Cu o săptămână înainte de începerea operațiunilor germane împotriva Uniunii Sovietice în 1941, spionul Richard Sorge trimite un raport oficialilor de la Moscova, prevenindu-i de iminenta operțiunii Barbarossa. Primind de veste, un neîncrezător Stalin l-a batjocorit, numindu-l un “nenorocit” care nu făcuse nimic altceva decât să înființeze “bordeluri în Japonia.” Numai că, pe 22 iunie 1941, precum informase Sorge, trupele germane pornesc atacul împotriva Uniunii Sovietice, spulberand nu doar divizii, ci și armate întregi, distrugând totodata un numar impresionant de tancuri și avioane, provocând pagube considerabile.

Vulpea-rosie

Foto: marxists.org

Un spion al Internationalei a III-a

Richard Sorge a luptat în Primul Război Mondial, înrolându-se în armata germană înca de la începutul războiului. Rănit în martie 1916, își petrece următoarele luni în covalescență și începe să ia act de literatura comunistă. În cele din urmă, devine un simpatizant al cauzei proletare. La încheierea războiului, a părăsit Germania pentru Uniunea Sovietică, intrând în rândurile spionilor Internaționalei a III-a. Următorii ani îi petrece în mai multe țări europene evaluând posibilitatea inițierii unor revoluții comuniste.

Sorge revine în Germania în noiembrie 1929, primind instrucțiuni să se infiltreze în NSDAP, o reușită neașteptată pentru spionul sovietic. Numai ca în următorul an este trimis în Shanghai.

Începand cu 1933 este însărcinat de Moscova să creeze un lanț de spionaj în Japonia, iar în acest sens călătoreșe iarași în Berlin, reînnodând relațiile cu un număr de membri ai NSDAP cu trecere. În acest fel reușește să obțină mandate jurnalistice în Japonia de la trei publicații cunoscute ale vremii, inclusiv de la reputatul Frankfurter Zeitung.

La sfârșitul aceluiași an, Sorge deja racola în Tokyo informatori cu acces la înalți demnitari japonezi. Totodată, el a reușit să se împrietenească cu ambasadorul Germaniei în capitala niponă.

Rețeaua de spionaj a crescut în mod constant în anii următori într-o sursă valoroasă pentru serviciile de informatii sovietice. Și nimic nu poate dovedi acest lucru mai bine decât faptul că Sorge a luat la cunoștință de planurile de invazie ale Germaniei naziste cu mai mult de o săptămână înainte.

Planurile operațiunii Barbarossa demascate

De la locotenent-colonelul Erwin Scholl, atașatul militar adjunct la ambasada germană, spionul sovietic a putut cunoaște data aproximativă a atacului și în consecință le-a dat de veste oficialilor sovietici.

Numai că Stalin, odată informat, nu a vrut să-i dea crezare. Ba chiar l-a batjocorit pentru ceea ce el credea ca sunt doar niste vești alarmiste.

Începută pe 22 iunie 1941, operațiunea “Barbarossa” a decurs ca la carte. Trupele sovietice au cunoscut înfrângeri indiscutabile, uneori cu totul surprinzătoare. După luni întregi de lupte, germanii, după ce parcurseseră sute de kilometri în interiorul Uniunii Sovietice, ajunseseră în cele din urma până în suburbiile capitalei, chiar la capătul liniei de autobuz care mergea la Piața Roșie.

În acest moment critic, informatorii lui Sorge i-au dat de veste că japonezii nu s-ar implica într-un război cu Uniunea Sovietică, până când zvastica nu ar fi fluturat pe zidurile Kremlinului. Fără a sta pe gânduri a transmis mai departe aceasta informație prețioasă care avea să schimbe cursul războiului.

Continuarea articolului o puteți citi pe site-ul ziare.com