Joi, 20 martie a.c. începând cu ora 13.00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României (Calea Victoriei nr.12) va avea loc vernisajul micro-expoziţiei Exponatul lunii martie, care prezintă publicului o piesă excepţională de cult – un altar descoperit în aşezarea preistorică cucuteniană de la Trușești – Țuguieta, (jud. Botoșani).

exponat_martie2014 MNIR

Considerată a fi cea mai mare așezare preistorică cercetată vreodată  integral în România, cercetarea arheologică a așezării cucuteniene de la Trușești – Țuguieta (jud. Botoșani) s-a încheiat în anul 1961. Pe lângă numeroasele locuințe, splendida ceramică pictată cucuteniană descoperită în mare cantitate, unelte sau obiecte de podoabă, săpăturile arheologice aveau sa aducă la lumină câteva complexe unice pentru această parte a Europei. Câteva locuințe aveau în interiorul lor, modelate în lut, complexe de cult ce demonstrau existența unei vieți spirituale complexe și, mai ales, manifestarea unei organizări sociale extrem de elaborate. Între acestea, locuința  nr. XXIV avea să dezvăluie un astfel de complex de cult unic în Europa. Modelarea în lut într-o manieră impresionantă prezintă aspecte relevante pentru universul spiritual al comunităților cucuteniene. Astfel, cele două personaje reprezentate pe altar, sugerează existența unui univers în care omul ocupă un loc central, investit fiind cu atribute cosmice, fiecare detaliu demonstrând această concepție complexă privind lumea. Sunt argumentele ce permit să afirmăm că, fără îndoială, comunitatea de aici a jucat un rol proeminent de-a lungul  fazei  Cucuteni A, în mileniul V î.e.n. , posibil chiar fiind un centru de cult pentru zona respectivă.

Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 20 martie – 13 aprilie 2014 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 9.00 – 17.00 (până în data de 29 martie), respectiv  10.00 – 18.00 (începând cu data de 30 martie).