235: Maximin Tracul este proclamat împărat. Este primul străin care deține tronul roman.
1413: Henric al V-lea devine regele Angliei.
1476: Scrisoarea Papei Sixt al IV-lea către Ștefan cel Mare, domn al Moldovei. (1457-1504), în care îi lăuda vitejia care „a adus atâta strălucire numelui tău, că ești în gura tuturor și lăudat cu deosebire de toți în unire de simțiri”.
Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare (n. 1433, Borzești – d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost Domn al Moldovei între anii 1457 și 1504. A domnit aproape 50 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. În timpul său, țara a dus multe lupte pentru independență împotriva mai multor vecini, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei. Mai multe dintre bisericile și mănăstirile construite în timpul domniei sale sunt astăzi pe lista locurilor din patrimoniul mondial.
Calitățile umane, cele de om politic, de strateg și de diplomat, acțiunile sale fără precedent pentru apărarea integrității țării, inițiativele pentru dezvoltarea culturii au determinat admirația unor iluștri contemporani, iar, grație tradiției populare, a fost transformat într-un erou legendar.
Papa Sixtus al IV-lea l-a numit “Athleta Christi” (atletul lui Christos) iar poporul l-a cântat în balade: Ștefan Vodă, domn cel mare, seamăn pe lume nu are, decât numai mândrul soare.
Iată cum îl descrie Grigore Ureche în cronica sa: “Fost-au acest Ștefan, om nu mare la statu, mânios, și degrabă a vărsa sânge nevinovat: de multe ori, la ospețe omorâia fara giudeț. Amintrelea era om întreg la fire, neleneșu și lucrul său știa a-l acoperi și unde nu găndeai, acolo îl aflai. La lucruri de războaie meșter, unde era nevoie, însuși se vârâia ca văzându-l ai săi să nu îndărăpteze și pentru aceia raru războiu de nu-l biruia și unde-l biruiau alții nu pierdea nădejdea că știindu-se cădzut gios se ridica deasupra biruitorilor. Mai apoi, după moartea lui și fiul său, Bogdan-vodă, urma lui luase de lucruri vitejăști cum se tâmplă: den pom bun roade bune or să iasă.”
1815: Napoleon intră în Paris, după ce evadează de pe insula Elba, cu o armată de 140.000 și în jur de 200.000 de voluntari, începând cele „100 de zile”.
1848: Revoluția de la 1848 în Germania: Regele Ludwig I al Bavariei abdică.
1852: „Coliba unchiului Tom” a prozatoarei americane Harriet Stowe Beecher, a văzut pentru prima dată lumina tiparului.
Coliba unchiului Tom (sau Coliba lui Moș Toma în edițiile mai vechi, în engleză Uncle Tom’s Cabin or Life Among the Lowly) este un roman anti-sclavie scris de autoarea americană Harriet Beecher Stowe. Publicat în 1852, romanul a avut un profund efect asupra atitudinilor față de afroamericani și față de sclavie în SUA, intensificând și conflictele sociale care au condus la declanșarea războiului civil american.
Stowe, o predicatoare de la Hartford Female Academy, născută în Connecticut și activistă aboliționistă, a concentrat romanul pe personajul Unchiul Tom, un sclav negru în jurul căruia se dezvoltă poveștile celorlalte personaje — sclavi și stăpâni de sclavi. Romanul sentimental descrie realitatea sclaviei, enunțând punctul de vedere că iubirea creștinească poate depăși ceva atât de distructiv ca înrobirea oamenilor.
Coliba unchiului Tom a fost cel mai bine vândut roman al secolului al XIX-lea, și a doua cea mai bine vândută carte a secolului, după Biblie. Cartea a ajutat la alimentarea cauzei aboliționiste în anii 1850. În primul an după publicare, s-au vândut 300.000 de copii doar în Statele Unite. Impactul său a fost atât de mare încât atunci când Abraham Lincoln s-a întâlnit cu Stowe la începutul războiului civil, Lincoln ar fi declarat, „Deci aceasta este mica doamnă care a pornit acest mare război.”
Cartea, și piesele de teatru pe care le-a inspirat, a ajutat la crearea mai multor stereotipuri despre negri, dintre care multe mai dăinuie și astăzi. Printre acestea se numără cel al mamei negre iubitoare („mammy”); stereotipul „pickaninny” pentru copiii negri; și unchiul Tom, servitorul conștiincios, stoic, credincios stăpânilor săi albi. Spre sfârșitul secolului al XX-lea, asocierile negative cu Coliba unchiului Tom au umbrit într-o oarecare măsură impactul istoric al cărții ca „unealtă vitală anti-sclavie”.
1861: Un cutremur distruge complet Mendoza, oraș în vestul Argentinei.
1871: A avut loc ședința de constituire a Societății Academice Literare „România Jună” din Viena.
1916: Albert Einstein publică teoria relativității.
1956: Tunisia își câștigă independența față de Franța.
1962: România și Algeria stabilesc relații diplomatice la nivel de ambasadă.
1965: România a devenit membră a Organizației Interguvernamentale Consultative pentru Navigație Maritimă.
1966: Trofeul Cupei Mondiale la Fotbal este furat din Central Hall, Londra.
1969: John Lennon, liderul trupei The Beatles, s-a însurat cu Yoko Ono în Gibraltar.
1970: David Bowie și Mary Angela Barnett s-au căsătorit. Au divorțat în 1980.
1976: Alice Cooper s-a căsătorit cu Sheryl Goddard, în vârstă de 19 ani.
1986: Jacques Chirac devine prim-ministru al Franței.
1990: Namibia a devenit republică independentă.
1990: La Târgu Mureș au avut loc conflicte de stradă între grupuri de naționaliști maghiari și români, aplanate doar după intervenția armatei. Desfășurarea evenimentelor a condus la suspiciuni privind implicarea serviciilor secrete în declanșarea conflictului.
1995: A avut loc atentatul terorist din metroul din Tokio, organizat de secta Aum, soldat cu 12 morți și 5.500 de răniți – a fost primul atentat terorist cu armă chimică înregistrat în lume.
1996: Începe scandalul „vacii nebune”, odată cu anunțul că bovinele atinse de ESB pot transmite omului maladia Kreutzfeldt-Jakob.

Vacuole microscopice caracteristice pe o secţiune dintr-un ţesut nervos afectat de prioni, cu aspect spongiform
Encefalopatia spongiformă bovină (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune este o boală mortală, cu acțiune neurodegenerativă la bovine, care provoacă o degenerare spongioasă în interiorul creierului și măduvei spinării și provocând ochi roșii. BVB are o lungă perioadă de incubație, cam 4 ani, afectând de obicei bovinele adulte cu vârsta între patru-cinci ani, toate rasele fiind la fel de sensibile. În Regatul Unit, țara cea mai grav afectată, mai mult de 179000 de bovine au fost infectate și 4,4 milioane de sacrificate în timpul programului de eradicare.
Este de crezut, dar nu dovedit, că boala poate fi transmisă de oameni care consumă creier sau măduva spinării a carcaselor infectate. La om boala este cunoscută ca noua variantă a bolii Creutzfeldt-Jakob (vCJD sau nvCJD), și în aprilie 2008, ea a ucis 163 de oameni în Marea Britanie, așteptându-se ca numărul acestora să crească din cauza perioadei de incubație a bolii. Între 460000 și 482000 de animale infectate cu ESB au intrat în lanțul alimentar uman înainte de introducerea în 1989 a controalelor cu grad ridicat de risc al organelor.
O anchetă britanică a ESB a ajuns la concluzia că epidemia a fost cauzată de bovine, care sunt în mod normal erbivore, fiind alimentate cu resturile altor vite, sub formă de carne și oase (CSO), care a provocat răspândirea agentului infectios. Originea bolii în sine rămâne necunoscută. Agentul infecțios se distinge prin viabilitatea sa la temperaturi ridicate; aceasta a contribuit la răspândirea bolii în Marea Britanie, care a redus temperatura utilizată în timpul procesului său de redare. Un alt factor de contribuție a fost hrănirea vițeilor aflați la o vârstă foarte fragedă cu suplimente proteice infectate.
1997: S-a desfășurat, la București, Forumul Crans Montana (20, 21, 22 și 23).
1999: Cei circa 1.400 de observatori ai OSCE sunt evacuați din provincia sârbă, în Macedonia. Forțele de securitate sârbe și armata iugoslavă își multiplică acțiunile împotriva UCK, la Drenica.
2000: A fost inaugurat, la Spitalul Clinic Fundeni, primul centru de transplant medular din România, după 32 de ani de la realizarea primului transplant de măduvă din lume.
2000: Papa Ioan Paul al II-lea întreprinde o vizită în Țara Sfântă cu un mesaj de căință din partea Bisericii Catolice pentru evrei și de recunoaștere a dreptului la un stat propriu pentru palestinieni.
2003: Invazia Irakului din 2003: La primele ore ale dimineții SUA și alte trei țări încep operațiunile militare în Irak.
2004: A fost dezvelită, în fața Patriarhiei, statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, monument realizat de sculptorul Paul Vasilescu.
SĂRBĂTORI INTERNAȚIONALE:
Ziua Internațională a Francofoniei
Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret
Ziua Internațională a Fericirii