… Ștefan cel Mare, care nu se putea lăsa de obiceiul de-a se tot amesteca în treburile Munteniei, după ce alungase din domnie pe Radu cel Frumos și pe Basarab cel Bătrân, voia să scoată acum din scaun pe Basarab cel Tânăr.

stefan-cel-mare

Ștefan cel Mare, Domnitor al Moldovei
Domnie: 1457 – 1504
Foto: alt-fel.manager.ro

El ținea la Curtea lui din Suceava pe un pretendent domnesc, Mircea, care se zicea fiul natural al lui Vlad Dracul și a cărui mamă Călțuna, o brăileancă, fusese – se spune – batjocura pescarilor de acolo. Ștefan, cu gândul de a da domnia Țării Românești protejatului său Mircea, scria brăilenilor, la 15 martie 1481, următoarea scrisoare:

”Io Ștefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domn a toată țara Moldovei, scriem Domnia Mea la toți boierii, și mari și mici, și la toți județii, și la toți sărmanii, de la mic la mare, din tot ținutul  așa să vă fie în știre că am luat Domnia Mea lângă mine pe feciorul Domniei Mele Mircea Voievod și nu-l voi lăsa de la mine, și voi stărui pentru binele lui ca și pentru al meu, însumi cu capul meu și cu boierii mei și cu toată țara, până ce va fi în baștina sa, Țara Românească, care-i este dreaptă baștină, cum și Dumnezeu știe și cunoașteți și voi. Drept aceea vă zic: în ce ceas veți vedea această scrisoare a mea, voi să vă întoarceți la locurile voastre cu tot avutul vostru cât veți fi având, fără vreo frică, ori grijă și teamă. Căci așa să știți, că nu mă gândesc a vă face vreun rău sau vreo pagubă, ci să trăiți în pace. Și iarăși cine va voi să vină la Domnia Mea și la Mircea Voievod, îl vom milui și hrăni și cinsti. Scris în Târgul de Jos (Roman), martie, 15”

Iar peste puțin răspunsul boierilor brăileni fu acesta:

”De la toți boierii brăileni, și de la toți cnejii, și de la toți românii, îți scriem ție, Ștefan Voievod, Domn Moldovenesc. Este în tine omenie, ai tu minte, ai tu creieri, de-ți strici cerneala și hârtia pentru un copil de femeie stricată, fiul Călțunei, și zici că-ți este fecior? De-ți este fecior și vrei să-i faci bine, orânduiește deci să fie după moartea ta Domn în locul tău, și pe mă-sa ia-o și o ține să-ți fie Doamnă, că au ținut-o în țara noastră toți pescarii Brăilei, ci tu ține-o să-ți fie Doamnă. Și învață în țara ta cum să te slujească, iar pe noi să ne lași în pace, că de-ți cauți dușman, îl vei găsi. Și așa să știi că avem Domn mare și bun și avem pace în toate părțile. Să știi, de nu ne lași, că toți pe capete vom veni asupra ta și vom sta pe lângă Domnul nostru Basarab Voievod, până ce vom pierde capetele!”

Bravo lor, boieri, cneji și români brăileni!

C. Gane – Trecute vieți de doamne și domnițe – vol. I – Editura Universitas – Chișinău – 1991 – pag. 42-43