În Sicilia, legătura dintre viaţă şi moarte a fost întotdeauna puternică, iar oraşul Palermo găzduieşte una dintre cele mai bizare și morbide atracții turistice din lume. Prin uşile Mănăstirii Capucinilor, care din exterior arată ca orice altă clădire, vizitatorii pot coborî în marile catacombe capucine.
Sprijinite de pereţi, stând pe bănci și rafturi sau ghemuite în sicrie deschise, aproape 8000 de mumii sunt îmbracate în cele mai bune veșminte ale lor. În cultura occidentală, morții sunt ascunși vederii celor vii, însă aici se întâmplă exact opusul. Nimic nu stă între viaţă şi moarte, cu excepţia, poate, a unei tăblițe prinse de o frânghie care cere vizitatorilor să fie respectuoși.
Prost iluminate, catacombele prăfuite sunt separate prin câteva coridoare, fiecare deținând un anume gen de persoane. Există o cameră pentru figurile religioase, în special cele aparținând mănăstirii, o alta pentru cei cu profesii, cum ar fi medicii, şi o cameră pentru femei, fecioare şi bebeluși. Cel mai vechi cadavru din această colecție macabra este acela al lui Silvestro Gubbio, un călugăr care a murit în anul 1599.
Se crede că atmosfera deosebit de uscată a permis mumificarea naturală a organismelor. Iniţial, preoţii îi așezau pe cei morţi pe rafturi pentru a permite fluidelor corporale să se scurgă în totalitate. Un an mai târziu, cadavrul mumificat era spălat cu oţet, apoi îmbrăcat cu cele mai bune haine, iar în final era trimis în coridorul corespunzător categoriei din care făcea parte, pentru a sta acolo pentru eternitate. Procedura de îmbălsămare, care s-a fost pierdut de-a lungul deceniilor, era formată din “formol pentru a omori bacteriile, alcool – să usuce corpul, glicerină – să nu se usuce foarte tare, acid salicilic, care să distrugă ciupercile, şi cel mai important ingredient, săruri de zinc pentru a da organismului rigiditate”.
Una dintre cele mai recente ”înmormântări” a fost cea a Rosaliei Lombardo, în anul 1920. În momentul în care a fost îmbălsămată, fetița avea doar doi ani. Rosalia a fost atât de bine conservată, încât a fost poreclită ”Frumoasa adormită”.
Sursa: atlasobscura.com