Vechea civilizatie Maya rămâne una plină de mistere, încă nedescifrate de către oamenii de știință. Însă arheologii au făcut o descoperire extraordinară în jungla din Mexic, in inima peninsulei Yucatan, unde au găsit vestigiile unor vechi orașe mayase. Au fost descoperite două vechi orașe mayase, arheologii găsind ruinele unor temple în formă de piramidă și ale unor palate, ascunse în vegetația bogată și greu accesibilă din sud-estul statului mexican Campeche.

lagunita-doorway

Foto: news.discovery.com

“Fotografiile aeriene ne-au ajutat să localizam siturile”, a spus Ivan Sprajc, liderul expediției, de la Centrul de Cercetare al Academiei Slovene de Științe și Arte. Sprajc si echipa sa au descoperit masivele relicve după ce au explorat zona din jurul localității Chactun, un mare oraș al civilizației Maya, găsit în 2013.

Niciun alt sit nu a mai fost descoperit în acestă zonă, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 4.661 de kilometri pătrați, între regiunile Rio Bec și Chenes.

Situl a fost vizitat în anii ’70 de către arheologul american Eric Von Euw, care ar fi găsit diverse monumente din piatră, dar nu și locul exact al orașului denumit de către el, Lagunita. Lagunita a fost identificat numai dupa ce arheologii au comparat monumentele descoperite cu desenele lui Von Euw.

maya

Foto: news.discovery.com

O fațadă uriașă, care conține o sculptură ce reprezintă o gură de monstru, este unul dintre cele mai bine conservate monumente descoperite în junglă. “Aceasta reprezintă o zeitate Maya legată de fertilitate. Iar ușile monumentului simbolizează intrarea într-o pestera și,în general, într-o lume subpământeană, locul originii mitologice a strămoșilor mayași”, a spus Sprajc.

2.maya-cities-laguinita

Foto: news.discovery.com

S-au descoperit rămășițele unor clădiri asemănătoare unor palate și o piramidă templu de aproximativ 20 de metri înălțime, împreună cu 10 stelae (coloane de piatră sculptate), trei altare bine conservate și inscripții hieroglife.

maya4

Foto: news.discovery.com

După o descifrare preliminară, se pare că una dintre stelae a fost gravată pe 29 noiembrie 711, potrivit mărturiei lui Octavio Esparza Olguin de la Universitatea Naționala din Mexic.

maya3

Foto: news.discovery.com

Un al doilea oraș descoperit a fost Tamchen (ceea ce înseamnă “fântâna adâncă”) și pare să fi fost contemporan cu Lagunita. Aici au fost găsite peste 30 de chultuns (camere subterane). De asemenea, au mai fost descoperite rămășițele unui acropolis, un templu sub formă de piramidă și un altar destul de bine conservat.

maya2

Foto: news.discovery.com

Surse: news.discovery.com și ziare.com