de explorare britanice care au dispărut în Arctica în urmă cu peste 160 de ani, HMS Erebus şi HMS Terror, aparținând exploratorului polar britanic John Franklin, a fost descoperită de oamenii de ştiinţă din Canada, a anunţat premierul acestei ţări.
Premierul canadian Stephen Harper spune că nu este clar deocamdată care dintre cele două ambarcaţiuni a fost găsită, însă fotografiile realizate de cercetătorii canadieni au confirmat faptul că epava aparţine uneia dintre cele două nave.
Arheologul britanic William Battersby afirmă că este vorba despre „cea mai mare descoperire arheologică a lumii de la deschiderea mormântului lui Tutankhamon acum aproape 100 de ani”.
„Din imagini e clar că s-au păstrat foarte multe dovezi din timpul expediţiei, poate chiar şi rămăşiţele exploratorilor şi unele din fotografiile realizate de ei”, a mai spus specialistul.
Exploratorul John Franklin a condus două nave de explorare şi un echipaj de 129 de oameni, în 1845, într-o expediţie de cartografiere a Pasajului de nord-vest din Oceanul Arctic.
Pierderea navelor HMS Erebus şi HMS Terror a determinat iniţierea uneia dintre cele mai mari operaţiuni de căutare din istorie, realizată din 1848 până în 1859, iar căutările întreprinse cu acea ocazie au dus la descoperirea Pasajului de nord-vest, o cale maritimă care face legătura dintre Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific prin Arhipelagul Arctic.
La plecare, Erebus și Terror aveau în cale destulă mâncare cât sa le ajungă echipajelor timp de trei ani. Acestea au fost zărite de alte două nave, în august 1845, însa niciun marinar nu s-a mai întors. Puținele dovezi disponibile indică faptul că marinarii și-au părăsit navele după ce acestea ar fi rămas blocate în gheață. În anii ’90, în urma unor săpături arheologice, au fost descoperite mai multe oase care aveau urme de canibalism. De altfel, inuiții din zonă spun că au găsit 30 de cadavre, ale caror membre erau rupe, iar carnea de pe oase disparută, lucru care sugerează că marinarii au apelat la canibalism pentru a supraviețui.
Surse: antena3.ro și en.wikipedia.org