Urmele de pași descoperite în Peștera Ciur-Izbuc din județul Bihor au o vechime de aproximativ 36.500 de ani, fiind printre cele mai vechi urme de pași Homo sapiens din Europa, conform studiului „Ancient human footprints in Ciur-Izbuc Cave, Romania”, apărut în American Journal of Physical Anthropology.
bb_Footprint1Aproximativ 400 de astfel de urme au fost descoperite în peșteră în anul 1965. Oamenii de știință au atribuit inițial urmele pașilor unui bărbat, unei femei și unui copil, care ar fi trăit aici în urmă cu 10.000-15.000 de ani. Dar măsurători recente cu carbon sugerează însă că urmele sunt mult mai vechi: două oase de urs, găsite chiar sub aceste urme, au fost datate cu carbon şi s-a stabilit că au o vechime de aproximativ 36.5000 de ani, conform declarațiilor antropologului David Webb de la Universitatea Kutztown din Pennsylvania. Analizele a 51 de urme de pași care au mai rămas intacte – restul fiind distruse de speologi și turiși –  indică faptul că șase sau șapte persoane, inclusiv un copil – au pătruns în peșteră după o inundație care a acoperit peștera cu aluviuni formate din noroi și nisip.

Alte urme de pași aparținând Homo Sapiens descoperite în întreaga lume au o vechime de numai 33.000 de ani. Cu toate acestea, în cadrul unei conferințe din anul 2011, cercetătorii au declarat că urme de paşi cu o vechime de 120.000 de ani au fost găsite în zona Engare Sero din Tanzania, însă aceste date nu au fost publicate încă, antropologul David Webb considerând că există o eroare în datele întregistrate.

www.sciencenews.org