Sâmbătă, 30 august 2014, între orele 10:00 – 16:00, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, organizează Ziua Porților Deschise pe șantierul arheologic de epocă dacică Cetatea Zânelor – Covasna, ediția 2014.

Afis Covasna 2014_resize-horzVizitatorii vor beneficia de ghidaj de specialitate, vor afla povestea cetății și vor putea admira remarcabilul inventar de descoperiri din campania 2014, constând în ceramică, unelte și ustensile, piese de port și podoabă.

Cetatea Zânelor este una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăți dacice din afara Munților Orăștiei. Fortificațiile și modul de amenajare a teraselor reprezintă un unicat în lumea dacilor. Istoria sa se întinde pe aproape trei secole, fiind construită pe parcursul secolului al II-lea î.Hr., distrusă probabil în vremea lui Burebista, reconstruită apoi grandios la sfârșitul sec. I î.Hr. și incendiată și dărâmată în momentul cuceririi romane a Daciei. Impresionantă atât prin amplasare, cât și prin vestigiile păstrate, cetatea a intrat în tradiția locală, inspirând legende cu zâne și comori. A fost cercetată sumar în secolele trecute, dar a reintrat în atenția specialiștilor în urma unei teribile furtuni din toamna anului 1995, când copacii smulși din rădăcini au dezvelit părți din cetate. Cercetările arheologice sistematice au început în anul 1998, iar evenimentul de față marchează 17 ani de la debutul lor.

Echipa de cercetare este coordonată de dr. Viorica Crișan și include cercetători de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Brăilei, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din Bucureşti.