Vineri, 1 august 2014, începând cu ora 13:00, la secţia Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi din str. Domnească, nr. 25 va avea loc vernisajul expoziţiei „Urmele mocanilor săceleni în Dobrogea” organizată de Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu Muzeul de Etnografie Braşov.
Expoziţia este dedicată familiilor de mocani săceleni: Median, Oancea şi Bobeş şi prezintă rolul acestora în dezvoltarea economică, socială şi culturală a aşezărilor din Dobrogea. Astfel, „încă din secolul al XV-lea românii din unele zone din sudul Transilvaniei au practicat păstoritul transhumant, caracterizat prin văratul turmelor de oi pe păşunile montane şi iernatul lor în Bărăgan şi Dobrogea, în luncile şi bălţile Dunării. Urmele lor în Dobrogea au rămas până astăzi în memoria locuitorilor, pe cruci în cimitire, în înscrisuri, în edificii, în nume de străzi.”
Organizatorii precizează faptul că expoziţia face parte din proiectul cultural „Circuit turistic muzeal în judeţul Galaţi”, iniţiat de Consiliul Judeţului Galaţi şi finanţat de Uniunea Europeană prin programul Operaţional Regional 2007-2013, prin care muzeele gălăţene au fost promovate şi în judeţul Braşov. În urma acestei promovări, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi a încheiat un parteneriat cu Muzeul de Etnografie Braşov cu privire la itinerarea expoziţiei dedicată mocanilor din Ardeal care de-a lungul secolelor, în transhumanţa lor către sudul Moldovei sau Dobrogea treceau şi prin ţinutul Covurlui, implicit prin Galaţi.
Expoziţia se poate se poate vizita până în luna septembrie.