Pasionații de drumeții care vor să redescopere istoria au la dispoziție, începând cu această lună, o excelentă broșură cu istoricul Cetății Râșnov, operă a artistului specialist în ilustrații și reconstituire istorică din România, Radu Olteanu.

cetatea rasnovului_01Situată pe o coamă de deal, la sudul orașului Rășnov (în germană Rosenau, în maghiară Rosznyó) la 15 km de Brașov pe drumul național 73 (DN 73) ce leagă Brașovul de Pitești, Cetatea Râșnov s-a aflat oarecum în umbra mult mai celebrului Castel Bran, aflat la numai câțiva kilometri distanță. Primele mențiuni documentare legate de cetate datează din anul 1335 când, cu ocazia unei noi năvăliri a tătarilor în Țara Bârsei, întreg ținut a fost pustiit cu excepția cetăților de pe Tâmpa și a celei de la Râșnov. Recent, Cetatea Râșnov a trecut printr-un amplu proces de reabilitare și de punere în valoare a potențialului său turistic. 

cetatea rasnovului_02În paginile acestei broșuri, cititorii vor descoperii nu doar un istoric al cetății, ci și o reconstituire a Cetății Râșnov în vremurile ei de glorie. „În premieră, am reușit să realizez o reconstituire serioasă a cetății, precum și a cinci ostași care au avut legătură cu istoria militară a cetății din sec. XVI – XVIII”, punctează autorul.

cetatea rasnovului_04Pentru ca reconstituirile să fie cât mai corecte, Raru Olteanu a beneficiat de sprijinul unor specialiști în domeniu. Astfel, pentru reconstituirile soldaților de epocă, autorul a beneficiat de avizul expert al tânărului istoric medievist Ladó Árpád-Gellért. La baza textului, semnat atât de Radu Olteanu cât și de doctorul în istorie Andrei Pogăciaş, au stat cercetările lui Andrei Adrian Rusu, cercetător științific la Institutul de Arheologie și Istoria Artei  din Cluj-Napoca. Fotografiile istorice au fost furnizate de Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean Brașov.

cetatea rasnovului_03În ceea ce privește ilustrația broșurii, aceasta cuprinde reconstituiri extrem de realiste și în premieră ale unor ostași ce au luptat în apărarea cetății Rășnov. Astfel în paginile 5 – 6 ale broșurii, cititorii pot vedea un darabonț sas de pe la 1570 dotat cu muschetă, sabie și veșminte de postav negru; un pedestraș secui (aprox.1650) – angajat ca mercenar de sași; un mercenar austriac aflat în serviciul lui Gabriel Báthory în 1612, precum și un meșteșugar sas. În pagina 9 a broșurii apare imaginea unui lăncier occidental în armură, angajat ca mercenar în războaiele din Transilvania în perioada 1600-1620 iar în pagina 12 găsim imaginile a doi combatanți: un războnic curuț (kuruc – nume dat răsculaților maghiari conduși de Francisc Rákóczi al II-lea) și un lobonț – soldat austriac din armata habsburgică.

cetatea rasnovului_05Broșura a fost editată de Editura Art Historia și se găsește de vânzare la Cetatea Râșnov.