O ”imensă” necropolă cu aproape 50 de mumii sau rămăşiţe de mumii, unele de prinţi şi prinţese din dinastia a XVIII-a faraonică (1550-1292 î.e.n.), a fost descoperită în Egipt, în Valea Regilor, a anunţat luni Ministerul Antichităţilor, preluat de AFP și citat de Agerpres.

mumii

Foto: (c) Egyptian Supreme Council of Antiquities / REUTERS

Descoperită în provincia Luxor (sudul Egiptului), ”imensa necropolă conţine rămăşiţe de mumii care ar putea fi ale unor membri ai familiilor domnitoare din dinastia a XVIII-a”, se arată în comunicatul ministerului, care a desfăşurat săpăturile alături de o misiune arheologică de la Universitatea din Basel (Elveţia).

În necropolă au fost găsite sarcofage din lemn şi măşti mortuare, precum şi vase sau fragmente de vase în care erau puse organele morţilor după îmbălsămare.

Examinarea de către misiunea elveţiană a inscripţiilor de pe vase a dus la identificarea a peste 30 de nume de persoane îngropate în necropolă, printre care cele ale unor prinţese necunoscute până acum, a spus în comunicat Mohamed Ibrahim, ministrul Antichităţilor.

Necropola se află la extremitatea nord-vestică a Văii Regilor, mai departe decât mormântul lui Tutankamon, precizează reprezentantul ministerului la Luxor, Abdelhakim Karar, care consideră că importanţa descoperirii constă mai ales în noile nume de prinţese, dar şi în faptul că ea s-a făcut în Valea Regilor, unde se credea că s-au aflat toate secretele.

Unele din cele circa 50 de mumii, câteva fiind în stare foarte bună de conservare, sunt ale unor nou-născuţi, arată un oficial al misiunii elveţiene. Necropola a fost jefuită de mai multe ori în antichitate, încheie comunicatul.