1473: Călugărul Nicodim de la mânăstirea Neamț a terminat „Tetraevangheliarul”, lucrare vestită pentru miniaturile sale și pentru că în el se află portretul lui Ștefan cel Mare, dăruit de către domnitor mănăstirii Humor; de aici denumirea actuală „Tetraevangheliarul de la Humor”

1825: S-a născut Elena Cuza, soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza (d. 1909)

1865: România a aderat la Convenţia telegrafică internaţională de la Paris.

1867: S-a născut Robert Gregg, inventatorul tehnicii stenografiei (d. februarie 1948)

1881: La Bucureşti, a avut loc semnarea primului Tratat de comerţ şi navigaţie româno-olandez, prin care cele două părţi îşi acordau reciproc clauza naţiunii celei mai favorizate. Convenţia a intrat în vigoare la data de 9 septembrie 1882).

1885: Statuia Libertăţii a fost adusă din Franţa în Statele Unite ale Americii.

statuie

Statuia Libertății înainte de a fi trimisă în America

Statuia Libertății (”Statue of Liberty” sau ”Liberty Enlightening the World” – în vorbirea curentă “Miss Liberty” sau “Lady Liberty”) este un monument în portul „Liberty Island” din orașul New York. A fost plasat în anul 1886 la intrarea portului de pe insulă cu scopul de a transmite călătorilor sosiți salutul de bun venit pe pământ american. Statuia este un cadou al Franței făcut Statelor Unite ale Americii cu ocazia aniversării a 100 de ani de la câștigarea independenței Statelor Unite și inaugurată de președintele Grover Cleveland la 28 octombrie 1886. Sculptorul Frédéric Auguste Bartholdi, cel care a proiectat monumentul, nu a vrut să dezvăluie sursa de inspirație pentru chipul statuii. Unii spun că ar fi vorba despre Isabelle Eugenie Boyer, văduva lui Isaac Merrit Singer, o femeie frumoasă și vestită în Paris, alții spun că la mijloc este mama sculptorului, Charlotte Bartholdi (de care a fost foarte apropiat), dar există și autori care susțin că sursa a fost Jean Emilie, amanta artistului.

statuie

Statuia Libertății din New York

Statuia Libertății este situată în portul orașului New York pe mica insulă Liberty Island, la sud-est de Manhattan, la gura de vărsare a fluviului Hudson în oceanul Atlantic. Ea are un înveliș de cupru care acoperă un schelet de fier. Gustave Eiffel (cel care a realizat Turnul Eiffel) a creat armătura Statuii Libertății. Piedestalul statuii a fost construit de Statele Unite. Monumentul are o greutate de 225 tone, culoarea statuii prin oxidarea cuprului a devenit verde. Soclul are o formă de stea fiind construit din piatră. În interiorul său se află un muzeu. Statuia reprezintă zeița libertății care stă cu un picior pe lanțul rupt al sclaviei. Zeița ține în mâna stângă o tablă cu inscripția “JULY IV MDCCLXXVI” (adică, 4 iulie 1776) data când a fost ratificată Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii. În mâna dreaptă zeița are o făclie cu flacăra aurită. Pe capul zeiței se află o coroană împodobită cu șapte fascicole de lumină și 25 de ferestre. Are o înălțime fără soclu de 46,5 m (92, 99 m cu tot cu soclu) și reprezintă o femeie acoperită de un drapel care ține în mâna dreaptă o flacără, iar în mâna stângă o placă pe care este inscripționată Ziua Independenței Americii: 4 iulie 1776. Cu soclu, culminează la 93 m. În interiorul ei se află o scară cu 354 de trepte pe care se poate urca, însă, după atentatele de la 11 septembrie 2001, vizitarea ei la interior este interzisă.

Oficial, statuia a fost oferită Statelor Unite ale Americii la 4 iulie 1884, transportată de fregata Isere și montată definitiv în locul unde se găsește și astăzi. În 17 iunie 1885, Statuia Libertății ajunge în portul orașului New York.

1889: Înmormântarea lui Mihai Eminescu la cimitirul Bellu.

1910: Primul zbor al lui Aurel Vlaicu pe Dealul Cotrocenilor

1923: S-a înființat Oficiul Național de Educație Fizică (ONEF).

1925: A murit Anghel Saligny, inginer român, membru al Academiei Române (n. 1854)

220px-Anghel_Saligny_-_Foto01

Anghel Saligny

Anghel I. Saligny (n. 19 aprilie 1854, Șerbănești, județul Galați – d. 17 iunie 1925, București), academician, inginer constructor, ministru și pedagog român, este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția podurilor și silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat, unul dintre întemeietorii ingineriei românești.

1925: La Geneva, România a semnat o Convenţie care reglementa, pentru prima dată, comerţul cu arme şi materiale de război, în vederea combaterii traficului clandestin al acestora.

1932: S-a născut pictorul Sabin Bălaşa (picturi murale: “Icar”, “Luceafărul”, “Triumful vieţii”) (d. 2008)

1936: Începerea războiului civil în Spania.

 1938: Japonia declară război Chinei.

1940: Al Doilea Război Mondial: Radiodifuziunea Franceză transmite discursul lui Philippe Pétain, președinte al Consiliului de Miniștri, în care se cerea poporului francez să predea armele în lupta cu armatele naziste: „Cu inima strânsă, va spun astăzi ca trebuie să încetam lupta”. La 22 iunie 1940 a fost încheiat armistițiul între Franța și Germania.

1944: Islanda anunță separarea sa definitivă de Danemarca și se proclamă republică – ziua națională.

1950: Medicul american Richard Lawler efectuează primul transplant de rinichi la Spitalul „Mary” din Chicago.

1954: România a ratificat Convenția asupra drepturilor politice ale femeilor adoptată de ONU la 20 decembrie 1952

1954: În Germania de Vest, ziua de 17 iunie este prima dată sarbatorită ca ca Ziua Unității Germane.

Germania

Prima sǎrbǎtorire a Zile Unificǎrii la Berlin (3 octombrie 1990)

Ziua Unității Germane (Tag der Deutschen Einheit) este ziua de 3 octombrie, aceasta fiind sărbătoarea națională a Republicii Federale Germania, care a fost adoptată după reunificarea politică, legislativă, teritorială și administrativă a Germaniei, petrecută integral la 3 octombrie 1990. Prima dată această zi a fost sărbătorită imediat după unire, la 3 octombrie 1990. O altă posibilitate de a sărbători această reunificare ar fi fost ziua căderii Zidului Berlinului, 9 noiembrie 1989, care coincide cu fondarea primei republici germane reale, Republica de la Weimar, în 1918, precum și cu înfrângerea lui Hitler în prima încercare a sa de lovitură de stat – așa numitul puci al berii din 1923. În același timp, tot la 9 noiembrie, în 1938, a avut loc și „Noaptea pogromului din noiembrie” al statului nazist îndreptat împotriva evreilor din Germania, cunoscută în germană și drept Reichskristallnacht. Totuși, ideea zilei căderii Zidului Berlinului a fost abandonată în favoarea mult mai neutrei zile de 3 octombrie. Înaintea reunificării celor două Germanii, în Germania de Vest Ziua Unității Germane fusese sărbătorită în ziua de 17 iunie, ca un omagiu adus zilei revoltei muncitorilor est-germani din 1953 (în mare parte datorată înrăutățirii condițiilor de muncă prin creșterea numărului de ore, dar fără compensare materială). Această revoltă a fost înăbușită cu ajutor sovietic.

1959: Eamon de Valera a fost ales preşedinte al Irlandei.

1960: A fost ridicat nivelul reprezentărilor diplomatice la rang de ambasadă între România și Indonezia.

1973: Liderul sovietic Brejnev vizitează SUA.

1977: Inaugurarea lucrărilor de construcție a uzinei de autoturisme de mic litraj „Oltcit” de la Craiova (cooperare româno-franceză)

Oltcit_Special

1984 – Oltcit Special

Oltcit a fost o marcă de automobile produse în România, în perioada 1981 – 1995. Oltcit Craiova a apărut în urma unui parteneriat între autoritățile de stat (guvern) române și producătorul francez de automobile Citroën. Astfel, un an mai târziu (1977) la Craiova începe construcția unei fabrici moderne pentru construcția unui automobil de dimensiuni mici. După 1989, producția continuă sub numele de Oltcit până în 1994, când numele este schimbat în Oltena (totodată este modificată și sigla); producția acestor versiuni a continuat până la semnarea contractului cu compania Daewoo, când are loc o altă preschimbare a numelui din Oltena în Rodae. În 1991, prin preluarea acțiunilor Citroën (care decide să se retragă din asociere) de către statul român, OLTCIT devine S.C. AUTOMOBILE CRAIOVA S.A.. În noiembrie 1994, Daewoo deschide o linie de producție în România, devenind cel mai important investitor străin al țării, prin înființarea unei societăți mixte, creată de Automobile Craiova și grupul sud-coreean Daewoo. Această fabrică, cu un nivel egal cu cele vestice, a fost construită pentru producerea a mai mult de 100.000 de vehicule/an.

1988: Microsoft a lansat pe piaţă MS DOS 4.0.

1991: S-a constituit Blocul Naţional Sindical.

1999: Oamenii de ştiinţă au realizat prima clonare a unui embrion uman.

2002: Decernarea premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2001.

2004: Biserica Ortodoxă Română a formulat, în premieră, un punct de vedere oficial cu privire la transplantul de organe, BOR acceptând această practică doar în condiţiile în care sunt respectare anumite principii etice, morale şi medicale.

2007: A murit creatorul de modă italian Gianfranco Ferre, în urma unei hemoragii craniene (n. august 1944)