1446: Franța: S-a emis o ordonanță regală, care a plasat Universitatea sub jurisdicția Parlamentului.

1625: Carol I a devenit rege al Angliei, Scoției și Irlandei.

1697: Sinodul de la Alba Iulia, convocat de mitropolitul Teofil, a adoptat Unirea cu Roma, act care a pus bazele Bisericii Române Unite cu Roma.

1703: Rusia: Împăratul Petru cel Mare a fondat orașul Sankt Petersburg.

428px-Spb_collage Sankt Petersburg este un oraș din Rusia. Se află în Rusia de nord-vest, în delta râului Neva, în partea de est a golfului Finic al Mării Baltice. A fost fondat de țarul Petru cel Mare, în 1703, ca o “fereastră către Europa”, fiind de la acea dată capitală a Imperiului Rus până în 1918. Cu cei aproape 4,5 milioane de locuitori (2002), este în ziua de azi cel de-al doilea oraș ca mărime al Rusiei, al patrulea oraș ca mărime al Europei, un centru european de cultură extrem de important și cel mai important port rusesc la Marea Baltică.

Sankt Petersburg este cel mai nordic oraș european cu peste 1 milion de locuitori. Centrul orașului este unul dintre siturile protejate de UNESCO ca parte a patrimoniului universal. Orașul, care a fost pentru mai bine de două secole centrul politic și cultural al Rusiei, este și în zilele noastre extrem de important și, pentru a-l onora, oamenii îl mai numesc, deseori, “Capitala Nordului”. Sankt Petersburg este centrul administrativ al Regiunii Leningrad și al Districtului Federal Nord-Vestic.

1849: La Frankfurt, în timpul Revoluției Germane 1848/49, Adunarea Națională a decis, numita Paulskirchenverfassung („Constituția de la Paulskirche”), prima constituție democratică în Germania. După anunț în ziua următoare intră în vigoare, însă nu poate fi aplicată.

1850: Primul număr al revistei săptămânale Household Words, de Charles Dickens a fost publicat la Londra.

1886: Celebrul luptător apaș, Geronimo, se predă armatei americane; se încheie faza principală a războaielor apașe.

450px-Goyaale

Geronimo

Geronimo (n. 16 iunie 1829 – d. 17 februarie 1909) a fost un lider și vraci din triburile apașe Chiricahua care a luptat timp de câteva decenii împotriva Mexicului și împotriva Statelor Unite și a expansiunii acestor state în zonele locuite de apași.

1899: Guglielmo Marconi a realizat prima legătură telegrafică fără fir între Anglia și Franța.

1907: Aflat la Paris, Constantin Brâncuși, ucenic al sculptorului August Rodin, a hotărât să părăsească atelierul acestuia, rostind celebrele cuvinte: “Sub umbra unui stejar nu poate crește decât iarbă”. Tot din acel an, Brâncuși a renunțat la modelajul tradițional, lucrând direct în piatră.

1914: A fost fondat Comitetul Olimpic Român, recunoscut în același an de Comitetul Internațional Olimpic.

1918: Unirea Republicii Democratice Moldovenești cu România, prin decizia Sfatului Țării; acesta a fost începutul procesului de formare a României Mari.

504px-Map_of_RDM-1917
Republica Democratică Moldovenească a fost un stat a cărui independență față de Imperiul Rus a fost proclamată la 2 decembrie 1917 de către Sfatul Țării din Basarabia, organ reprezentativ al populației din regiune, ales în octombrie-noiembrie 1917, odată cu începuturile Revoluției rusești din februarie a aceluiași an și cu dezintegrarea puterii politice din Imperiul Rus. Inițial, Republica Democratică Moldovenească a fost declarată parte a unei viitoare Rusii federale, dar la 24 ianuarie 1918 și-a proclamat independența.

 Istorie

 În condițiile de anarhie, stabilită pe întreg teritoriul Imperiului, datorită revoluției rusești, guvernatorul Guberniei Basarabia a demisionat și și-a transmis atribuțiile în mod legal, lui Constantin Mimi. Proceduri similare au avut loc în toate guberniile Imperiului.

Un congres, ce avuse loc în octombrie 1917, a votat demisia lui Mimi și l-a desemnat pe Ion Inculeț ca noul conducător.

Datorită situației grele, existente pe tot teritoriul Imperiului, conducătorii Republicii Democratice Moldovenești (Ion Inculeț, Nicolae Bosie-Codreanu, Ion Pelivan, Nicolae Sacară) au cerut sprijin pentru restabilirea ordinii de la generalul rus Scerbacev, comandantul armatei ruse de pe frontul românesc. Cum acesta nu avea ostași disponibili, armata rusă fiind și ea în stare de anarhie la acea vreme, a înaintat cererea respectivă aliaților români.

Ca urmare a acestei cereri, în ianuarie 1918 armata română a intrat în Basarabia. Sovietul bolșevic din Chișinău, aflând despre chemarea trupelor române, a declarat că nu se va mai supune Sfatului Țării și a anunțat o primă pentru capetele conducătorilor guvernului Republicii (Cristi, Pelivan și Codreanu). Până la urmă însă bolșevicii au fost nevoiți să părăsească Basarabia. În 13 ianuarie 1918 armata română a intrat în Chișinău.

 Proclamarea independenței

Pe 24 ianuarie 1918, Sfatul Țării a votat în unanimitate pentru proclamarea independenței Republicii Moldovenești. Consiuliul Director a fost dizolvat și a fost înlocuit de Consiliul de Miniștri. Primul ministru al noii republicii a fost numit Daniel Ciugureanu, iar Ion Inculeț a fost reconfirmat ca președinte.

Unirea cu România

În 27 martie/ 9 aprilie 1918, Sfatul Țării, organul conducător al republicii, a votat unirea Republicii Democratice Moldovenești cu România. Votul de unire cu România a fost dat cu 87 voturi pentru, 3 împotrivă și 36 abțineri. Tratatul de la Paris (1920) a confirmat unirea Basarabiei cu România

1933: Japonia a părăsit Liga Națiunilor.

1958: Nikita Hrușciov a devenit premier al Uniunii Sovietice.

1977: Două aeronave aparținând Pan American și KLM, din cauza ceții, s-au ciocnit în Tenerife, ducând la moartea a 583 de pasageri.

1990: Organizația Studenților din Universitatea de Vest Timișoara (OSUT) și-a câstigat personalitatea juridică, având ca scop reprezentarea și apărarea intereselor studenților din Universitatea de Vest din Timișoara.

1993: Jiang Zemin a devenit președinte al Republicii Populare Chineze.

1994: La alegerile parlamentare din Italia, Partidul Forza Italia a lui Silvio Berlusconi a devenit o forță dominantă, care i-a permis să-și formeze un guvern de centru-dreapta.

1995: A avut loc atentatul terorist din metroul din Tokyo, organizat de secta Aum, soldat cu 12 morţi şi circa 5.000 de răniţi, considerat primul atentat terorist cu armă chimică în lume.

1997: Catastrofa aeriană din insula Tenerife: două jumbo jeturi se ciocnesc deasupra acestei insule din arhipelagul Canare, accidentul soldându-se cu 583 de morţi.

1999: Un număr de 19 state membre ale Consiliului Europei, printre care şi România, au semnat Convenţia penală privind corupţia.