Gigantica statuie a lui Buddha reprezintă una dintre cele mai importante puncte de atracție din Bodhgaya, India. Dezvelirea statuii a avut loc pe data de 18 noiembrie 1989, iar la ceremonie a luat parte și Dalai Lama al XIV-lea, Tenzin Gyatso, care a binecuvântat statuia înaltă de 25 m – prima statuie a lui Buddha construită vreodată în istoria Indiei. Statuia reprezintă acum un simbol al Templului Mahabodhi din Bodhgaya, templu care face parte din anul 2002 din Patrimoniul Mondial UNESCO.

buddha-statueSub sloganul “Răspândiți razele lui Buddha în întreaga lume”, organizația budistă Daijokyo a petrecut șapte ani pentru realizarea Statuii Marelui Buddha, mobilizând 120.000 de zidari care au muncit la construcția acestui monument. Toți cei care au fost implicați în acest masiv proiect au militat astfel atât pentru extinderea budismului, cât și pentru menținerea păcii în lume.

De asemenea, o statuie impresionantă a lui Buddha există și în Japonia. Astfel, în anul 1253 a fost construit Marele Buddha Amida de la Kamakura, de către sculptorul Ono Goroyemon, pe locul unei alte statui, din lemn, distrusă de o furtună prin anul 1248. Statuia a fost amplasată în vârful unei pante, înconjurată de un decor verde. Statuia, cunoscută și sub numele de Kōtoku-in, este din bronz, are o înălțime de 11,30 de metri și cântărește 93 de tone.

250px-Kamakura_Budda_Daibutsu_front_1885Marele Buddha a rezistat cutremurului din 1495, când toate clădirile din jur au fost distruse, acest lucru ridicând prestigiul lui Buddha în ochii oamenilor. În timpul marelui cutremur din 1923, baza statuii a fost distrusă, dar a fost reparată în 1925. Între anii 1960-1961, gâtul statuii a fost consolidat și s-au făcut mai multe reparați și s-au luat măsuri împotriva cutremurelor.

Alice Diana Boboc