306: Constantin cel Mare a fost proclamat împărat roman de către trupele sale, după moartea lui Constantius Chlorus.

1261: Sub conducerea lui Alexios Strategopoulos, grecii au recucerit Constantinopolul, moment care a marcat sfârşitul Imperiului latin de Constantinopol.

1476: Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, a atacat o avangardă turcească, condusă de Suleiman-pașa, pe care a înfrant-o și a determinat-o să se retragă.

1547: Henric al II-lea este încoronat rege al Franței la Catedrala din Reims.

1554: Maria I a Angliei se căsătorește cu Filip al II-lea al Spaniei la Catedrala Winchester.

1564: Maximilian al II-lea devine împărat al Sfântului Imperiu Roman după moartea tatălui său, Ferdinand I.

1587: În Japonia este interzis creștinismul, iar iezuiții sunt obligați să părăsească țara în 20 de zile.

1593: Henric al IV-lea al Franței se convertește public de la protestantism la romano catolicism.

1603: Iacob al VI-lea al Scoției este încoronat ca rege al Angliei (Iacob I al Angliei), aducând regatul Angliei și regatul Scoției în uniune personală. Uniunea politică va avea loc în 1707.

1772: A fost încheiată Convenţia de la Petersburg dintre Prusia şi Rusia privind împărţirea Poloniei.

1797: Horatio Nelson pierde peste 300 de oameni, dar și brațul său drept în încercarea eșuată de cucerire din Tenerife (Spania).

HoratioNelson1Horatio Nelson (n. 29 septembrie 1758 – d. 21 octombrie 1805), amiral britanic este cunoscut în istorie, înainte de toate, ca învingător al flotei franco-spaniole la Trafalgar. A fost un conducător exemplar, cu o personalitate puternică. Curajul său a fost la limita nebuniei, iar pasiunea vieții sale a fost riscul. O altă pasiune a lui Nelson, tot la fel de riscantă, a fost legătura pe care acesta a avut-o cu Emma Hamilton, soția ambasadorului britanic la Neapole. Numeroasele victorii, aduse în slujba Marinei Regale Britanice, au făcut din Nelson un idol pentru cadrele militare și pentru populația britanică.

1799: La Abu Qir în Egipt, Napoleon I al Franței învinge armata de 10.000 de otomani sub conducerea lui Mustafa Pașa.

1814: Inventatorul englez J.Stevenson efectueaza primul test al locomotivei cu aburi.

J.Stevenson1843: A murit Charles Macintosh, chimist britanic, inventatorul impermeabilului (n.29.12.1776)

Charles_Macintosh_portrait1848: Guvernul revoluționar provizoriu de la București este nevoit să demisioneze sub presiunea reacțiunii interne sprijinite de Poartă și de Rusia.

1848: S-a născut filosoful şi omul politic britanic Arthur James Balfour. (d. 19 martie 1930)

1872: A fost dat publicităţii Regulamentul organizării Arhivelor Statului.

1892: A fost încheiat un nou Tratat de alianţă între România şi Austro-Ungaria.

1905: S-a născut într-o familie de evrei, Elias Canetti, scriitor de limba germană originar din Bulgaria, stabilit în Anglia, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1981. (“Masă şi putere”; “Condamnaţii”) (m. 14 august 1994)

elias-canetti1909: Pionierul francez al aviației Louis Blériot a realizat prima traversare în avion a canalului Mânecii (37 de minute).

Overchannel1917: Margaretha Geertruida Zelle, cunoscută sub numele de Mata Hari, găsită vinovată de spionaj în favoarea Germaniei în timpul Primului Război Mondial, a fost condamnată la moarte. Ea a fost executată la 17 octombrie 1917, în Franța, lângă șanțurile castelului Vincennes.

mata_hari_13Mata Hari

 Mata Hari (Margaretha Geertruida Zelle) (n. 7 august 1876 – d.15 octombrie 1917), născută în Leeuwarden, căsătorită cu un ofițer olandez de origine engleză, Campbell MacLeord, la vârsta de 18 ani. După divorțul celor doi s-a făcut cunoscută în Europa fiind o dansatoare, curtezană și spioană în serviciul Germaniei în timpul Primului Război Mondial. A fost condamnată și executată de către un pluton de execuție francez, în 15 octombrie 1917, pentru spionaj. Plutonul era alcătuit din 12 soldați. Mata Hari și-a scos haina de piele în fața plutonului înainte să fie executată. A spionat pentru Franța, iar după aceea pentru Germania.

1919: S-a înființat, la Timișoara, Asociația Vânătorilor.

 1937: A murit Alexandru Obregia, medic român (n. 1860)

1941: Au fost eliberate Basarabia și Bucovina, armata română pierzând pe frontul de lupta 24.396 de militari.

Romanian_tanks_chisinau1943: Victor Emanuel al III-lea, regele Italiei îl destituie pe Mussolini.

1944: Al Doilea Război Mondial: Cucerirea Normandiei de către trupele aliate.

Normandy71946: Statele Unite au testat prima bombă atomică subacvatică în apropierea atolului Bikini, Oceanul Pacific.

bikini1953: Au început, la București, lucrările celui de-al III-lea Congres Mondial al Tineretului, patronat de mișcarea comunistă și de țările socialiste (25-30)

congres111958: Gheorghe Gheorghiu-Dej ține unul dintre cele mai lingușitoare discursuri la adresa Uniunii Sovietice, cu ocazia Recepției date cu prilejul plecării ultimului eșalon al trupelor sovietice din România. Pe 24 mai 1958, la Moscova, se semnase Acordul între Ministerul Forțelor Armate ale Republicii Populare Române și Ministerul Apărării al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste privind retragerea trupelor sovietice din România.

dej

plecarerusi1965: La Festivalul Folk de la Newport, Bob Dylan cântă, pentru prima dată, cu o chitară electrică, acompaniat de Paul Butterfield Blues Band, spre nemulţumirea vehementă a fanilor lui.

dylan1968: Într–un interviu, Nixon declara că, în cazul unor viitoare conflicte în Asia, asiaticii, mai mult decât americanii, trebuie sa aiba responsabilități mai mari. Acest punct de vedere este denumit “doctrina Nixon”.

1978: În Anglia se naște primul copil conceput prin fecundare artificială, fetița Louise Brown. Fecundarea a fost realizată de profesorii Roger Edwards și Patrick Steptoe.

1979: În condițiile gravei crize de energie, CPEx-ul a aprobat o serie de măsuri pentru raționalizarea consumului de carburanți și gospodărirea economicoasă a parcului de autoturisme (inclusiv scumpirea benzinei), precum și măsuri privind reducerea cantității de produse alimentare și bunuri de consum ce pot fi scoase din țară de cetățeni români și străini.

coada1984: Cosmonautul sovietic Svetlana Savitskaya a devenit prima femeie din lume care a ajuns în cosmos.

women_space_022000: Un avion Concorde s-a prăbușit imediat după ce decolase din Paris; în accident au murit toți cei 109 oameni din avion și 5 aflați la sol.

crash1concorde-cp2004: Ciclistul american Lance Armstrong câștigă Turul Franței pentru a șasea oară consecutiv.

2007: Pratibha Patil devine prima femeie care a deținut funcția de președinte al Indiei.

Sărbători:

România – Ziua radiolocaţiei; marchează debutul existenţei radiolocaţiei ca armă distinctă în cadrul Armatei române, la 25 iulie 1955

gap_fillerOlanda – Ziua Independenței

olandaTunis: Ziua Republicii

Puerto Rico:  Ziua Constituției