Diamantul este un mineral nativ și în același timp o piatră prețioasă, iar denumirea de diamant provine din limba greacă “adamas” αδάμας, “de neînvins”, “indestructibil”. În latina clasică Plinius atribuie o denumire asemănătoare safirului. Denumirea diamantului era bine cunoscută în antichitate. În India se numea “irra”, iar in sanscrită i se spunea “vajira”, cuvânt ce definea tot ceea ce era dur. Arabii îi spuneau “al-mas” – adică “cel mai dur”, de unde vine și denumirea slavă de “almaz” (diamant).

Diamantele de dimensiuni mari şi culori unice devin, desigur, mândria și simbolul de onoare al proprietarului. În acest top 10 veți regăsi cele mai mari și mai renumite diamante din lume, iar cele mai multe dintre ele sunt de neprețuit.

01. The Great Star of Africa (Marea Stea a Africii)

most-famous-diamondMarea Stea a Africii este cunoscută ca fiind cel mai mare diamant tăiat de pe planeta noastră. Diamantul a fost tăiat în Olanda şi a durat 6 luni de examinare înainte ca acesta să fie prelucrat şi tăiat în forma care o cunoaştem astăzi.

02. Koh-I-Noor

most-famous-diamond-2Koh-I-Noor este un diamant legendar, cunoscut din anul 1304. În timpul domniei reginei Victoria, diamantul a fost retăiat și este considerat ca fiind una dintre cele mai protejate bijuterii ale Coroanei Britanice din Marea Britanie. Greutatea sa este de 108,93 carate şi conform unei legende, diamantul a fost trimis din cer în urma unei rugăciuni, un zeu făcându-l cadou unui credincios din India.

03. The Excelsior

most-famous-diamond-3A fost descoperit în anul 1893 în Africa de Sud și face parte din categoria celor mai mari diamante din lume. Se află pe locul doi în această categorie, iar din el s-au obținut 22 de pietre prin despicare.

04. The Great Mogul (Marele Mogul)

most-famous-diamond-4Acest diamant a fost descoperit în secolul al XVII-lea în India şi pentru că piatra era atât de rară şi specială, a fost denumită după porecla regeluiShah Jehan. Din păcate, diamantul nu mai există. Unele persoane din India sunt de părere că diamantul Koh-I-Noor este Marele Mogul care a fost reșlefuit.

05. The Idol`s eye (Ochiul Idolului)

most-famous-diamond-5
Greutatea acestui diamant aplatizat este de 70,20 carate și are o poveste destul de interesantă: se spune că diamantul a reprezentat o răscumpărare pentru eliberarea prințesei Rasheetah din Kashmir care a fost răpită de un sultan din Turcia cu sute de ani în urmă.

06. The Regent (Regentul)

most-famous-diamond-6Diamantul a fost găsit în apropiere de Golconda de un sclav indian, în anul 1702. Regentul este renumit pentru claritatea sa impecabilă, tăietura perfectă, şi are reputația ca fiind unul dintre cele mai rare diamante din lume.
 
07. The Orloff

most-famous-diamond-7Orloff este considerat ca fiind cel de-al treilea mare diamant șlefuit din lume. Claritatea îi conferă un caracter fin printre diamantele indiene, iar culoarea reflectă o nuanţă albăstruie subţire şi verde.

08. The Blue Hope (Speranța Albastră)

most-famous-diamond-8Diamantul a fost adus din India în Europa în anul 1642 și a aparținut regelui Ludovic al XIV-lea, dar astăzi poate fi admirat în Institutul Smithsonian din Washington DC.

09. The Sancy

most-famous-diamond-9Diamantul a fost pe vremuri în posesia Ducelui de Burgundia, Charles the Bold, dar a pierdut piatra prețioasă într-o bătălie în anul 1477. Diamantul are o caracteristică a diamantelor de origine indiană deoarece culoarea este de un galben pal. Acest diamant este cunoscut ca fiind unul dintre primele “diamante de dimensiune jumbo”, care a fost tăiat cu faţete simetrice.

10. Taylor-Burton

most-famous-diamond-10Diamantul, în forma de pară și în valoare de 69,42 carate, a fost inițial tăiat dintr-un diamant brut ce cântarea nici mai mult nici mai puțin de 240,80 de carate și a fost cumpărat pentru suma de suma de 1.100.000 $ de către Richard Burton pentru logodnica sa, Elisabeth Taylor. Diamantul a fost descoperit în 1966 în Transvaal, Africa de Sud.

Sursa: theoddpics.com (Traducere Alice Diana Boboc)