Organizată în anul 1926, Colecția Sanitare a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” din București reunește un număr de 180 repere muzeografice specifice, care oglindesc dezvoltarea serviciului medical militar românesc, precum și participarea acestuia la campaniile militare din anii 1877-1878, 1916-1918, 1941-1944 (23 august), 1944-1945 (12 mai).

Trusă farmaceutică germană, de campanie - mojar cu pistil

Trusă farmaceutică germană de campanie și mojar cu pistil

Din punct de vedere muzeografic, colecţia Muzeului Militar Național cuprinde instrumentar medical aparținând tuturor specialităţilor medicinei, inclusiv a medicinei veterinare, farmaciei, precum şi obiecte care au aparţinut Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România. Dintre piesele cele mai valoroase enumerăm: paner pentru transportul pansamentelor folosit în timpul campaniilor militare din 1877-1878, 1913, 1916-1918, seringă „Record” (10 cmc), model 1877, stetoscop rudimentar metalic, model 1877, masă pentru operaţii din lemn, model 1890, folosită până în timpul Primului Război Mondial, pompă pentru dezinfectare folosită în timpul celui de-al Doilea Război Balcanic, masa pliantă pentru operaţii (executată de către soldaţii tâmplari în corturile din linia întâi a frontului de la Mărăşeşti în anul 1917), bilete de rănit şi rănit grav etc.

Sticlă sanitară şi diverse medicamente

Medicamente utilizate în perioada interbelică de sistemul sanitar militar

Dezvoltarea Colecţiei Sanitare s-a făcut în timp, numărul obiectelor crescând de la an la an prin donaţii, achiziţii sau preluare cu acte legale de la alte unităţi militare sau instituţii medicale. Astfel, primele obiecte sanitare au intrat în patrimoniul Muzeului Militar Național între anii 1926 – 1928, printr-o donație a Direcțiilor 6 și 19 Sanitare. A urmat apoi, între anii 1958 – 1959, o nouă donație de obiecte, mare parte din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, provenite de la Serviciile de Infirmerie a diferitelor unități militare din țară. De asemenea, colecția muzeului s-a îmbogățit și prin donațiile făcute între anii 1950 – 1973, respectiv, 1990 – 1992, de unele personalități medicale. În anii 1991, 1995 și 2004, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a contribuit la sporirea colecției Muzeului Militar printr-o serie de donații repetate. De asemenea, merită menționat și Serviciul Clinic Militar, care a contribuit la sporirea patrimoniului Muzeului Militar Național cu obiecte sanitare de profilaxie medicală, pentru combaterea diferitelor molime, pentru dezinfectarea apei sau a spațiilor închise ori deschise.

Lampă spirt - pahar gradat - stetoscop rudimentar

Lampă spirt, pahar gradat și stetoscop rudimentar model 1877, utilizate în timpul Războiului de Independență (1877-1878)

Obiectele Colecției Sanitare sunt valorificate atât în expoziția permanentă a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, precum și în expoziții temporare organizate de muzeu în colaborare cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” ș.a. Vizitând aceste expoziții, publicul poate constata că serviciul medical militar a contribuit la menţinerea sănătăţii cadrelor militare nu doar în perioada războaielor, ci şi în vreme de pace.

Port- trusă medicală din perioada interbelică

Port-trusă medicală din perioada interbelică

Ac Reverdin pentru suturi - seringi - ciocănel pentru reflex

Ac „Reverdin” pentru suturi, seringi și ciocănel pentru reflexe

Balanţă farmaceutică cu 7 greutăţi

Balanţă farmaceutică cu 7 greutăţi

Trusă chirurgicală regimentară

Trusă chirurgicală regimentară

Cutie pentru pansamente sterile

Cutie pentru sterilizarea pansamentelor

Atele Thomas - atele de lemn

Atele „Thomas” și atele de lemn

Ace Reverdin şi fir de mătase pentru suturi - pachet de pansamente sterile

Ace „Reverdin” şi fir de mătase pentru suturi și pachet de pansamente sterile

Geantă sanitară de prim - ajutor

Geantă sanitară de prim – ajutor din perioada comunistă

Foto: MMN