48 î.Hr.: Bătălia de la Pharsalos. Pompei este învins de Cezar

1340: A fost fondat în Olanda orașul Rotterdam.

290px-Netherlands_location_map.svg Așezarea de pe malul râului Rotte este locuită din jurul anului din anul 900. Rotterdam este unul dintre porturile de plecare pentru marile transatlantice, care îmbarcau pasageri la Koop van Zuid, cartier aflat azi în plină restructurare. Rotterdam a fost fondat la mijlocul secolului al XIII-lea după ce a fost construit un baraj pe râul Rotte, pe partea prezentei Hoogstraat. Rotterdam a primit drepturi oficiale de municipiu pe 7iulie 1340 din partea lui William al II-lea, duce de Bavaria și conte de Hainaut, Zeeland și Olanda.De-a lungul secolelor Rotterdam a evoluat dintr-un sătuc de pescuit într-un centru internațional de comerț, transport, industrie și distribuție.

În timpul celui de al Doilea Război Mondial, armata germană a invadat Olanda pe 10 mai 1940. Adolf Hitler a sperat cucerirea Țărilor de Jos într-o singură zi, dar acesta a întâmpinat o rezistență neașteptată. Armata olandeză a capitulat într-un final pe 15 mai 1940, dar centrul orașului Rotterdam a fost efectiv distrus de către bombardamentele germane. Tocmai din această cauză nu au rămas multe construcții de dinaintea războiului în această parte a orașului. După război, cea mai mare importanță i s-a acordat reconstrucției a ceea ce a fost distrus, iar în ziua de azi un nou și modern oraș s-a ridicat din cenușă.

1394: A murit Ana de Bohemia, prima soție a regelui Richard al II-lea al Angliei (n. 1366)

200px-Anne-of-bohemia

Ana de Bohemia
Regină a Angliei

Ana de Bohemia (11 mai 1366 – 7 iunie 1394), a fost fiica lui Carol al IV-lea, Împărat Roman, rege al Boemiei și a Elizabetei de Pomerania. A fost membră a Casei de Luxembourg și prima soție a regelui Richard al II-lea al Angliei.

 Richard al II-lea s-a căsătorit cu Ana de Bohemia ca urmare a Marii Schisme. Potrivit lui Eduard Perroy, Papa Urban al VI-lea a sancționat căsătoria dintre Richard și Ana în încercarea de a crea o alianță în numele său, împotriva francezilor și al Papei lor preferat, Clement. Acest lucru ar putea explica de ce Richard s-a căsătorit cu Ana, în ciuda multor membri ai nobilimii și ai Parlamentului englez. Deși i-a fost oferită fiica lui Bernabò Visconti din Milano, care ar fi adus mulți bani ca zestre, a fost aleasă Ana, fără ca acest lucru să aducă un beneficiu financiar Angliei. Ana n-a avut nici o zestre și în schimb Richard a plătit 20.000 florinți (în jur de 13.000 £) fratelui ei, Wenceslas. Au existat doar câteva beneficii diplomatice. Deși comercianților englezi li s-a permis comerțul în ambele țări ale Bohemiei, acest lucru era minor în comparație cu beneficiile obișnuite obținute prin căsătorile făcute ca urmare a războiului cu Franța. Prin urmare, n-a fost nici o surpriză faptul că mariajul lor n-a fost unul popular. La sosire, Ana a fost sever criticată de cronicari, probabil ca urmare a aranjamentelor financiare, cu toate că era destul de obișnuit ca regina să fie privită în termeni critici. Ana și regele Richard al II-lea s-au căsătorit la Westminster Abbey la 22 ianuarie 1382, ambii fiind în vârstă de 15 ani. Au fost căsătoriți vreme de 12 ani, însă n-au avut copii. Moartea Anei de ciumă în 1394 a fost o lovitură devastatoare pentru Richard. Richard s-a căsătorit cu a doua soție, Isabella de Valois, la 31 octombrie 1396.

1494: Spania și Portugalia au semnat Tratatul de la Tordesillas, prin care Lumea Nouă (America) era împărțită între cele două țări.

Treaty_of_Tordesillas

Prima pagină a tratatului, Biblioteca Naţională a Lisabonei

Tratatul de la Tordesillas a fost încheiat la 7 iunie 1494 între Spania și Portugalia, stabilind zonele de influență colonială ale celor două puteri maritime ale timpului. Tratatul se baza pe o hotărâre a papei Alexandru VI din anul 1493, mai exact prin bula numită Inter caetera care stabilea o frontieră maritimă de 480 de kilometri V de Insulele Capului Verde, atribuind teritoriile de la V Castiliei. Astfel noile teritorii descoperite erau împărţite de-a lungul meridianului de 46 grade vest. Teritoriile de la V de acest meridian urmau să aparţină Spaniei, iar teritoriile de la E Portugaliei. Tratatul a fost ratificat de către Spania(era formată din regatele Castilia şi Aragon) la data de 2 iulie 1494, iar de către Portugalia la data de 5 septembrie 1494. Această împărţire a lumii a fost completată odată cu semnarea Tratatului de la Zaragoza pe data 22 aprilie 1529.

1654: Ludovic al XIV-lea este încoronat rege al Franței.

Louis_XIV_of_France

Ludovic al XIV-lea, de Hyacinthe Rigaud, 1701.

Ludovic al XIV-lea (n. 5 septembrie 1638, Saint-Germain-en-Laye – d. 1 septembrie 1715, Versailles), rege al Franței și al Navarei. A condus Franța vreme de 72 de ani – una din cele mai lungi domnii din istoria europeană. Cunoscut și cu numele de Regele Soare (Le Roi Soleil) sau Ludovic cel Mare (Louis Le Grand). Era doar un copil de aproape cinci ani în momentul în care s-a urcat pe tron în 1643, dar a condus personal guvernul din 1661 până la moartea sa.

1716: A murit Stolnicul Constantin Cantacuzino, diplomat, istoric și geograf român.

1775: „Coloniile Unite” își schimbă denumirea în Statele Unite ale Americii.

1780: Revoltă anticatolică la Londra

 1848: S-a născut Paul Gauguin, pictor francez (d. 1903)

270px-Paul_Gauguin_112

Paul Gauguin – Autoportret: “Mizerabilii”, 1888 .

Eugène Henri Paul Gauguin, (n. 7 iunie 1848, Paris – d. 8 mai 1903, Atuona/Insulele Marchize, Polinezia Franceză), a fost un pictor postimpresionist francez. Aventurier și geniu, Paul Gauguin a știut să prevadă viitorul, pregătind calea picturii moderne, influențând pe fauviști și pe artiștii din gruparea Nabis. Între mizerie și epuizare, călătorii și disperare, a ajuns să creeze opere extraordinare, în care redă cu intensitate viziunea sa senzuală asupra vieții.

1886: S-a născut Henri Coandă, inginer român în aviație (d. 1972)

200px-Coandä2

Henri Marie Coandă în 1911

Henri Marie Coandă (n. 7 iunie 1886 – d. 25 noiembrie 1972) a fost un academician și inginer român, pionier al aviației, fizician, inventator, inventator al motorului cu reacție și descoperitor al efectului care îi poartă numele. A fost fiul generalului Constantin Coandă, prim-ministru al României în 1918.

1920: S-a născut Georges Marchais, politician francez (d. 1997)

1929: Vaticanul devine stat suveran.

250px-Location_Vatican_City_EuropeVatican, oficial Statul Cetății Vaticanului, (în italiană Stato della Città del Vaticano, în latină Status Civitatis Vaticanae) este un mic stat suveran al cărui teritoriu constă dintr-o enclavă în orașul Roma, Italia. Întreaga țară este de aproximativ jumătate de kilometru pătrat. Statul este condus de către episcopul Romei, Papa, și astfel poate fi considerat un stat ecleziastic în care funcțiile înalte sunt ocupate de către clerici. În zilele noastre, Vaticanul este cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafeței și al numărului de locuitori. Este reședința teritorială a Sfântului Scaun, entitatea instituțională reprezentată de către papă, episcopul Romei și prin urmare principala reședință ecleziastică a Bisericii Catolice.

1947: A luat ființă, prin ordinul Ministrului Armatei, Mihail Lascăr, clubul sportiv ASA București, din 1961 Steaua București.

 1953: A murit Ion Flueraș, politician român (n. 1882)

150px-Flueras

Ion Flueraș

Ion Flueraș (sau Ioan Flueraș, Ioan Fluieraș) (n. 2 noiembrie 1882, Chereluș, comitatul Arad – d. 7 iunie 1953, Gherla, Regiunea Cluj) a fost un socialist român din Arad, de meserie rotar. Primii patru ani de școală i-a urmat la școala confesională română unită din Chereluș. Din lipsa mijloacelor materiale, părinții l-au dat ucenic la un meșter din Pâncota. În anul 1901 a absolvit examenul de calfă, fapt care i-a dat dreptul de a se angaja ca lucrător calificat. A trăit între anii 1903-1918 la Budapesta. Între 1918 – 1920 a fost membru în Consiliul Dirigent al Transilvaniei și Banatului, în care a deținut portofoliul sănătății. A redactat ziarul Tribuna Socialistă. Neînțelegându-se cu socialiștii din Vechiul Regat, a preferat să candideze la alegerile din 1928 pe listele Partidului Național Țărănesc, fiind ales deputat din partea acestei formațiuni. A fost președinte al Confederației Generale a Muncii începând cu 1926 și până în 1938, când sindicatele au fost interzise în România. A fost arestat de autoritățile comuniste în iunie 1948 și condamnat la 15 ani temniță grea pentru „crimă de înaltă trădare”. A fost omorât în închisoarea din Gherla în 1953 de către deținuții Constantin Juberian și Ștefan Rek. Primul a fost condamnat la moarte și executat în 1954, iar al doilea a fost condamnat la 12 ani de închisoare.

1958: La București, atleta Iolanda Balaș a stabilit recordul mondial la săritura în înălțime – 1,78 metri

1960: S-a născut Radu Duda, Alteța Sa Regală Radu, Principe al României

1995: Regizorul Lucian Pintilie a primit distincția franceză Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor

2001: Partidul Laburist a lui Tony Blair rămâne la putere după ce câștigă alegerile generale

2004: Printr-un decret emis pe 7 iunie de președintele Franței, Jacques Chirac, actorului român Ion Lucian i-a fost decernat titlul de Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, ca o recunoaștere a meritelor excepționale în domeniul teatrului

2009: Alegeri pentru Parlamentul European în România, 2009

200px-Romania_EP_elections_2009.svg

Harta rezultatelor: partidul cu cele mai multe voturi în fiecare judeţ
PSD – roșu
PDL – galben
UDMR – verde

Alegerile pentru ocuparea celor 785 de fotolii din Parlamentul European au avut loc o dată la 5 ani, concomitent in toate țările Uniunii Europene. Astfel, în perioada 4-7 iunie 2009 au avut loc alegerile pentru Parlamentul European în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. În România, alegerile s-au desfășurat duminică, 07 iunie 2009, la nivel național. Alegerile din 2009 din România au fost primele alegeri pentru un mandat complet în Parlamentul European la care România a participat alături de Bulgaria, concomitent cu restul țărilor membre ale Uniunii. Conform Tratatului de la Nisa, România a avut un număr de 33 de reprezentanți în mandatul 2009-2014, rezultați în urma redistribuirii celor 783 de locuri între țările membre ale Uniunii. Conform legislației europene, alegerile europarlamentare din 2009 s-au desfășurat pe bază de listă de partid.

 Sărbători

•  Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie

bani+

Foto: www.turdalive.ro

Salariul minim pe economie este valoarea cea mai mică a salariului orar, zilnic sau lunar pe care legea țării respective permite angajatorilor să-l acorde unui salariat. Primele țări în care s-a stabilit prin lege un salariu minim au fost Australia și Noua Zeelandă, la sfârșitul secolului al XIX-lea. În prezent salariul minim pe economie este fixat în peste 90% din țările lumii. În Germania nu există salariul minim pe economie, situația fiind similară și în țările nordice, țări în care există doar înțelegeri sectoriale între sindicate și patronate.