Ultima din bornele care, în perioada interbelică, delimitau graniţa dintre România Mare şi Polonia poate fi văzută de turiştii care se plimbă cu mocăniţa pe Valea Vaserului. Iniţial, borna se afla pe Vârful Lostun din Munţii Maramureşului, unde a fost montată în anul 1927 şi a fost descoperită întâmplător anul trecut de către un muncitor care lucra pe un tractor forestier.
„Borna are o poveste scurtă, a declarat pentru Adevărul dr. ing. Vasile Coman, administrator la firma care se ocupă de exploatarea mocăniţei. Un muncitor care lucra pe un tractor forestier pe vârful Lostun, în 2013 a dat peste această bornă de fontă ce marca graniţa dintre Polonia şi România. Acesta a încercat să o scoată însă nu a reuşit, astfel că a anunţat poliţia de frontieră. Aceştia m-au anunţat pe mine, pentru că nu au avut utilaje ca să o poată aduce.” Din păcate, în momentul în care inginerul a încercat să o scoată din pământ, borna veche de 87 de ani s-a rupt, astfel că inginerul a reconstituit-o în atelier. „Partea de la suprafaţa pământului este borna originală. Am adus-o în Vişeu de Sus, la mocăniţă, pentru că sunt mulţi turişti care vin acolo.”
Borna recuperată de inginerul Coman nu mai are nici o valoare din punct de vedere grăniceresc însă, expusă, i s-a conferit o menire nobilă și anume aceea de a fi exponat. Mai mult decât atât, lângă bornă a fost amplasată şi o placă din bronz pe care a fost scris, pe scurt, povestea bornei, în mai multe limbi de circulaţie internaţională, inclusiv în limba poloneză.