„Războiul este o pierdere teribilă de vieți.
Dacă foștii inamici pot fi prieteni, există speranță pentru umanitate.”
Barrie Davis
Barrie Davis, pilotul american care a fost doborât de către pilotul român Ion Dobran în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a murit marți, 19 august 2014, în locuința sa din Zebulon, Carolina de Nord, la vârsta de 90 de ani.
Născut la 22 decembrie 1923, Davis a fost unul dintre piloții americani care au escortat bombardierele aliate care efectuau raiduri deasupra României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În ziua de 6 iunie 1944, Barrie Davis se afla la manșa unui avion Mustang P-51 al Grupului 325 Aviaţie de Vânătoare și însoțea un astfel de raid, când a fost atacat de un avion aparţinând aviaţiei militare româneşti în apropierea oraşului Galaţi, iar pilotul american, cu aparatul de zbor grav avariat, a fost nevoit să aterizeze forţat în Ucraina. Pilotul român nu era nimeni altul decât comandantul Escadrilei 48, Grupul 9 Aviaţie Vânătoare, locotenentul de aviaţie Ion Dobran. În ’44 acesta era dislocat pe aerodromul din Tecuci şi pilota un avion de vânătoare Messerschmitt Bf-109. De asemenea, merită menționat faptul că unitatea locotenentului Dobran era destinată frontului din Moldova (împotriva sovieticilor) şi până la data de 6 iunie, ziua întâlnirii cu Barrie Davis, aceasta nu intrase în luptă împotriva americanilor. În lupta aeriană din acea zi de iunie, cunoscută specialiştilor drept DOGFIGHT, locotenentul Dobran a fost, la rândul său, lovit de coechipierul lui Davis şi obligat să aterizeze forţat.
66 de ani mai târziu, mai exact în ianuarie 2010, Barrie Davis și Ion Dobran se întâlneau pentru prima dată la sol în cadrul unui eveniment organizat la Muzeului Aviației din București, prilej pentru ca cei doi piloți să își spună povestea din acea zi de 6 iunie 1944. Era ziua în care piloții români din Grupul 9 de Vânătoare au intrat în alertă: „Formație de avioane americane la 100 km de Prut, cu direcția Tecuci”. La scurt timp dupa decolare, locotenentul Dobran s-a pierdut de coechipierul său. „Am rămas singur. La Galați am ajuns mai târziu decât ceilalți, deja se vedea fum jos, iar o parte din calea ferată și un tunel erau distruse. Am văzut două avioane care mi s-au părut românești. Era prima dată când întâlneam Mustangurile americane. Când le-am văzut pe cele două, mă tot așteptam să mai apară vreo două. M-am hotărât să atac, deși nu eram prea convins că o să ies bine. (…) Fără să mă mai gândesc la urmări, mă angajez în luptă. (…) Mă apropii ușor, intru în remuurile celui din dreapta, mergeau fără grijă, ca la paradă. Pic sub ei. Mă axez exact în spate, încă puțin. Încă. Îi văd crescând în vizor. Acum! Apăs pe tragaciul tunului cu degetul mare de la mâna dreaptă. Simultan, cu arătătorul pe tragaciul celor doua mitraliere cu percutor electric. Rafale succesive țâșnesc, le corectez ușor după trasoare. Un moment americanul parcă nu simte nimic, apoi, atins, degajează spre stânga jos pe sub celelalte avioane”, descria duelul din cer, pilotul Ion Dobran.
Continuarea o povestea Barrie Davis în scrisoarea pe care i-a trimis-o pe 13 ianuarie 2008 aviatorului român. „Prima ta rafală mi-a sfărâmat cupola și m-a năucit. Când mi-am recăpătat cunoștința, am descoperit că nu mai aveam cupola. Nu am remarcat distrugerile pe care le-ai făcut avionului meu până nu am aterizat. Toate cele patru pale ale elicei erau lovite, aripa dreaptă era zdrentuiță, jumătate din stabilizator nu mai era și un proiectil de 20 mm a fost găsit în rezervorul din spatele scaunului. Din fericire, nici una dintre lovituri nu a atins părțile vitale ale Mustangului, așa că motorul a continuat să funcționeze frumos până când am aterizat în Ucraina.”
Nici avionul Messerschmitt al pilotului Ion Dobran nu a scăpat nevătămat pe 6 iunie 1944. Pilotul american Wayne Lowry, prieten cu Barrie Davis, a reușit să trimită două proiectile în avionul pilotat de român, forțându-l să aterizeze. „Am văzut că mă urmărea foarte insistent un alt american. A urmat o luptă în aer după toate canoanele: răsuciri, răsturnări, impresii de vrie, la 7.000 metri altitudine, printre nori care lăsau o pojghiță de gheață pe geam, dar n-a fost chip să scap de el și mi-a lovit avionul, în mai multe rafale. Un proiectil s-a oprit în scaun, îl simțeam la spate, dar doar «înflorise» blindajul, nu penetrase. Am aterizat forțat pentru că un proiectil intrase prin peretele din spatele rezervorului de benzină.”
La întâlnirea din ianuarie 2010, Barrie Davis i-a mulțumit pilotului român că a urmărit să-i doboare avionul, și nu să-i ia viața: „Ai făcut o treabă excelentă pe 6 iunie 1944, mi-ai făcut avionul bun de aruncat la gunoi. Îți mulțumesc însă că ținta ta a fost avionul, și nu viața mea”.
Surse: newsobserver.com, romanialibera.ro și aripiromanesti.ro