Palatele regale din întreaga lume au o arhitectură uimitoare și, bineînțeles, un aspect maiestuos. Timpuri străvechi sunt păstrate cu grijă în fiecare colț din aceste palate splendide. În continuare vă prezint câteva informații despre topul celor mai frumoase palate regale de pe planetă. Și pot afirma cu toată certitudinea că o vizită în aceste palate poate fi considerată cu adevărat o experiență divină.
10. Palatul Național Pena
Palácio Nacional da Pena din Portugalia se află pe un deal înalt, cu vedere panoramică asupra orașului Sintra. Palatul a fost construit în anul 1842 de către Regele Ferdinand al II-lea și reprezintă un exemplu suprem de romanticism european, fiind inclus printre cele Șapte Minuni ale Portugaliei și pe lista de Patrimoniu Mondial UNESCO.
Palatul a fost construit pe ruinele unei mănăstire care s-a prăbușit în urma cutremurului din Lisabona, din 1755. Cu frumoasele sale culori de roșu și galben, în curs de restaurare, acest palat este cunoscut a fi unul dintre cele prestigioase monumente ale Portugaliei.
Ocazional, palatul este folosit de către președintele Portugaliei și alți oficiali de stat.
9. Palatul Mysore
Palatul Mysore, cunoscut, de asemenea, sub numele de Amba Vilas Palace, este un palat situat în orașul Mysore (în sudul Indiei). Acesta este reședința oficială a străvechii familii regale Wodeyar, iar palatul găzduiește două săli Durbar (sala de ceremonii a curții regale). Clădirea a fost ridicată după planurile arhitectului Henry Irwin și șochează la prima vedere prin cupolele roz care atrag privirea spre înaltul cerului. Fațada prezintă șapte arcade susținute de piloni înalți. Doar Palatul Taj Mahal se spune ca ar avea mai mult succes, cu peste 2,7 milioane de vizitatori pe an.
Construcția datează din 1912 și a fost ridicată pentru al 24-lea prinț Wodeyar, după ce precedenta s-a deteriorat într-un incendiu. Din punct de vedere arhitectural, monumentul se înscrie în stilul indo-saracenic, îmbinând o serie de elemente hinduse, musulmane și chiar gotice.
8. Palatul Schönbrunn
Palatul Schönbrunn (în germană Schloss Schönbrunn) din Viena, Austria, este o fostă reședință imperială de vară în stil rococo și cu 1441 de camere. Fiind unul dintre cele mai importante monumente culturale din țară, el a fost începând cu anii 1960 una dintre cele mai importante obiective turistice din Viena. Palatul și grădinile ilustrează gusturile, interesele și aspirațiile monarhilor din familia Habsburg. Palatul se află la vest de centrul orașului Viena, în cartierul Hietzing. Până în 1642 se numea “Katterburg”. Numele Schönbrunn (însemnând “fântână frumoasă”) provine de la o fântână arteziană a cărei apă a fost consumată de către curteni.
Grădina cu sculpturi aflată între palat și Fântâna Soarelui este numită Marele Parter. Grădină franceză, care ocupă o mare parte a zonei, a fost planificată de către Jean Trehet, un discipol al lui André Le Nôtre, în 1695. Ea conține, printre altele, un labirint. Complexul include și multe alte atracții: în afară de Grădina Zoologică, o orangerie construită în jurul anului 1755 și o seră cu palmieri (înlocuită prin 1882 de aproximativ zece sere mai mici în partea de vest a parcului) merită a fi remarcate. Partea de vest a fost transformată într-o grădină în stil englezesc în perioada 1828-1852. În extremitatea de vest a fost amenajată o grădină botanică în 1828, atunci când a fost construită Vechea Seră cu palmieri.
În anul 1996 Palatul Schönbrunn și grădinile sale au fost înscrise pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, ca un ansamblu baroc remarcabil și exemplu de sinteză a artelor (Gesamtkunstwerk).
7. Palatul de Vară
Palatul de Vară este situat într-o grădină situată la 12 km de Pekin, în Republica Populară Chineză. Din 1998 este considerat Patrimoniul Comun al Umanității. Palatul este situat în mijlocul unui extins parc de aproape 300 hectare (din care trei sferturi sunt acoperite de apă), pe malul lacului Kunming (extins pentru a imita Lacul de Vest din Hangzhou). A fost în principiu construit în anul 1750 de împăratul Quianlong. În 1860 palatul a fost complet distrus de trupele franceze și britanice. A fost restaurat și împodobit de de împărăteasa Cixi în anul 1899. Împarăteasa l-a folosit ca rezidență temporală din 1901 și a fost sediul guvernului până în 1908. Majoritatea edificiilor care formează palatul sunt așezate între lacul Kunming și Colina Longevității Milenare.
Una dintre lucrările cele mai deosebite este Marele Coridor, o trecătoare cu acoperiș de mai mult de 750 m lungime. Împărăteasa a ordonat să se construiască acest corridor pentru a putea mișca prin palat fără să fie afectată de timpul urât de afară. Tavanul coridorului este decorat cu peste 14 mii picturi sau scene din istoria Chinei. La jumătatea coridorului se găsește Templul lui Buda Îmiresmat, construit pe Colina Longevității Milenare.
6. Palatul Versailles
Palatul Versailles (numit și castelul Versailles; în franceză Chateau de Versailles) este un castel regal construit la Versailles, în Franța. A fost reședința regilor Franței Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea. Acest castel se înscrie printre cele mai remarcabile monumente din Franța, nu numai prin frumusețe, ci și prin prisma evenimentelor al căror teatru a fost. Devine reședință regală permanentă începând cu anul 1682, când regele Ludovic al XIV-lea a mutat curtea de la Paris, până în 1789, când familia regală a fost forțată să se întoarcă în capitală, cu excepția câtorva ani din timpul Regenței. Castelul Versailles reprezintă un simbol al monarhiei absolute adoptat de către Ludovic al XIV-lea.
În acest castel, în Galeria Oglinzilor, a fost semnat Tratatul de la Versailles. În 1837 palatul a devenit primul muzeu de istorie al Franței.
5. Château de Chambord
Castelul Chambord, situat la Chambord (Loir-et-Cher, Franța), este unul dintre cele mai cunoscute castele din lume datorită unei foarte distincte arhitecturi renascentiste franceze care îmbină stilul tradițional francez cu structuri renascentiste. Castelul, cel mai mare de pe valea Loirei, a fost construit în inima celui mai mare parc forestier închis din Europa (5441 ha). A fost construit din ordinul regelui Francisc I între 1519 și 1547.
4. Palatul Buckingham
Palatul Buckingham este reședința principală din Londra a monarhilor britanici. Inițial cunoscut drept „Casa Buckingham”, clădirea care formează partea principală a palatului de astăzi a fost o casă construită pentru Ducele de Buckingham în 1705, pe care a Regele George al III-lea a cumpărat-o în 1761 ca o reședință privată pentru Regina Charlotte, și a fost cunoscută drept „Casa Reginei”. De-a lungul secolului XIX-lea a fost mărită, în principal de arhitecții John Nash și Edward Blore, formând cele 3 colțuri din jurul curții centrale.
Palatul Buckingham a devenit oficial Palat Regal al monarhului britanic la urcarea pe tron a Reginei Victoria în 1837, fiind primul monarh care a avut reședința permanentă aici. Ultimele modificări structurale au fost facute la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, incluzând fațada estică a palatului care cuprinde bine-cunoscutul balcon de unde Familia Regală salută mulțimile din Piața Victoria. Totuși Capela palatului a fost distrusă bombele germane în Cel de-al doilea război mondial. În locul capelei a fost construită Galaria Reginei care a fost deschisă publicului în 1926.
3. Palatul Alhambra
Alhambra din Granada, Spania, este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură islamică. Acesta, împreună cu Marea Moschee din Cordoba sunt cele mai prestigioase dovezi ale prezenței musulmane în Spania din secolul VIII până în secolul XV. Cuvântul Alhambra provine de la Al Hamra (roșu în arabă), datorită culorii stâncilor pe care este construit palatul.
Alhambra este un ansamblu de clădiri într-o fortăreață care domină câmpia și orașul Granada, situat în fața un cartier popular și pitoresc, Albaicin. De acolo se văd vârfurile înzăpezite din Sierra Nevada. Printre aceste clădiri se află un palat maur care glorifică acest complex, precum și palatul baroc al lui Carol al V-lea și o biserică ridicată pe amplasamentul unei foste moschei. În ciuda dorinței Regilor Catolici de a șterge urmele Islamului din teritoriile recucerite de către creștini după căderea Granadei în 1492, palatul maur era atât de frumos încât nu a putut fi distrus și a rămas în folosință ca palat regal al acestora.
2 . Palatul Potala
Palatul Potala este o mănăstire din orașul Lhasa, Tibet, acum regiune autonomă a Chinei. Palatul este numit după Muntele Potalaka, lăcașul mistic al lui Bodhisattva Avalokiteśvara. Palatul Potala a fost reședința lui Dalai Lama, liderul spiritual al budismului tibetan, până în anul 1959 când a avut loc revolta tibetană, iar Dalai Lama a fugit în Dharamsala, în India.
Lozang Gyatso, al cincilea Dalai Lama a început construcția Palatului Potala în anul 1645, ca centru spiritual și politic al Tibetului. Construcția a fost terminată în anul 1694. În scurt timp, Potala a devenit cea mai mare mănăștire din lume.
Palatul a fost puțin avariat din cauza rachetelor lansate de chinezi în timpul revoltei tibetane. La acel moment cam 100.000 de scripturi sacre și documente istorice din interiorul palatului au fost distruse. În anul 1994, Palatul Potala a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO. În ziua de astăzi palatul este muzeu, dar și un centru spiritual ce se află la o altitudine de 3.700 metri.
1 . Forbidden City (Orașul Interzis)
Orașul Interzis a fost palatul imperial chinez din timpul dinastiei Ming până la sfârșitul dinastiei Qing. Acesta este situat în centrul Beijingului, China, iar în prezent adapostește Muzeul Palatului. De aproape 500 de ani a servit drept casă a împăraților și familiilor lor, precum și drept centrul ceremonial și politic al guvernului chinez .
Construit între 1406-1420, complexul este format din 980 de clădiri și acoperă 720.000 m2. Complexul palatului exemplifică arhitectura tradițională a palatului chinezesc, și a influențat evoluțiile culturale și arhitecturale ale Asia de Est dar și a altor locuri. Orașul Interzis a fost declarat drept un loc al Patrimoniul Mondial UNESCO în 1987, și este listat de către UNESCO drept colectia cea mai mare din lume de structuri din lemn antice conservate.
Începând cu 1925 , Orașul Interzis a fost sub administrația instituției Muzeul Palatului, a cărei vastă colecție de opere de artă și artefacte a fost compilată din colecțiile imperiale ale dinastiilor Ming și Qing. O parte din fosta colecție a muzeului se află acum în Muzeul Național al Palatului din Taipei. Ambele muzee își au începuturile în cadrul aceleiași instituții, dar au fost despărțite după Războiul Civil din China.
Sursa: www.wonderslist.com