Muzeul Regiunii Porților de Fier, amplasat în str. Independenței nr. 2 din Drobeta-Turnu Severin, este un muzeu județean ce expune piese din domeniile: științele naturii (faună și floră, acvariu pentru fauna dunăreană și pești exotici), istorie – documente, arheologie (incluzând un lapidariu din epoca romană), numismatică, etnografie (port, ceramică, țesături din zonă), artă plastică românească (opere de Luchian, Petrașcu, Pallady, Tonitza, Dimitrescu, Șirato, Stoenescu, Iser, Ressu).

muzeu

Foto: mehedinti.djc.ro

Adăpostit de o clădire monument istoric construită în anul 1926, muzeul a fost înființat în anul 1912 sub denumirea “Muzeul Istoric al Liceului Traian” de profesorul Al. Bărcăcilă care a dat instituției o perspectivă regională, ce îngloba, sub aspect istoric, geografic și etnografic, zona Mehedințiului și a clisurii Dunării.

Timp de aproape un deceniu și jumătate, muzeul a funcționat la Liceul Traian, colecțiile sale fiind constituite și îmbogățite prin săpăturile și cercetările lui Alexandru Bărcăcilă la Castrul Drobeta și Cetatea Severinului. În anul 1926 s-a mutat într-o clădire nouă construită lângă castrul roman, și a primit denumirea de “Muzeul de istorie și etnografie din Turnu Severin”. Treptat și-a lărgit arealul de cercetare, iar din anul 1945 a fost numit “Muzeul Regiunii Porților de Fier”.

muzeu2

Foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro

În forma actuală a fost inaugurat la 15 mai 1972 având două secții, de istorie-arheologie și științele naturii, cu un acvariu în care sunt prezentate specii de pești dunăreni. Acestor secții li s-au adăugat ulterior secția de artă contemporană (amenajată între anii 1975-1976 în casa Sabetay), secția de etnografie (finalizată în primăvara anului 1982) și laboratorul de conservare, apoi secția relații publice, marketing cultural și pedagogie muzeală.

Secția de Istorie-Arheologie își prezintă exponatele în nouă săli: Preistorie — vestigiile vieții materiale și spirituale din cultura Schela Cladovei, Civilizația geto-dacică, Războaiele daco-romane, Monumente antice romane (podul de la Drobeta din anii 103 — 105), Viața spirituală la Drobeta, Istorie medievală, Epoca modernă, Artă feudală românească și Epoca contemporană. Muzeul se poate lăuda cu dovezile existenței celei mai vechi așezări umane stabile din Europa, cu o vechime de 10.000 de ani, aparținând culturii Schela Cladovei, dar și piese de ceramică locală din neolitic și arme din epoca bronzului, respectiv a fierului.

muzeu3

Foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro

Continuarea articolului o puteți citi pe site-ul  www.agerpres.ro