1812: Războiul din 1812: Congresul american declară război Regatului Unit al Marii Britanii.

1815: Bătălia de la Waterloo (Belgia), în urma căreia Napoleon I, împărat al Franței (1804-1814 și 1815), a fost înfrânt de armatele anglo-prusace și a pierdut definitiv tronul Franței.

Andrieux_-_La_bataille_de_Waterloo

Bătălia de la Waterloo
„La bataille de Waterloo” de Andrieux

Bătălia de la Waterloo a avut loc la 18 iunie 1815, în apropierea localității Waterloo din Belgia de astăzi, la 18 kilometri sud de Bruxelles, opunând o armată franceză condusă de Împăratul Napoleon unei armate a celei de-a Șaptea Coaliții, aflate sub comanda ducelui de Wellington și a feldmareșalului von Blücher. Bătălia s-a încheiat cu victoria decisivă anglo-aliaților și prusacilor, victorie ce pecetluiește practic sfârșitul Imperiului napoleonian. După ce Împăratul Napoleon a preluat din nou puterea în martie 1815, o nouă Coaliție europeană a masat armate la granițele Franței, cu scopul de a-l înlătura. Napoleon a decis însă să treacă primul la ofensivă, atacând armata prusacă și pe cea anglo-aliată, ambele cantonate în Belgia. Astfel, au loc o serie de confruntări minore în jurul localității Charleroi și apoi bătăliile de la Ligny și Quatre Bras, ambele purtate pe data de 16 iunie 1815. Deși cele două bătălii de pe 16 iunie s-au încheiat cu victoria francezilor și au împiedicat joncțiunea anglo-aliaților și a prusacilor, ele nu au fost decisive, astfel că, la 18 iunie, pe câmpul de bătălie de la Waterloo, armata anglo-aliată și elemente semnificative din armata prusacă au putut face joncțiunea pentru a pecetlui victoria decisivă a Coaliției. În timpul bătăliei de pe 18 iunie, o treime din armata franceză, detașată tocmai pentru a împiedica sau întârzia semnificativ înaintarea prusacilor a mărșăluit într-o direcție greșită și apoi a fost reținută de un Corp de armată prusac inferior numeric la Wavre. Ca urmare a înfrângerii catastrofale de la Waterloo, rămășițele armatei franceze, regrupate pe linia râului Sambre, sub comanda mareșalului Soult, apoi Grouchy, s-au retras în Franța, așteptând ofensiva Coaliției. Bătălia de la Waterloo a avut ca rezultat căderea definitivă a lui Napoleon, care, întors la Paris imediat după finalul bătăliei, a constatat că nu mai are susținerea Forului legislativ și, ca atare, a abdicat pe 22 iunie. Armata franceză a continuat să lupte o perioadă împotriva trupelor Coaliției, până la încheierea unui armistițiu, semnat la inițiativa ministrului de război francez, Mareșalul Davout. Odată ostilitățile încheiate, în Franța a avut loc „A doua Restaurație”, adică întoarcerea pe tron a Casei de Bourbon, prin pretendentul la Tron al Casei Regale, Ludovic al XVIII-lea.

1898: A murit Alexandru Papadopol-Calimah, istoric, publicist și politician român (n. 1833)

Alexandru_Papadopol-Calimah

Alexandru Papadopol-Calimah

Alexandru Papadopol-Calimah (n. 15 ianuarie 1833, Tecuci, județul Galați – d. 18 iunie 1898, Tecuci) a fost un istoric, publicist și om politic român, ministru de externe și ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice, membru al Societății Academice Române. De asemenea, a fost membru și vicepreședinte al Academiei Române.

1910: A avut loc primul concurs european de aviație. Traseul a cuprins 19 orașe din Franța, Olanda, Belgia, Anglia (18 iunie – 7 iulie).

1917: A murit Titu Maiorescu, critic literar, eseist, estetician, filosof, pedagog, scriitor și politician român (n. 1840)

Titu_Maiorescu

Titu Liviu Maiorescu

Titu Liviu Maiorescu (n. 15 februarie 1840, Craiova – d. 18 iunie 1917, București) a fost un academician, avocat, critic literar, eseist, estetician, filosof, pedagog, politician și scriitor român, prim-ministru al României între 1912 și 1914, ministru de interne, membru fondator al Academiei Române, personalitate remarcabilă a României sfârșitului secolului al XIX-lea și începutului secolului XX. Maiorescu este autorul celebrei teorii sociologice a formelor fără fond, baza Junimismului politic și „piatra de fundament” pe care s-au construit operele lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale și Ioan Slavici.

1925: S-a votat Legea pentru reglementarea repausului duminical și sărbătorilor legale.

1929: S-a născut Jürgen Habermas, filosof german.

JuergenHabermas

Jürgen Habermas în 2007.

 Jürgen Habermas (n. 18 iunie 1929 în Düsseldorf) este un filozof și sociolog german, care a devenit cunoscut mai ales datorită lucrărilor sale în filozofia socială. A fost asociat cu Școala de la Frankfurt. A conceput teoria activității comunicative (Theorie der kommunikativen Handlung). S-ar putea afirma chiar că este cel mai renumit intelectual german în viață (întrebată despre oportunitatea decernării unui titlu doctor honoris causa, secretara acestuia a răspuns:”Domnul Habermas de mulți ani nu mai acceptă conferirea de titluri doctor honoris causa”).

1936: A murit Maxim Gorki, scriitor rus (n. martie 1868)

Maxim_Gorky

Pseudonim: Maxim Gorki
Nume la naștere: Alexei Maximovici Peșkov

Alexei Maximovici Peșkov (n. 16 martie 1868 (S.N. 28 martie)– d. 18 iunie 1936), mai bine cunoscut ca Maxim Gorki, a fost un scriitor rus/sovietic, fondator al realismului socialist în literatură și activist politic. S-a născut în orașul Nijni Novgorod și a murit la Moscova. Din 1906 până în 1913 și din 1921 până în 1929 a trăit în străinătate, în special pe Insula Capri. După reîntoarcerea în Uniunea Sovietică, a acceptat politica culturală a vremii, dar nu i s-a mai permis să părăsească țara.

1940: Al Doilea Război Mondial: Generalul francez Charles de Gaulle cere compatrioților săi, în cadrul unei emisiuni transmise de postul de radio BBC, să continue lupta (Apelul de pe 18 iunie).

De-gaulle

Generalul de Gaulle vorbind la BBC, la 18 iunie 1940

Apelul din 18 iunie a fost un discurs faimos al generalului Charles de Gaulle, conducătorul Forțelor Franceze Libere, din 1940. Se consideră că Apelul a pus bazele organizării Rezistenței Franceze împotriva ocupației Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De Gaulle s-a adresat poporului francez din Londra, după înfrângerea Franței. El a declarat că războiul nu s-a terminat pentru Franța și, în consecință, cerea organizarea luptei de rezistență. Acest discurs este considerat ca fiind unul dintre cele mai importante din istoria Franței. În ciuda reputației de declanșator al Rezistenței și al punerii pietrei de temelie a Franței Libere, istoricii au demonstrat că doar un număr mic de francezi au ascultat discursul. Discursul lui de Gaulle din 22 iunie 1940, ținut – de asemenea – la BBC, a fost ascultat de mult mai mulți oameni.

1948: A fost adoptată Declaraţia Internaţională a Drepturilor Omului.

1951: A început deportarea în Bărăgan a persoanelor care locuiau la 25 km de granița României cu Iugoslavia.

1976: A fost pusă piatra de temelie a Combinatului de utilaj greu din municipiul Cluj-Napoca.

1977: Iustin Moisescu a fost recunoscut de președintele țării, Nicolae Ceaușescu, ca patriarh al Bisericii ortodoxe Române, fiind al patrulea patriarh al BOR (1977-1986).

1979: La Viena, preşedintele Statelor Unite Jimmy Carter şi preşedintele URSS Leonid Brejnev semnează acordurile SALT II de limitare a armamentelor strategice.

Carter_Brezhnev_sign_SALT_II

J. Carter şi Leonid Brejnev, semnează acordul SALT II

Strategic Arms Limitation Talks/Treaty se referă la două runde de Tratative asupra reducerii armamentelor strategice (negocieri) bilaterale și tratate internaționale între Uniunea Sovietică și Statele Unite, superputerile din Războiul Rece, pe tema dezarmării. Au fost două runde: SALT I și SALT II. Mai târziu, SALT II a devenit START (Strategic Arms Reduction Talks/Treaty), pentru a marca trecerea de la intenția de limitare la cea de reducere. În aprilie 2007, cu prilejul discursului său anual în Parlament, Președintele Rusiei Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea suspenda obligațiile ce-i revin din tratatul privind forțele convenționale în Europa, până când țările NATO nu vor ratifica acest document.

2000: Al doilea tur de scrutin al alegerilor locale. Prezența la urne a fost de 46,93%. Au fost aleși primarii a 2.249 localități. Primăria Generală a Capitalei a fost câștigată de Traian Băsescu, iar primăriile de sector de reprezentanții PDSR.

2000: A fost fondat postul independent de radio “Vocea Basarabiei”.

2006: A murit cântăreţul Gică Petrescu (n. 2 aprilie 1915)

Gica_Petrescu

Gică Petrescu

Gică Petrescu (n. 2 aprilie 1915, București – d. 18 iunie 2006, București) a fost un cântăreț și compozitor român de muzică ușoară și populară. De-a lungul a șapte decenii de activitate și-a construit un repertoriu remarcabil prin bogăție și diversitate. Radiodifuziunea Română i-a decernat în anul 2001 premiul “Interpretul care a dus muzica românească în mileniul III”.